Πίστη είναι κάτι για το οποίο θα πέθαινες, δόγμα είναι κάτι για το οποίο θα σκότωνες. Αυτό κάνει όλη τη διαφορά. Tony Benn, 1925-2014, Βρετανός πολιτικός

Τουλάχιστον 6 χωριά στην Παπούα Νέα Γουινέα επλήγησαν από μεγάλη κατολίσθηση – Πάνω από 100 οι νεκροί

24 Μαΐου, 2024

“Τουλάχιστον έξι χωριά” σε ορεινή περιοχή της Παπούας Νέας Γουινέας επλήγησαν από μεγάλη κατολίσθηση, ανακοίνωσαν σήμερα οι αρχές της χώρας.

Ο κυβερνήτης της επαρχίας Ένγκα, στο κεντρικό τμήμα της, ο Πέτερ Ιπάτας δήλωσε ότι “τουλάχιστον έξι χωριά” επλήγησαν, χαρακτήρισε το συμβάν “άνευ προηγουμένου φυσική καταστροφή” που προκάλεσε “σημαντικές ζημιές”.

Η κατολίσθηση αυτή προκάλεσε “ανθρώπινες απώλειες και υλικές ζημιές”, πρόσθεσε, αλλά προς το παρόν δεν έδωσε στη δημοσιότητα απολογισμό.

Η κατολίσθηση έγινε γύρω στις 03:00 τοπική ώρα (20:00 ώρα Ελλάδος της Πέμπτης), όταν οι περισσότεροι κάτοικοι κοιμόντουσαν και από αυτήν επλήγη κυρίως το χωριό Καοκαλάμ, στην επαρχία Ένγκα, που βρίσκεται σε απόσταση περίπου 600 χιλιομέτρων βόρεια της πρωτεύουσας Πορτ Μόρεσμπι.

Ο πρωθυπουργός Τζέιμς Μαράπε ανέφερε σε ανακοίνωση ότι ακόμη δεν έχει ενημερωθεί πλήρως για την κατάσταση, αλλά διαβεβαίωσε ότι οι αρμόδιες αρχές εργάζονται επιμελώς για την αντιμετώπιση της καταστροφής.

“Αποστέλλουμε αξιωματούχους (υπηρεσιών αντιμετώπισης) καταστροφών, την Αμυντική Δύναμη PNG, και την υπηρεσία Έργων και Αυτοκινητοδρόμων για να συναντήσουν επαρχιακούς και τοπικούς αξιωματούχους στην Ένγκα και να αρχίσουν επίσης σωστικές προσπάθειες, την ανάσυρση πτωμάτων και την ανοικοδόμηση υποδομών”, πρόσθεσε ο Μαράπε.

“Θα ενημερώσω περαιτέρω όταν θα είμαι πλήρως ενημερωμένος για το μέγεθος της καταστροφής και την απώλεια ζωών”.

Το αυστραλιανό δίκτυο ABC και μέσα ενημέρωσης της Παπούας Νέας Γουινέας υπολογίζουν ότι πάνω από 100 άνθρωποι σκοτώθηκαν στην κατολίσθηση, αν και το Reuters δεν μπόρεσε να επαληθεύσει την εκτίμηση αυτή από ανεξάρτητη πηγή. Χωρικοί εκφράζουν φόβους ότι ο απολογισμός θα μπορούσε να είναι υψηλότερος, μετέδωσαν επίσης τοπικά μέσα ενημέρωσης.

“Φαίνεται ότι πάνω από 100 σπίτια έχουν θαφτεί. Ακόμη δεν γνωρίζουμε πόσοι άνθρωποι βρίσκονταν μέσα στα σπίτια αυτά”, σημείωσε παράλληλα ο πρόεδρος τοπικής ένωσης Βίνσεντ Πάτι.

Σύμφωνα με φωτογράφο του AFP που βρίσκεται εκεί, μείγμα βράχων και χώματος αποκολλήθηκε από πλαγιά με πυκνή βλάστηση.

Δεκάδες άνθρωποι κινητοποιήθηκαν άμεσα για τη διάσωση τυχόν επιζώντων που έχουν εγκλωβιστεί στον σωρό λάσπης και βράχων. Εξοπλισμένοι με προβολείς, μαχαίρια και τσεκούρια προσπαθούν να καθαρίσουν την πλαγιά.

Ανθρωπιστικές οργανώσεις, μεταξύ των οποίων ο Ερυθρός Σταυρός της Παπούας Νέας Γουινέας, ανακοίνωσαν ότι ειδοποιήθηκαν για την καταστροφή.

Καθώς βρίσκεται νότια του Ισημερινού, η περιοχή αυτή υφίσταται συχνά ισχυρές βροχοπτώσεις. Φέτος επλήγη από μεγάλες βροχές και πλημμυρικά επεισόδια.

Τουλάχιστον 23 άνθρωποι σκοτώθηκαν σε κατολίσθηση τον Μάρτιο σε γειτονική επαρχία της Ένγκα.

ΣΜ

ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ