Οι πολιτισμένοι λαοί κερδίζουν την εξουσία με την ψήφο των πολλών, κυβερνώνται με την ικανότητα των ολίγων και μεγαλουργούν με την πνοή του ενός. Ελευθέριος Βενιζέλος, 1864-1936, Έλληνας ηγέτης

USOPC: «Οι κυβερνήσεις θα πρέπει να ηγηθούν της συζήτησης για τις διεθνείς σχέσεις»

18 Οκτωβρίου, 2021

Η Ολυμπιακή και Παραολυμπιακή Επιτροπή των Ηνωμένων Πολιτειών (USOPC) αρνήθηκε σήμερα να εμπλακεί στη διαμάχη σχετικά με τα ανθρώπινα δικαιώματα στην Κίνα και τις διαμαρτυρίες που έχουν ξεσπάσει, ενόψει των Xειμερινών Aγώνων του Πεκίνου το επόμενο έτος.

Η διευθύνουσα σύμβουλος της USOPC, Σάρα Χίρσλαντ, μιλώντας στη διαδικτυακή σύνοδο κορυφής της ομάδας των ΗΠΑ, έδωσε το μήνυμα ότι τα μποϊκοτάζ των Ολυμπιακών Αγώνων ουσιαστικά βλάπτουν τους αθλητές και δεν επηρεάζουν τα προβλήματα στις χώρες φιλοξενίας.

«Πιστεύουμε ακράδαντα ότι οι κυβερνήσεις του κόσμου, συμπεριλαμβανομένων των δικών μας, και οι αντίστοιχες διπλωματικές ομάδες και εμπειρογνώμονες θα πρέπει να ηγηθούν της συζήτησης για τις διεθνείς σχέσεις. 

Είμαστε επικεντρωμένοι στο να διασφαλίσουμε ότι παρέχεται στους αθλητές ένα ασφαλές, δίκαιο και ευχάριστο περιβάλλον για να αγωνιστούν και είμαστε βέβαιοι ότι αυτό είναι μπροστά μας», δήλωσε η Χίρσλαντ. 

Οι ακτιβιστές προέτρεψαν τη Διεθνή Ολυμπιακή Επιτροπή να αναβάλει τους Ολυμπιακούς Αγώνες του Πεκίνου (4-20 Φεβρουαρίου), δεδομένης της μεταχείρισης των Μουσουλμάνων Ουιγούρων και συμπεριλαμβάνοντας και άλλες ανησυχίες για τα ανθρώπινα δικαιώματα. Η Κίνα, πάντως, αρνείται όλες τις σχετικές κατηγορίες.

Μια ανεξάρτητη επιτροπή του ΟΗΕ δήλωσε το 2018 ότι είχε λάβει αξιόπιστες αναφορές ότι τουλάχιστον ένα εκατομμύριο Ουιγούροι και άλλοι μουσουλμάνοι κρατήθηκαν σε στρατόπεδα στο Σιντζιάνγκ.

Νωρίτερα σήμερα, ακτιβιστές ανθρωπίνων δικαιωμάτων ξεδίπλωσαν ένα πανό που έγραφε «Όχι στους Αγώνες Γενοκτονίας», κυμάτισαν μια θιβετιανή σημαία και ζήτησαν μποϊκοτάζ στους Χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες του Πεκίνου 2022, κατά τη διάρκεια της τελετής Αφής της Ολυμπιακής Φλόγας στην Αρχαία Ολυμπία. Οι ακτιβιστές απομακρύνθηκαν άμεσα από τους άνδρες ασφαλείας

ΘΟΔΩΡΗΣ ΨΩΜΑΣ