Ένα λάθος που επαναλαμβάνεται περισσότερο από μία φορά είναι μια απόφαση. Πάουλο Κοέλο, 1947-, Βραζιλιάνος συγγραφέας

Το σημερινό σύστημα φωτισμού IntelliLux LED θεωρείται μακράν ανώτερο των συμβατικών ή xenon συστημάτων

22 Οκτωβρίου, 2019

Η αλλαγή της ώρας σε λίγες ημέρες, αναγκάζει πολλούς από εμάς να πραγματοποιούμε τις καθημερινές μας μετακινήσεις στο σκοτάδι, με αποτέλεσμα, τα φώτα στο αυτοκίνητό μας να παίζουν σημαντικό ρόλο στην ασφάλειά μας.

Εξετάζοντας την ποιότητα του φωτισμού στα σύγχρονα αυτοκίνητα, μπορούμε να διακρίνουμε ότι το σύστημα φωτισμού IntelliLux LED matrix παράγουν τις καλύτερες δέσμες φωτός. Παλιότερα, αυτό το σύστημα φωτισμού το βρίσκαμε σε μεγάλα και πολυτελή μοντέλα. Όμως τα πράγματα άλλαξαν, η παραγωγή και το εργοστασιακό κόστος έχει πέσει σημαντικά και αυτός είναι ο λόγος που σήμερα χρησιμοποιείται από πολλά αυτοκίνητα ακόμη και μικρότερης κατηγορίας. Επιπλέον, μπορούν να θεωρηθούν ως ενεργειακά αποδοτικοί προβολείς, που συμβάλλουν στην περαιτέρω μείωση των εκπομπών CO2.

Το σημερινό σύστημα φωτισμού IntelliLux LED, θεωρείται μακράν ανώτερο των συμβατικών ή xenon συστημάτων, καθώς είναι ακριβέστερο και ισχυρότερο. Οι «έξυπνοι» προβολείς αυξάνουν τα επίπεδα άνεσης και ασφάλειας κατά τη νυχτερινή οδήγηση. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα, ότι μόλις το αυτοκίνητο απομακρυνθεί από μία αστική περιοχή, οι προβολείς matrix ενεργοποιούν αυτόματα τη μεγάλη σκάλα φώτων και προσαρμόζουν συνεχώς το μήκος και την κατανομή της φωτεινής δέσμης. Παράλληλα υπάρχουν μεμονωμένα LED που ενεργοποιούνται και απενεργοποιούνται σε κλάσματα δευτερολέπτου, ώστε η νύχτα να γίνεται μέρα, χωρίς το φως να είναι εκτυφλωτικό για τους άλλους οδηγούς.

Κάθε προβολέας LED matrix έχει εμβέλεια μέχρι 400 μέτρα και αυτό μπορεί να θεωρηθεί ως ένα από τα μεγάλα πλεονεκτήματα του νέου συστήματος, καθώς ο οδηγός μπορεί να αντιληφθεί την παρουσία ανθρώπου ή ζώου στο δρόμο.

Τέλος, σύμφωνα με τον μέσο όρο κατανάλωσης, ένας προβολέας LED καταναλώνει στη λειτουργία της μεσαίας σκάλας, μονάχα 13 έως 14 Watt, κάτι που συνιστά εξοικονόμηση ενέργειας πάνω από 80% συγκριτικά με τους λαμπτήρες αλογόνου.

Κυριάκος Παρασίδης

Read previous post:
Αλ. Τσίπρας: Πληκτρολόγησε isyriza.gr και γίνε μέλος. Ο ΣΥΡΙΖΑ είσαι εσύ

Με ένα σποτάκι με το οποίο καλεί προσωπικά τους πολίτες να πληκτρολογήσουν isyriza.

Close