Όποτε στερούμε τις ελευθερίες από αυτούς που μισούμε, ανοίγουμε το δρόμο για να χάσουν τις ελευθερίες τους αυτοί που αγαπάμε. - Wendell Willkie, 1892-1944, Αμερικανός πολιτικός

Το Ευρωκοινοβούλιο κήρυξε μια συμβολική “κλιματική κατάσταση έκτακτης ανάγκης”

28 Νοεμβρίου, 2019

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο κήρυξε σήμερα συμβολικά κατάσταση κλιματικής και περιβαλλοντικής έκτακτης ανάγκης προκειμένου να διατηρήσει την πίεση στους ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης ενόψει της Διάσκεψης για το Κλίμα (COP25) και της ανάληψης των καθηκόντων της νέας Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Στο ψήφισμα, που εγκρίθηκε με άνετη πλειοψηφία (429 ψήφοι υπέρ, 225 κατά και 19 αποχές), δηλώνεται η δέσμευση του Ευρωκοινοβουλίου προκειμένου να «περιοριστεί η αύξηση της θερμοκρασίας της Γης στον 1,5 βαθμό Κελσίου και να αποφευχθεί μια μαζική απώλεια της βιοποικιλότητας».

Έχουν προηγηθεί παρόμοια ψηφίσματα σε πολλά εθνικά κοινοβούλια της ΕΕ, κυρίως στη Γαλλία, στη Βρετανία ή στην Αυστρία.

«Το γεγονός ότι η Ευρώπη είναι η πρώτη ήπειρος που κηρύσσει κατάσταση κλιματικής και περιβαλλοντικής έκτακτης ανάγκης, λίγο πριν από την COP25, ενώ η νέα Επιτροπή αναλαμβάνει τα καθήκοντά της, και τρεις εβδομάδες αφότου ο Ντόναλντ Τραμπ επιβεβαίωσε την αποχώρηση των Ηνωμένων Πολιτειών από τη συμφωνία του Παρισιού για το Κλίμα, είναι ένα ισχυρό μήνυμα προς τους πολίτες και τον υπόλοιπο κόσμο», δήλωσε από την ομάδα των Φιλελευθέρων Renew Europe ο Πασκάλ Κανφέν, πρόεδρος της Επιτροπής Περιβάλλοντος του Ευρωκοινοβουλίου.

Το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα (δεξιά, η μεγαλύτερη πολιτική ομάδα στο ημικύκλιο) δεν συμμετείχε είτε με την ομάδα των Φιλελευθέρων είτε με αυτές των Σοσιαλδημοκρατών και των Πρασίνων για την επεξεργασία του κοινού σχεδίου ψηφίσματος που αποτέλεσε τη βάση για τη σημερινή ψηφοφορία. Η ομάδα ήταν διχασμένη για την τελική ψηφοφορία και σχεδόν οι μισοί ευρωβουλευτές ψήφισαν υπέρ.

«Υπάρχει μια επείγουσα ανάγκη να δράσουμε αλλά όχι μια επείγουσα κατάσταση να κηρύξουμε», δήλωσε ο Πίτερ Λίζε εξ ονόματος του ΕΛΚ, που υποστήριξε ότι έπρεπε να χρησιμοποιηθεί ένας όρος που δεν θα δίνει την εντύπωση ‘πανικού’. Όμως στο εσωτερικό της γαλλικής αντιπροσωπείας του ΕΛΚ, που υποστήριξε το ψήφισμα, η Ανιές Εβρέν χαιρέτισε από την πλευρά της «μια φιλόδοξη στάση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για την COP25 σε ό,τι αφορά την κλιματική αλλαγή».

Το Ευρωκοινοβούλιο, η στάση του οποίου είναι πιο φιλόδοξη από εκείνην των κρατών μελών σε ό,τι αφορά τη μείωση των αερίων που προκαλούν το φαινόμενο του θερμοκηπίου (GES), ψήφισε σήμερα ένα δεύτερο κείμενο ενόψει της COP25 που ξεκινά τις εργασίες της στις αρχές Δεκεμβρίου στη Μαδρίτη. Καλεί για άλλη μια φορά τους 28 να συμφωνήσουν στη διάρκεια της συνόδου κορυφής του Δεκεμβρίου στον στόχο των μηδενικών εκπομπών άνθρακα έως το 2050 το αργότερο.

Read previous post:
“Best of…” ο τίτλος έκθεσης με έργα 26 εικαστικών στο νοσοκομείο Παπαγεωργίου

«Best Of...

Close