Οι άνθρωποι πείθονται πιο εύκολα από εξηγήσεις που ανακαλύπτουν μόνοι τους παρά από αυτές που σκέφτονται κάποιοι άλλοι. Blaise Pascal, 1623-1662, Γάλλος στοχαστής

Τον πρώτο του προγραμματισμό ανακοίνωσε το Momus

29 Ιανουαρίου, 2020

Κρίσιμα αισθητικά κοινωνικά και πολιτικά ζητήματα ενεργοποιεί με τις  προγραμματισμένες για το 2020 εκθέσεις και εκδηλώσεις που ανακοίνωσε σήμερα ο Μητροπολιτικός Οργανισμός Μουσείων Εικαστικών Τεχνών Θεσσαλονίκης (το πολυσυζητημένο Momus που απαρτίζεται απο την μη ολοκληρωμένη ακόμη διοικητικά συνένωση-συνεργασία πέντε μουσειακών φορέων εικαστικών τεχνών).
Η σύνθεση η συνύπαρξη και η ανασύνθεση στις τέχνες αλλά και η κριτική, η διαδραστικότητα, η εκπαίδευση και η ψυχαγωγία είναι οι βασικοί άξονες υπό τους οποίους διαμορφώθηκε το νέο καλλιτεχνικό πρόγραμμα που εμπεριέχει μεταξύ άλλων εκθέσεις για: 
-Την λογοτεχνική, πολιτική, φιλοσοφική επανεξέταση της έννοιας της Ουτοπίας (“ Utopia revisited”) μέσα από την τέχνη της Ρωσικής Πρωτοπορίας (μεγάλη έκθεση από τον Απρίλιο ως το Σεπτέμβριο του 2020) στο Μουσείο Μοντέρνας Τέχνης με δεκάδες έργα προερχόμενα από τη συλλογή Κωστάκη, αλλά και τριήμερο συνέδριο για την “ Ουτοπία στην τέχνη και την πολιτική” 8-10/5) 
– Την πρώτη παγκοσμίως έκθεση-μονογραφία για το έργο του Ιβάν Κλιούν (1873-1943 Μόσχα) με 200 έργα και αντικείμενα του καλλιτέχνη από τη συλλογή Κωστάκη. Η έκθεση με τίτλο “ Ιβαν Κλιούν: Υπερβατικά τοπία, ιπτάμενα γλυπτά, φωτεινές σφαίρες” θα αναπτυχθεί στο Μουσείο Μοντέρνας Τέχνης από τον Οκτώβριο του 2020 ως το Μάρτιο του 2021).
Την προετοιμασία της διοργάνωσης της “ Photobiennale 2020” (Οκτώβριος 2020-Μάρτιος 2021),σειρά φωτογραφικών εκθέσεων, διοργάνωση εκπαιδευτικών προγραμμάτων, σεμιναρίων, κ.α. 
Ο Momus απαρτίζεται απο πέντε μουσειακούς – εικαστικούς φορείς  (το Κρατικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης που μετονομάστηκε σε Μουσείο Μοντέρνας Τέχνης-Συλλογή Κωστάκη, το Μακεδονικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης που μετονομάστηκε σε Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης-Συλλογές Κρατικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης και Μακεδονικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης, το Κέντρο Σύγχρονης Τέχνης Θεσσαλονίκης σε Πειραματικό Κέντρο Τεχνών, ενώ το Μουσείο Φωτογραφίας Θεσσαλονίκης και το Μουσείο Άλεξ Μυλωνά διατηρούν τις μέχρι τώρα επωνυμίες τους με την πρόθεση του Momus…).
H σύμβαση για συνένωση των μουσείων υπο την επωνυμία Momus υπογράφηκε τον Απρίλιο του 2017, ο νόμος για τη συνένωση υπογράφηκε το Νοέμβριο του 2018 και έκτοτε προετοιμάζεται η προκήρυξη διεθνούς διαγωνισμού για την πλήρωση της θέσης Γενικού Διευθυντή και τεσσάρων καλλιτεχνικών διευθυντών. Μέχρι σήμερα χρέη αναπληρώτριας Γενικής Διευθύντριας και ταυτόχρονα αναπληρώτριας διευθύντριας στο Μουσείο Μοντέρνας Τέχνης-Συλλογή Κωστάκη ασκεί η Μαρία Τσαντσάνογλου, ενώ στα υπόλοιπα μουσεία -Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης-Συλλογές Μακεδονικού Μουσείου, Μουσείο Φωτογραφίας, Πειραματικό Κέντρο Τεχνών και Μουσείο Άλεξ Μυλωνά (Αθήνα)- υπάρχουν επίσης αναπληρωτές διευθυντές.
Σύμφωνα με τον πρόεδρο του Δ.Σ του Momus Ανδρέα Τάκη, που ρωτήθηκε σχετικά στη σημερινή παρουσίαση του πρώτου μεγάλου προγράμματος του οργανισμού: ”το επόμενο πρόγραμμα – του επόμενου έτους θα είναι σχεδιασμένο από ανθρώπους που θα προκύψουν από τη διαδικασία αυτή που εκκρεμεί”. Ο κ.Τάκης αποδέχτηκε πως υπάρχει καθυστέρηση, καθώς ο νόμος για στην σύσταση του Οργανισμού εκδόθηκε τον Νοέμβριο του 2018, κι΄ ενώ τον Απρίλιο του  2019 ήταν έτοιμη η προκήρυξη για τον διεθνή διαγωνισμό, μεσολάβησαν οι εκλογές και κάποιες τεχνικές αλλαγές που έγιναν από την νέα ηγεσία του υπουργείου Πολιτισμού, έτσι το θέμα παραμένει σε εκκρεμότητα…” 
Ο  Momus επιχορηγείται με το ποσό του 1.030.000 ευρώ (ουσιαστικά το άθροισμα των επιμέρους χρηματοδοτήσεων του πρώην Κρατικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης, του Μουσείου Φωτογραφίας και του Μακεδονικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης) αλλά και έσοδα απο τις πωλήσεις και τα εισιτήρια, καθώς και επιμέρους διοργανώσεις μέσω προγραμμάτων δημοσίων επενδύσεων. 
Β.Χ 
Πηγή φωτογραφίας :  Momus (Μητροπολιτικός Οργανισμός Μουσείων Εικαστικών Τεχνών Θεσσαλονίκης) 

Read previous post:
Η ανοσοθεραπεία έχει αλλάξει τον τρόπο που αντιμετωπίζουμε τον καρκίνο

Η αξιοποίηση των μηχανισμών του ανοσοποιητικού συστήματος αναδεικνύεται σε πολύτιμο σύμμαχο για την αντιμετώπιση των καρκινικών όγκων.

Close