Κάθε πρόοδος εξαρτάται από ενέργειες. Δεν υπάρχει ανάπτυξη χωρίς φυσική ή πνευματική προσπάθεια, και προσπάθεια σημαίνει δουλειά. Calvin Coolidge, 1872-1933, Αμερικανός πρόεδρος.

UEC, η εναλλακτική λύση στην ECA του Κελαϊφί

29 Μαΐου, 2023

Οργανισμός που δημιουργήθηκε με στόχο την υπεράσπιση των συμφερόντων των «μικρών συλλόγων» της Γηραιάς Ηπείρου, η Ένωση Ευρωπαϊκών Συλλόγων (UEC) προσφέρει μια εναλλακτική λύση απέναντι στην ECA, την Ένωση των «πλούσιων» ευρωπαϊκών ομάδων που τελεί υπό την προεδρία του Νάσερ Αλ Κελαϊφί.

Στον απόηχο των συζητήσεων για τη νέα μορφή του Τσάμπιονς Λιγκ και την κατανομή των εσόδων του -για να μην αναφερθεί η Super League- αυτό το εκκολαπτόμενο πρότζεκτ στοχεύει σε περισσότερη δικαιοσύνη και ισορροπία στον κοινωνικό διάλογο του ευρωπαϊκού ποδοσφαίρου. 

Ένας από τους εμπνευστές αυτού του κινήματος, ο Γουίλιαμ Μαρτουτσί, μίλησε στον Τύπο για το εγχείρημα, παρουσίασε τα ευρήματα, τις φιλοδοξίες αλλά και τα ζητήματα που θέτει αυτή η πρωτοβουλία.

Μέχρι τις 24 Απριλίου, οπότε και διοργάνωσαν μια ξεχωριστή ημερίδα στις Βρυξέλλες, οι στόχοι της UEC ήταν ελάχιστα δημοσιοποιημένοι, αλλά παραμένουν ωστόσο αξιέπαινοι. 

Σε μια εποχή που ξεχωρίζει ξεκάθαρα μια ελίτ, την οποία υπερασπίζεται η ECA (European Club Association), η αντίδραση είναι θεμιτή.

«Το έργο γεννήθηκε πριν από λίγο περισσότερο από δύο χρόνια χάρη στη συνάντηση πολλών ανθρώπων, στο πλαίσιο ενός φόρουμ που διοργάνωσε η Ευρωπαϊκή Ένωση.

Είναι ένας οργανισμός που πάντα εκπροσωπούσε τα συμφέροντα των μικρομεσαίων συλλόγων σε όλες τις συζητήσεις που αφορούν το μέλλον του ευρωπαϊκού ποδοσφαίρου», εξήγησε ο Μαρτουτσί. 

«Πριν από δύο-τρία χρόνια βρισκόμασταν σε ένα πλαίσιο συζητήσεων για τη νέα μορφή του Champions League που επρόκειτο να συμβεί αλλά και τις φήμες για τη Super League και την πίεση από τους μεγάλους συλλόγους.

Η ιδέα ήταν να αντιμετωπιστεί αυτή η δεδομένη κατεύθυνση και να γίνει η ακόλουθη ερώτηση: τι υπάρχει σήμερα για να πολεμήσουμε αυτές τις δυνάμεις όπου όλα πάνε προς την ίδια κατεύθυνση;», συνέχισε.

Ο Μαρτουτσί είναι, σήμερα, πεπεισμένος για την ανάγκη καλύτερης ρύθμισης στον αθλητισμό προκειμένου να τον προστατέψουν από ορισμένες καταχρήσεις. Σε αυτό το πλαίσιο συμμετέχει και η Ένωση Ευρωπαϊκών Σωματείων, μια Ένωση που ξεκίνησε από τέσσερα δημόσια πρόσωπα.

Δικηγόρος που έχει εργαστεί στον κόσμο του τένις αλλά και του ποδοσφαίρου κι ενδιαφέρεται πολύ για θέματα που σχετίζονται με τη Super League, η Καταρίνα Πιτζέτλοβιτς εργάζεται σκληρά για ένα εναλλακτικό μοντέλο.

Στο πλευρό της βρίσκουμε επίσης τον Άλεξ Μούζιο, πρόεδρο της βελγικής Σεντ Ζιλουάζ, τον Γκάρεθ Φάρελι, δικηγόρο και πρώην διεθνή Ιρλανδό και τον Ντένις Γκούντασιτς, εκτελεστικό διευθυντή της κροατικής Λοκομοτίβα Ζάγκρεμπ.

Έχοντας επίγνωση αυτών των αδικιών, η UEC πρότεινε συνέχεια ένα διαφορετικό μοντέλο. «Σε αυτό που προτείνουμε που είναι διαφορετικό από το σημερινό σύστημα, υπάρχει πρώτη διακυβέρνηση.

Για εμάς, ένα πολύ σημαντικό σημείο είναι να δώσουμε φωνή και ψήφο σε κάθε σύλλογο μέλος της UEC. Ακούγεται προφανές, αλλά δεν λειτουργεί έτσι τώρα.

Στην ECA, υπάρχουν σήμερα συστήματα υποδιαιρέσεων με ποσοστώσεις όπου ορισμένοι σύλλογοι έχουν επομένως μια φωνή που φέρει περισσότερα από άλλα. Θέλουμε διαφάνεια και να αποφύγουμε αυτή την ανισορροπία», είπε ο Μαρτούτσι.

«Στο σύστημα αυτό καθαυτό, υπερασπιζόμαστε το μοντέλο προαγωγής/υποβιβασμού εντός των Εθνικών Πρωταθλημάτων και την πρόκριση πλήρως ανοιχτή στις διοργανώσεις της UEFA, με βάση τα αποτελέσματα στο πρωτάθλημα.

Ένα μοντέλο που αντιτίθεται στη Super League, η οποία θέλει επίσης να εισαγάγει ένα σύστημα ανόδου/υποβιβασμού σε ευρωπαϊκή κλίμακα, το οποίο για εμάς θα είχε πολύ ισχυρό αντίκτυπο στις ανισότητες και την κινητικότητα εντός της πυραμίδας».

 

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΟΥΜΑΝΤΑΡΟΣ