Όποιος κοιτάζει προς τα έξω ονειρεύεται. Όποιος κοιτάζει μέσα του ξυπνάει. - Karl Jung, 1875-1961, Ελβετός ψυχίατρος

Το Ινστιτούτο Οδικής Ασφάλειας (Ι.Ο.ΑΣ.) «Πάνος Μυλωνάς» «επενδύει» στην ενημέρωση των οδηγών για τα συστήματα υποβοήθησης οδηγού

11 Ιουνίου, 2021

Είναι γνωστό ότι τα συστήματα υποβοήθησης του οδηγού νέας τεχνολογίας γνωστά ως Advanced Driver Assistance Systems – ADAS μπορούν να συμβάλουν δραστικά στη μείωση των τροχαίων συμβάντων. Στο πλαίσιο αυτό, αλλά και για την ομαλή μετάβαση στην αυτόνομη οδήγηση, τα νέα οχήματα που πωλούνται στην ΕΕ θα εξοπλίζονται υποχρεωτικά με συστήματα ADAS, ενώ ήδη κυκλοφορούν αρκετά οχήματα που διαθέτουν ανάλογα συστήματα.

Η πρόβλεψη είναι ότι αυτά τα συστήματα μπορούν να αποτρέψουν 25.000 θανάτους και 141.000 σοβαρούς τραυματισμούς σε ολόκληρη την ΕΕ τα επόμενα 15 χρόνια. Στοιχεία από έρευνες έχουν δείξει ότι ένα μεγάλο ποσοστό οδηγών δεν γνωρίζει αυτά τα συστήματα, δεν προτιμά να τα χρησιμοποιεί και μερικές φορές δεν τα εμπιστεύεται. Σύμφωνα με το ευρωβαρόμετρο, λιγότεροι από 1 στους 5 έχουν χρησιμοποιήσει το ADAS, γνωρίζοντας ότι το όχημά τους είναι εξοπλισμένο με αυτά τα συστήματα, ενώ μόνο περίπου το 40% θα αισθανόταν άνετα όταν οδηγούσε ένα όχημα εξοπλισμένο με αυτά.

Για την προώθηση του στρατηγικού άξονα που αφορά στις νέες τεχνολογίες των αυτοκινήτων και την ασφάλεια των οδηγών το Ινστιτούτο Οδικής Ασφάλειας (Ι.Ο.ΑΣ.) «Πάνος Μυλωνάς» ενισχύει τη συνεργασία του με την εταιρεία BOSCH, η οποία επενδύει στην ανάπτυξη νέων τεχνολογιών για την ασφάλεια των οδηγών, ευαισθητοποιημένη σε θέματα ασφαλούς και οικολογικής οδήγησης. Μέσα από αυτή την συνεργασία θα υπάρξει ενημέρωση και εκπαίδευση των οδηγών, εξοικείωση με τις νέες τεχνολογίες και προετοιμασία για τη νέα εποχή που ήδη έχει ξεκινήσει.

«Με μεγάλη ικανοποίηση συνεχίζουμε τη συνεργασία μας με το Ινστιτούτο Οδικής Ασφάλειας «Πάνος Μυλωνάς». H Bosch πρωτοπορεί στο πεδίο των ηλεκτρονικών συστημάτων ασφαλείας, από τα γνωστά σε όλους μας συστήματα ABS και ESP που αναπτύχθηκαν προ δεκαετιών μέχρι τα έξυπνα συστήματα υποβοήθησης στα σύγχρονα οχήματα, βελτιώνουμε καθημερινά την οδική ασφάλεια για εκατομμύρια οδηγούς στον κόσμο», τονίζει ο αντιπρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Robert Bosch Α.Ε. Ιωάννης Κάπρας και συνέχισε: «η μετάβαση στην ηλεκτροκίνηση και στα αυτόνομα οχήματα του μέλλοντος, έρχεται ως προϋπόθεση ενσωμάτωσης τεχνολογιών αισθητήρων και συνδεσιμότητας που δουλεύουν ακόμη και εν αγνοία του οδηγού ώστε να προστατέψουν τον ίδιο και το περιβάλλον του από πιθανό ατύχημα. Όσο η τεχνολογία εξελίσσεται προς όφελος του οδηγού, τόσο πιο σημαντική γίνεται η ενημέρωση όλων μας».

Από την πλευρά της η πρόεδρος του Ι.Ο.ΑΣ. «Πάνος Μυλωνάς» κ. Δανέλλη-Μυλωνά επισήμανε: «H σωστή χρήση των συστημάτων ADAS συνεισφέρει σε μεγάλο βαθμό στην ενίσχυση της ενεργητικής ασφάλειας των οχημάτων και κατά συνέπεια της ασφάλειας του οδηγού και των επιβαινόντων. Όπως συμβαίνει με κάθε νέα τεχνολογία που παρουσιάζεται, για να γίνει ευρέως αποδεκτή, θα πρέπει καταρχήν το κοινό στο οποίο απευθύνεται να ενημερώνεται σωστά και να εξοικειωθεί με τη χρήση της».

Κυριάκος Παρασίδης