Μετά το Άουσβιτς ξέρουμε για τι είναι ικανός ο άνθρωπος. Μετά τη Χιροσίμα ξέρουμε ΤΘ διακυβεύεται.Victor Frankl, 1905-1997, Αυστριακός νευρολόγος

Τοκετός με μαντίλα;Ημερίδα για τις πολιτισμικές διαφορές στη φροντίδα υγείας προσφύγων

13 Ιούνιος, 2018

Τις πολιτισμικές διαφορές στη φροντίδα υγείας προσφύγων προσπάθησαν να «γεφυρώσουν» νοσηλευτές του Γ.Ν.Παπαγεωργίου Θεσσαλονίκης, οι οποίοι είχαν να αντιμετωπίσουν από τις δυσκολίες επικοινωνίας, λόγω της γλώσσας, έως αντιλήψεις που είχαν να κάνουν ακόμη και με τη διατήρηση της μαντίλας την ώρα του τοκετού, ή την άρνηση λήψης φαρμάκων την περίοδο νηστείας.

   Η προσφυγική κρίση και η διαπολιτισμικότητα και το πώς επηρεάστηκε η παροχή υπηρεσιών στο νοσοκομείο, ήταν το θέμα ημερίδας που διοργανώθηκε στο νοσοκομείο Παπαγεωργίου, όπου προβλήθηκε και βίντεο με φωτογραφίες για το προσφυγικό ζήτημα, από το 1904 έως το 1949, του συλλέκτη και προϊσταμένου αναισθησιολογικού τμήματος του νοσοκομείου, Γιώργου Καρβουνά και των συλλεκτών, Χρήστου Κηπουρά και Θεολόγη Ηλιάδη.

   Όπως παραδέχτηκε η αναπληρώτρια προϊσταμένη κλινικής παθολογικής ογκολογίας Ιωάννα Μπουτζιώνα, αν και «δεν ήμασταν έτοιμοι να αντιμετωπίσουμε τόσα πολλά περιστατικά με προβλήματα επικοινωνίας και διαφορετικής κουλτούρας, εντούτοις ανταποκριθήκαμε με διαπολιτισμική ευπρέπεια και σεβασμό».

   «Προσπαθήσαμε για παράδειγμα να πείσουμε κάποιες γυναίκες ότι η κλειτοριδεκτομή δημιουργεί κυρίως τεράστια προβλήματα υγείας και φυσικά, συνιστά παραβίαση ανθρωπίνων δικαιωμάτων» ανέφερε στο ΑΠΕ – ΜΠΕ, στο περιθώριο της ημερίδας, η κ.Μπουτζιώνα. Παράλληλα, οι νοσηλευτές είχαν να «παλέψουν» με αντιλήψεις που είχαν να κάνουν με δοξασίες, στοιχεία της φύσης, ακόμη και πεποιθήσεις ότι οι ασθένειες προκαλούνται από τις ψυχές προγόνων!

   «Επίσης, οι πρόσφυγες έχουν ιδιαίτερες διατροφικές συνήθειες και μάλιστα, την περίοδο της νηστείας τους, δεν δέχονταν ούτε φάρμακα από το στόμα με αποτέλεσμα να αναγκαστούμε να τους τα χορηγήσουμε ενδοφλέβια» εξήγησε η κ.Μπουτζιώνα.

   Οσον αφορά τον αριθμό των προσερχόμενων αλλοδαπών στο Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών, κατά το 2016 προσήλθαν συνολικά 100.885 ασθενείς, από τους οποίους το 9% ήταν αλλοδαποί (9.087) και το 2017 προσήλθαν 99.659 ασθενείς από τους οποίους το 9,65% ήταν αλλοδαποί (9.617).

   Ιδιαίτερη περίπτωση οι γυναίκες πρόσφυγες

   Σύμφωνα με την κ.Μπουτζιώνα, οι γυναίκες πρόσφυγες προτιμούσαν επαγγελματίες υγείας του ίδιου φύλου και ήθελαν να φορούν την μαντίλα τους ακόμη και κατά τη διάρκεια του τοκετού. «Πολλές αρνούνταν ακόμη και να καθίσουν στη γυναικολογική καρέκλα και ήθελαν να γεννήσουν καθισμένες ανακούρκουδα» τονίζει, από την πλευρά της, η μαία, στην Α΄Μαιευτική- Γυναικολογική κλινική του Παπαγεωργίου, Φωτεινή Πανταγιά. Στην συγκεκριμένη κλινική, το 2016, γέννησαν 102 Σύριες, οι οποίες στην πλειοψηφία τους προσήλθαν για τοκετό όταν «έσπασαν τα νερά» και στο μεγαλύτερο ποσοστό τους – 65% – γέννησαν με φυσιολογικό τοκετό.

   Σε ερωτηματολόγια που συμπληρώθηκαν από τις μαίες της κλινικής, προέκυψε ότι η διαχείριση των Σύριων γυναικών υπήρξε πρόκληση γι΄αυτές, λόγω της διαφορετικής κουλτούρας, των γλωσσικών εμποδίων (απουσία διερμηνείας) και της φορτισμένης ψυχολογικής κατάστασης. Οι μαίες έδωσαν έμφαση στον αριθμό του προσωπικού, στην αδιάλειπτη παρουσία διερμηνέα και στην υποστήριξή τους από δίκτυα και φορείς.

   «Είναι ενδεικτικό ότι πάθαιναν κρίσεις πανικού όταν δεν μπορούσαν να συνεννοηθούν την ώρα που βίωναν προβλήματα υγείας» προσθέτει η κ. Πανταγιά. Απουσία δε, γλωσσικής επικοινωνίας, οι μαίες «επιστράτευαν» διάφορες μιμητικές κινήσεις για να κατανοήσουν οι πρόσφυγες μία κατάσταση όπως στην περίπτωση που οι νοσηλεύτριες έπαιρναν τα μωρά από τις μητέρες τους, μετά τον θηλασμό, φασκιωμένα ασφυκτικά!

   «Συνήθιζαν να τα τυλίγουν με σεντόνια και κουβέρτες και μεις τους κάναμε χαρακτηριστικές κινήσεις ότι δεν χρειάζεται γιατί ζεσταίνονται» διευκρίνισε η κ.Πανταγιά.

Νατάσα Καραθάνου

*Επισυνάπτεται φωτογραφία του συλλέκτη Γ.Καρβουνά

Read previous post:
Ο Ιταλός υπουργός Οικονομικών ακύρωσε τη συνάντηση με τον Γάλλο ομόλογό του

Ο Ιταλός υπουργός Οικονομικών, Τζοβάνι Τρία, ακύρωσε τη συνάντησή του με τον Γάλλο ομόλογό του Μπρινό Λεμέρ, η οποία επρόκειτο...

Close