Ένα έθνος, για να έχει καλούς στρατιώτες, πρέπει να βρίσκεται συνεχώς σε πόλεμο. Napoleon Bonaparte, 1769-1821, Γάλλος ηγέτης.

Το Δικαστήριο της ΕΕ επικυρώνει την σήμανση «ισραηλινοί οικισμοί»

12 Νοεμβρίου, 2019

Τα προϊόντα διατροφής που προέρχονται από τα κατεχόμενα από το Ισραήλ παλαιστινιακά εδάφη θα πρέπει να φέρουν την ένδειξη της προέλευσής τους  στην συσκευασία και, αν είναι απαραίτητο, να διευκρινίζεται ότι προέρχονται από εβραϊκό οικισμό, απεφάνθη σήμερα το Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ενωσης.
Το Δικαστήριο έκρινε σχετικά με το ζήτημα που δημιούργησε η απόφαση του γαλλικού υπουργείου Οικονομίας τον Νοέμβριο 2016, η οποία επέβαλλε υποχρέωση διαφορετικής σήμανσης των προϊόντων που προέρχονται από τα κατεχόμενα από το Ισραήλ παλαιστινιακά εδάφη. 
Η απόφαση ελήφθη κατ΄εφαρμογήν ευρωπαϊκής οδηγίας του 2011 σχετικά με την ενημέρωση των καταναλωτών για τα προϊόντα διατροφής. Το 2015, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή είχε δημοσιεύσει  ερμηνευτική εγκύκλιο σχετικά με την σήμανση προέλευσης των προϊόντων που προέρχονται από τα κατεχόμενα από τον Ιούνιο του 1967 (και τον Πόλεμο των Εξι Ημερών) από το Ισραήλ εδάφη και ενέκρινε την εφαρμογή της σήμανσης.
Σύμφωνα με το Δικαστήριο, η αναγραφή της εδαφικής προέλευσης των προϊόντων αυτών είναι υποχρεωτική, σύμφωνα με την ευρωπαϊκή οδηγία, «ώστε να αποφεύγεται οι καταναλωτές να έχουν εσφαλμένη πληροφόρηση ως προς το γεγονός ότι το Κράτος του Ισραήλ είναι παρόν στα εδάφη αυτά ως δύναμη κατοχής και όχι ως κυρίαρχη οντότητα».
Η απόφαση του γαλλικού υπουργείου Οικονομίας είχε επικριθεί ως εισάγουσα διακρίσεις από το  Συμβούλιο  Γαλλικών Εβραϊκών Θεσμών  (Crif) με το επιχείρημα ότι θα ενίσχυε το κίνημα «Μποϊκοτάζ-Αποεπένδυση-Κυρώσεις», το οποίο κατηγορείται από το  Crif ότι «αποστρέφεται» το Ισραήλ. 

 

Read previous post:
Ισπανία: PSOE και Unidas Podemos υπέγραψαν συμφωνία για τον σχηματισμό κυβέρνησης συνασπισμού

Ο απερχόμενος σοσιαλιστής πρωθυπουργός της Ισπανίας Πέδρο Σάντσεθ και ο επικεφαλής του κόμματος της ριζοσπαστικής αριστεράς Unidas Podemos, ο Πάμπλο...

Close