Οι πιστωτές έχουν καλύτερη μνήμη από τους οφειλέτες - Βενιαμίν Φραγκλίνος

Το μονοκλωνικό αντίσωμα Tocilizumab κατά της αρθρίτιδας μειώνει τον κίνδυνο θανάτου των ασθενών με σοβαρή Covid-19

Η τοσιλιζουμάμπη (tocilizumab), ένα φάρμακο για τη θεραπεία της ρευματοειδούς αρθρίτιδας, γνωστό με την εμπορική ονομασία Actemra, μειώνει κατά 30% τον κίνδυνο θανάτου στους ασθενείς που νοσηλεύονται με σοβαρή Covid-19, σύμφωνα με μια νέα κλινική μελέτη που έγινε σε 68 αμερικανικά νοσοκομεία. Από την άλλη, όμως, δύο άλλες μελέτες, μια ιταλική και μια γαλλική, δεν φαίνεται να επιβεβαιώνουν αυτή τη θετική εικόνα.

         Οι ερευνητές, οι οποίοι έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο αμερικανικό ιατρικό περιοδικό “JAMA Internal Medicine”, ανέφεραν ότι από τους 433 ασθενείς με μέση ηλικία 62 ετών που είχαν κορονοϊό και έλαβαν το φάρμακο, ένα μονοκλωνικό αντίσωμα, όσο βρίσκονταν στη μονάδα εντατικής θεραπείας (ΜΕΘ), πέθαναν το 29%, ενώ από τους 3.500 που δεν είχαν πάρει τοσιλιζουμάμπη, πέθαναν το 41%.

   «Βρήκαμε ότι οι ασθενείς που έλαβαν tocilizumab κατά τις πρώτες δύο μέρες μετά την εισαγωγή τους στη ΜΕΘ, είχαν μείωση 30% στον κίνδυνο θανάτου, σε σχέση με όσους έκαναν φαρμακευτική αγωγή που δεν περιλάμβανε αυτό το φάρμακο», δήλωσε ο ερευνητής δρ Ντέηβιντ Λιφ του Νοσοκομείου Brigham & Women’s της Βοστώνης.

   «Τα ευρήματα μας», πρόσθεσε, «δείχνουν πειστικά ότι αν το tocilizumab χορηγηθεί έγκαιρα σε ασθενείς σε κρίσιμη κατάσταση, είναι αποτελεσματικό για τη μείωση της θνητότητας. Η μείωση είναι ανάλογη με αυτή που έχουμε δει με τα κορτικοστεροειδή στην κλινική δοκιμή Recovery και μάλιστα το όφελος του tocilizumab είναι άσχετο από το αν οι ασθενείς παράλληλα παίρνουν στεροειδή ή όχι».

Περισσότερα στη κατηγορία Ανάλυση Επικαιρότητας
ΠτΔ: Ας αντιμετωπίσουμε τον δύσκολο χειμώνα που έρχεται, με ενσυναίσθηση, υπευθυνότητα και αλληλεγγύη

«Ας αντιμετωπίσουμε τον δύσκολο χειμώνα που έρχεται, με ενσυναίσθηση, υπευθυνότητα και αλληλεγγύη» τόνισε η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου, αμέσως...

Close