Η τιμή οποιουδήποτε πράγματος ισούται με την ποσότητα ζωής που ανταλλάξαμε για αυτό. Henry David Thoreau, 1817-1862, Αμερικανός συγγραφέας

Το ταξίδι του Opel Corsa από το 1982 μέχρι και σήμερα

3 Ιουλίου, 2017

Με ιστορία πάνω από 35 χρόνια το Opel Corsa κατάφερε να γίνει ένα από τα μοντέλα που έγραψαν με χρυσά γράμματα το όνομά τους στο πάνθεον της αυτοκίνησης. Το ταξίδι ξεκίνησε το 1982 και έχει μέχρι σήμερα πέντε μεγάλους σταθμούς ανανέωσης, με πολλά εκατομμύρια πωλήσεων.

Η πρώτη πράξη ξεκίνησε το 1982, όταν αποτέλεσε τον μικρό αδερφό του Kadett. Με μήκος μόλις 3,62 μέτρα, χαμηλό συντελεστή οπισθέλκουσας dc (0,36-τιμή ρεκόρ για την εποχή) και τολμηρούς θόλους μπήκε στις συνειδήσεις των περισσοτέρων. Ο επικεφαλής σχεδίασης, Erhard Schnell, είχε δημιουργήσει ένα μικρό σπορ αυτοκίνητο με ζωηρές και ανάγλυφες φόρμες, με σκοπό να προσελκύσει κυρίως το ανδρικό κοινό. Αξιοσημείωτο ήταν το λανσάρισμα του Corsa GSi 100 hp και ο κινητήρας diesel. Η γκάμα του δίθυρου hatch και notchback επεκτάθηκε το 1985 με την προσθήκη του δημοφιλούς πεντάθυρου μοντέλου. Το Corsa A έγινε best-seller από το οποίο κατασκευάστηκαν 3,1 εκατομμύρια μονάδες.

Το Corsa ανανεώθηκε το 1993. Ο σχεδιαστής θρύλος της Opel, Hideo Kodama, δημιούργησε ένα πιο στρογγυλεμένο μοντέλο με απαλές καμπύλες. Το Corsa B ήταν δέκα εκατοστά μακρύτερο και πιο ευρύχωρο εσωτερικά. Επίσης καθιέρωσε υψηλότερα πρότυπα ασφάλειας στην κατηγορία, με ABS για έλεγχο φρεναρίσματος, προστασία από πλευρικές συγκρούσεις και εμπρόσθιους αερόσακους. Σε ορισμένες αγορές, πέρα από το hatchback, η Opel προσέφερε επίσης μία έκδοση notchback και μοντέλα station wagon και pick-up. Οι βενζινοκινητήρες υιοθετούσαν ήδη τεχνολογία ψεκασμού καυσίμου και καταλυτικούς μετατροπείς, ενώ το GSi έφερε 16 βαλβίδες και ο κινητήρας diesel ήταν turbo. Το δεύτερο Corsa σημείωσε επιτυχία σε όλο τον κόσμο και οι πωλήσεις του ξεπέρασαν τα τέσσερα εκατομμύρια.

Το 2000 και για τα έξι επόμενα χρόνια κυκλοφόρησε το Corsa C. Έγινε μεγαλύτερο στις διαστάσεις και ιδιαίτερα ευρύχωρο. Χρησιμοποιήθηκαν οι τετραβάλβιδοι βενζινοκινητήρες ECOTEC και νέοι turbo diesel άμεσου ψεκασμού που παρείχαν πλούσια ισχύ, χαμηλή κατανάλωση και λιγότερους ρύπους, ενώ όλες οι εκδόσεις ήδη πληρούσαν τα πολύ αυστηρά πρότυπα Euro 4. Το Corsa C σημείωσε επίσης εξαιρετική επιτυχία και οι πωλήσεις του ανήλθαν σε 2,5 εκατομμύρια μονάδες.

Read previous post:
Αυτή η διαπραγμάτευση πρέπει να γίνει

Με αυστηρούς και δηκτικούς τόνους απάντησε ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς σε όσους «δεν θέλουν να κάνουν τη διαπραγμάτευση πάνω...

Close