Στην εποχή μας, η κοινή γνώμη δεν είναι το άθροισμα των προσωπικών γνώμων. Το αντίθετο: οι προσωπικές γνώμες είναι η ηχώ της κοινής γνώμης - Nicolas Gomez Davila

Τρενάκι του τρόμου η Wall Street

28 Δεκεμβρίου, 2018

Ανοδικά κινήθηκε η Wall Street παρά τις ανησυχίες για την παγκόσμια ανάπτυξη και για την δυναμική της αμερικανικής οικονομίας.

Ειδικότερα, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα προέβλεψε ότι «η παγκόσμια οικονομική δραστηριότητα θα επιβραδυνθεί το 2019 και θα παραμείνει σταθερή στη συνέχεια» ενώ «οι παγκόσμιες πληθωριστικές πιέσεις θα αυξάνονται με αργό ρυθμό καθώς θα μειώνεται η πλεονάζουσα παραγωγική ικανότητα».

Νωρίτερα, η Κίνα είχε ανακοινώσει πτώση για πρώτη φορά τα τελευταία τρία χρόνια στα βιομηχανικά κέρδη και συγκεκριμένα κατά 1,8% από αύξηση 3,6% τον προηγούμενο μήνα.

Παράλληλα, στις ΗΠΑ, η καταναλωτική εμπιστοσύνη υποχώρησε στις 128,1 μονάδες τον Δεκέμβριο από 136,4 τον Νοέμβριο. Αυτή είναι η χαμηλότερη μέτρηση των τελευταίων πέντε μηνών

Στη Wall Street, o Dow Jones ενισχύθηκε 1,14% ή 260 μονάδες στις 23.138, ο S&P κατέγραψε κέρδη 0,86% στις 2.488 μονάδες και ο Nasdaq κινήθηκε υψηλότερα 0,38% στις 6.579 μονάδες.

Σημειώνεται ότι νωρίτερα, ο Dow Jones είχε φτάσει να χάνει 611 μονάδες και ο Nasdaq να «βουλιάζει» άνω του 3%.

Στο μεταξύ, την έκδοση διατάγματος που θα απαγορεύει στις αμερικανικές εταιρείες να χρησιμοποιούν τηλεπικοινωνιακό εξοπλισμό των κινεζικών εταιρειών Huawei και ZTE, επικαλούμενος εθνική ανάγκη, εξετάζει ο Ντόναλντ Τραμπ για τη νέα χρονιά, σύμφωνα με τρεις πηγές που μίλησαν στο Reuters.

Αυτό θα είναι το τελευταίο βήμα της αμερικανικής κυβέρνησης στις προσπάθειες να μειώσει την παρουσία των δύο επιχειρήσεων στην αγορά των Ηνωμένων Πολιτειών.

Στο μέτωπο της απασχόλησης, ο αριθμός των Αμερικανών που έκανε αίτηση για επιδόματα ανεργίας την τελευταία εβδομάδα υποχώρησε κοντά σε χαμηλό 49 ετών, υποδηλώνοντας την ισχυρή αγορά εργασίας των ΗΠΑ.

Οι νέες αιτήσεις για επιδόματα ανεργίας υποχώρησαν κατά 1.000, στις 216.000 την εβδομάδα που ολοκληρώθηκε στις 22 Δεκεμβρίου, σύμφωνα με το υπουργείο Εργασίας.

Στην αγορά εμπορευμάτων, η τιμή του πετρελαίου «βούλιαξε» 3,5% στα 44,60 δολ. ανά βαρέλι ενώ η τιμή του χρυσού σημείωσε άνοδο 0,6% στα 1.281 δολ./oz.

Στην αγορά συναλλάγματος, το δολάριο κινήθηκε χαμηλότερα 0,7% έναντι του ευρώ στο 1,1440 δολ. από 1,1353 την προηγούμενη μέρα.

Στην αγορά ομολόγων, η απόδοση του αμερικανικού 10ετούς υποχώρησε κατά τρεις μονάδες βάσης στο 2,77%.

Read previous post:
Απώλειες 25% στις μετοχές ευρωπαϊκών τραπεζών το 2018 -Οι επενδυτές έχασαν $380 δισ.

Τη χειρότερη χρονιά από την κορύφωση της κρίσης στην ευρωζώνη είχαν φέτος οι μετοχές των ευρωπαϊκών τραπεζών, με απώλειες ύψους 25%....

Close