Όταν ένα έθνος βρίσκεται σε πτώση, όταν μια κοινωνία καταρρέει, μια παράμετρος να βρεθεί πάντα: έχουν ξεχάσει από που έρχονται. Έχουν χάσει επαφή με αυτό που τους ένωσε στην αρχή. Carl Sandburg, 1878-1967,  Αμερικανός ποιητής

Το Σάλτσμπουργκ υπήρξε επανειλημμένα στο παρελθόν τόπος φιλοξενίας ξένων ηγετών και Συναντήσεων Κορυφής

20 Σεπτέμβριος, 2018

Με την ολοκλήρωση απόψε της διήμερης άτυπης Συνόδου Κορυφής των αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων των 28 χωρών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης — στο πλαίσιο της εκ περιτροπής Προεδρίας της Αυστρίας στην ΕΕ το τρέχον εξάμηνο — στο Σάλτσμπουργκ, οι «κάποιας ηλικίας» κάτοικοί του ενθυμούνται πως η γενέτειρα του Μότσαρτ, η πόλη της μουσικής και των φεστιβάλ, είχε φιλοξενήσει τις τελευταίες δεκαετίες πολλούς ξένους ηγέτες, όπως επίσης και Συναντήσεις Κορυφής.

Αναφέροντας ενδεικτικά κάποιες από αυτές τις φιλοξενίες, στέκεται κανείς στον Ιούλιο του 1960, όταν είχε βρεθεί στο Σάλτσμπουργκ, στο πλαίσιο επίσημης επίσκεψης, ο πρωθυπουργός της Σοβιετικής Ένωσης Νικίτα Κρουτσόφ.

Εκφράζοντας τον θαυμασμό του για το «Φεστσπιλχάους» — όπου το χθεσινοβραδινό γεύμα εργασίας των «28» της ΕΕ – ο πανίσχυρος ηγέτης είχε αναφέρει πως «αυτό το θέατρο μου άρεσε τόσο πολύ, που θα στείλω σοβιετικούς αρχιτέκτονες να το μελετήσουν», ενώ, περπατώντας στους κεντρικούς δρόμους χαιρετούσε τους περαστικούς στα γερμανικά με τον γνωστό χαιρετισμό των εργατών, «φιλία».

Τον Μάιο του 1972, την εποχή που κορυφώνονταν ο πόλεμος στο Βιετνάμ, κατά την μετάβαση του στην Μόσχα, ο τότε Αμερικανός πρόεδρος Ρίτσαρντ Νίξον είχε πραγματοποιήσει ενδιάμεσο σταθμό 36 ωρών στο Σάλτσμπουργκ, όπου το αεροσκάφος που τον μετέφερε δεν μπορούσε αρχικά να προσγειωθεί, καθώς το αεροδρόμιο είχε πλημμυρίσει από διαδηλωτές που τον αποδοκίμαζαν ως «δολοφόνο», ανάμεσά τους και ο ίδιος ο γιός του ιστορικού Αυστριακού καγκελάριου Μπρούνο Κρίασκι, Πέτερ.

Παρά το γεγονός αυτό, ο Νίξον εκθείαζε κατόπιν τον Κράισκι ως «έναν από τους κορυφαίους ηγέτες του κόσμου» , και τον Ιούνιο του 1974 (δύο μήνες πριν από την παραίτησή του για το σκάνδαλο Γουότεργκεϊτ), ο Αμερικανός πρόεδρος μεταβαίνοντας στο Κάιρο για τις Μεσανατολικές Συνομιλίες ξαναερχόταν στο Σάλτσμπουργκ για να συμβουλευτεί σχετικά τον Μπρούνο Κράισκι, ο οποίος θεωρούνταν για πολλά χρόνια ο ειδικότερος στο Μεσανατολικό και υπήρξε ο κυριότερος μεσολαβητής στην ισραηλινο-παλαιστινιακή διένεξη.

Το Σάλτσμπουργκ υπήρξε «ολισθηρό έδαφος» για τον διάδοχο του Νίξον στην προεδρία των ΗΠΑ, τον Τζέραλντ Φορντ, ο οποίος αρχές του 1975 γλίστρησε στη σκάλα του αεροπλάνου του, κατά την εκεί αποβίβασή του για τις συνομιλίες του στην πόλη του Μότσαρτ με τον Αιγύπτιο πρόεδρο Ανβάρ αλ Σαντάτ, ο οποίος φέρεται να τον συγκράτησε από νέα, βέβαια πτώση του στην αίθουσα της συνάντησης τους.

Πάντως η συνάντηση των δύο στο Σάλτσμπουργκ υπήρξε επιτυχής καθώς οδήγησε στην πρώτη προσέγγιση ανάμεσα στην Αίγυπτο και στο Ισραήλ, το οποίο οκτώ χρόνια νωρίτερα είχε καταλάβει την Χερσόνησο του Σινά.

Οι φιλικές σχέσεις του Σαντάτ με τον καγκελάριο Μπρούνο Κράισκι έφεραν στο Σάλτσμπουργκ και μία σειρά άλλων συναντήσεων για το Μεσανατολικό, όπως τον Φεβρουάριο του 1978, όταν ο Αιγύπτιος πρόεδρος είχε εκεί συνομιλίες με τον αρχηγό της ισραηλινής αντιπολίτευσης Σίμον Πέρες, και τον Ιούλιο της ίδιας χρονιάς με τον υπουργό ‘Αμυνας του Ισραήλ Έζερ Βάιτσμαν.

Read previous post:
To Πειραματικό Σχολείο του ΑΠΘ και το 87ο Δημοτικό ανακαινίστηκαν στο πλαίσιο του προγράμματος «Το Σχολείο που Θέλεις»

Δύο ακόμη σχολεία της Θεσσαλονίκης, το εμβληματικό Πειραματικό Σχολείο του ΑΠΘ, που σχεδιάστηκε από τον αρχιτέκτονα Δημήτρη Πικιώνη και το...

Close