Όποιος ξέρει να υπομένει τα πάντα, μπορεί και να τολμά τα πάντα. Vauvenargues, 1715-1747, Γάλλος γνωμικογράφος

Το ρωσικό υπουργείο Άμυνας πραγματοποιεί ασκήσεις με τη χρήση αυτοκινούμενων εκτοξευτήρων πυρηνικών πυραύλων

5 Ιουλίου, 2024

Το ρωσικό υπουργείο Άμυνας ανακοίνωσε σήμερα ότι διεξάγει γυμνάσια με τη συμμετοχή αυτοκινούμενων εκτοξευτήρων πυρηνικών πυραύλων, λιγότερο από ένα μήνα αφού είχε πραγματοποιήσει ασκήσεις ανάπτυξης τακτικών πυρηνικών όπλων μαζί με τη σύμμαχό του Λευκορωσία.

Το υπουργείο ανακοίνωσε πως πληρώματα εκτοξευτήρων πυραύλων Yars σε τουλάχιστον δύο διαφορετικές περιφέρειες πρόκειται να μετακινηθούν σε απόσταση 100 χιλιομέτρων και να προχωρήσουν σε ανάπτυξη και απόκρυψη των συστημάτων με μέσα παραλλαγής.

Το υπουργείο δημοσιοποίησε βίντεο στο οποίο φαίνεται ένας αυτοκινούμενος εκτοξευτήρας να κάνει ελιγμούς σε δασικούς δρόμους και να παρίνει θέση πριν στρατιώτες τον καλύψουν με δίχτυ παραλλαγής.

«Παρόμοιες ασκήσεις θα πραγματοποιηθούν από άλλες πυραυλικές μονάδες στο εγγύς μέλλον», ανακοίνωσε το υπουργείο Άμυνας.

Τον Ιούνιο, η Μόσχα πραγματοποίησε γυμνάσια με τακτικά πυρηνικά όπλα μαζί με τη Λευκορωσία, έπειτα απ’ αυτό που η Μόσχα δήλωσε πως ήταν απειλές από δυτικές δυνάμεις.

Ο ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν είπε στη συνέχεια πως η Μόσχα δεν χρειάζεται να χρησιμοποιήσει πυρηνικά όπλα για να διασφαλίσει τη νίκη στην Ουκρανία, όμως πρόσθεσε πως δεν αποκλείει αλλαγές στο πυρηνικό δόγμα της χώρας.

ΓΑ