Όταν η γνώση ενός ανθρώπου δεν είναι σε τάξη, όσο περισσότερη έχει, τόσο μεγαλύτερη θα είναι η σύγχυσή του. Herbert Spencer, 1820-1903, Βρετανός φιλόσοφος.

Το Συμβούλιο της Ευρώπης καλεί τη Μάλτα να αποσύρει τις διώξεις σε βάρος της δολοφονηθείσας Γκαλίζια

19 Σεπτεμβρίου, 2019

Η Επίτροπος Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του Συμβουλίου της Ευρώπης κάλεσε τις αρχές της Μάλτας να άρουν τις διώξεις για δυσφήμηση σε βάρος της δημοσιογράφου Ντάφνι Καρουάνα Γκαλίζια, η οποία δολοφονήθηκε το 2017, και έχουν διαβιβαστεί τώρα στους συγγενείς της, σε μια επιστολή αντίτυπο της οποίας περιήλθε στην κατοχή του Γαλλικού Πρακτορείου.

Στην επιστολή που απευθύνεται προς τον πρωθυπουργό Τζόζεφ Μουσκάτ και φέρει ημερομηνία 12 Σεπτεμβρίου, η Επίτροπος Ντούνια Μιγιάτοβιτς υπενθυμίζει πως τη στιγμή του θανάτου της, όταν ανατινάχτηκε το παγιδευμένο με εκρηκτικά αυτοκίνητό της, η ερευνήτρια δημοσιογράφος ήταν στο στόχαστρο περισσότερων από 40 προσφυγών για δυσφήμηση.

Περίπου 30 από αυτές συνεχίζονται σήμερα σε βάρος της οικογένειάς της, λόγω μιας διάταξης στη μαλτέζικη νομοθεσία που επιτρέπει στον προσφεύγοντα να συνεχίσει μια αστική αγωγή εναντίον των κληρονόμων του εκλιπόντος.

Καθώς το βάρος της απόδειξης σε υποθέσεις δυσφήμησης στη Μάλτα φέρει ο κατηγορούμενος, οι κληρονόμοι της ερευνήτριας δημοσιογράφου «μπορεί να πρέπει να αποκαλύψουν πληροφορίες για τη δουλειά της ως δημοσιογράφου και τις πηγές της», λέει η Μιγιάτοβιτς.

Η Επίτροπος υπογραμμίζει πως η προστασία των πηγών των δημοσιογράφων διασφαλίζεται από τη νομολογία του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και εκφράζει ανησυχία για το ενδεχόμενο ο φόβος τέτοιων διώξεων να έχει «ένα παραλυτικό αποτέλεσμα» για την ερευνητική δημοσιογραφία στο νησί.

Οι διώξεις, που προκαλούν ένα «αδικαιολόγητο οικονομικό και ψυχολογικό βάρος» στην οικογένεια της Ντάφνι Καρουάνα Γκαλίζια, εγείρουν επίσης «θέματα για τη δέσμευση των μαλτέζικων αρχών να βρουν και να οδηγήσουν στη δικαιοσύνη τους εντολείς αυτού του φρικτού εγκλήματος», εκτιμά.

Read previous post:
ΥΠΕΣ: Ποσό 28 εκατ. ευρώ στους δήμους για τις λειτουργικές ανάγκες των σχολείων

 Το ποσό των 28.000.

Close