Ο άνθρωπος ανέκαθεν ήθελε να ζει σε κοινωνίες, αλλά από την αρχή της ύπαρξής του, αφιέρωσε ένα σημαντικό μέρος της ενεργητικότητάς του για να τις πολεμήσει - Georges Simenon (1903-1989, Βέλγος συγγραφέας)

Το εμπορικό πλεόνασμα της Γερμανίας με τις ΗΠΑ μειώθηκε το 2018

11 Φεβρουαρίου, 2019

Το εμπορικό πλεόνασμα της Γερμανίας με τις ΗΠΑ, μια συχνή πηγή έντασης με τον Αμερικανό πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ, μειώθηκε πέρυσι, παρέμεινε ωστόσο γύρω στα 49 δισεκ. ευρώ, σύμφωνα με στοιχεία στα οποία είχε πρόσβαση το Reuters.

Ο Τραμπ έχει κατ’ επανάληψη επικρίνει το υψηλό εμπορικό πλεόνασμα που η μεγαλύτερη ευρωπαϊκή οικονομία έχει με τις ΗΠΑ και έχει απειλήσει να επιβάλει ως αντίποινα δασμούς στα γερμανικά αυτοκίνητα. Ωστόσο, η Γερμανίδα καγκελάριος Άγγελα Μέρκελ έχει αμφισβητήσει την ανάλυση του Τραμπ, λέγοντας ότι τα εμπορικά πλεονάσματα υπολογίζονται με παρωχημένο τρόπο και ότι οι ΗΠΑ έχουν ένα μεγάλο πλεόνασμα συναλλαγών με την Ευρώπη, εάν συμπεριληφθούν στο σύνολο και οι υπηρεσίες. Τον Ιούνιο, η Μέρκελ άφησε να εννοηθεί ότι θα πρέπει να επικαιροποιηθούν τα ισχύοντα διεθνή συστήματα υπολογισμού των εμπορικών συναλλαγών.

Σύμφωνα με τους προκαταρκτικούς υπολογισμούς από την ομοσπονδιακή στατιστική υπηρεσία, οι γερμανικές εξαγωγές στις ΗΠΑ αυξήθηκαν κατά 1,5% στο επίπεδο ρεκόρ των 113,5 δισεκ. ευρώ το 2018. Αυτό σημαίνει ότι οι ΗΠΑ παρέμειναν ο μεγαλύτερος αγοραστής των προϊόντων “Made in Germany” -μπροστά από τη Γαλλία, που αγόρασε προϊόντα αξίας 105 δισεκ. ευρώ, και την Κίνα που αγόρασε προϊόντα αξίας 93 δισεκ. ευρώ.

Οι γερμανικές εισαγωγές από τις ΗΠΑ αυξήθηκαν κατά περίπου 4% στα 64,6 δισεκ. ευρώ. Αυτό σημαίνει ότι το πλεόνασμα με τις ΗΠΑ ήταν περίπου κατά ένα δισεκ. ευρώ μικρότερο σε σχέση με το 2017. Ωστόσο, ήταν και πάλι το μεγαλύτερο πλεόνασμα που έχει η Γερμανία με οποιαδήποτε χώρα και αντιστοιχεί σε πάνω από το ένα πέμπτο του συνολικού πλεονάσματος εξαγωγών της Γερμανίας των 228 δισεκ. ευρώ το 2018.

Η Κίνα παρέμεινε ο σημαντικότερος εμπορικός εταίρος της Γερμανίας το 2018, με τις δύο χώρες να ανταλλάσουν προϊόντα αξίας σχεδόν 200 δισεκ. ευρώ. Οι γερμανικές εξαγωγές στην Κίνα αυξήθηκαν κατά περίπου 8% στα 93 δισεκ. ευρώ τον περασμένο χρόνο ενώ οι εισαγωγές από την Κίνα αυξήθηκαν κατά περίπου 4% στα 106 δισεκ. ευρώ.

Read previous post:
Στρατιωτικό ελικόπτερο συνετρίβη στην Κωνσταντινούπολη – Τέσσερις τραυματίες

Τουλάχιστον τέσσερις στρατιώτες τραυματίστηκαν, όταν στρατιωτικό ελικόπτερο συνετρίβη σήμερα σε κατοικημένη περιοχή στην ασιατική πλευρά της Κωνσταντινούπολης, ενώ επιχειρούσε αναγκαστική...

Close