Δημοκρατία είναι όταν χτυπάει κάποιος την πόρτα σου στις έξι η ώρα το πρωί και είναι ο γαλατάς. Henri Jeanson, 1900-1970, Γάλλος συγγραφέας

Το δικαίωμα στην άμβλωση στην Ευρώπη και τον κόσμο

23 Μάιος, 2018

Η άμβλωση, αντικείμενο δημοψηφίσματος αυτήν την εβδομάδα στην Ιρλανδία και δικαστικής διαδικασίας στην Νότια Κορέα, παραμένει απαγορευμένη σε  δεκάδες χώρες στον κόσμο. Στις υπόλοιπες, οι νομοθεσίες ποικίλλουν επιβάλλοντας ορισμένες φορές σημαντικούς περιορισμούς.
Στην Νότια Κορέα, όπου η διακοπή της κύησης είναι παράνομη, εκτός περιπτώσεων βιασμού, αιμομιξίας ή απειλής για την ζωή της μητέρας, το Συνταγματικό Δικαστήριο εξετάζει αύριο μία προσφυγή κατά του νόμου του 1953, που σήμερα σπανίως εφαρμόζεται.
Την Παρασκευή, η Ιρλανδία ψηφίζει για την φιλελευθεροποίηση της άμβλωσης, που απαγορεύεται από το 1982 από το Σύνταγμα, εκτός εάν η ζωή της μητέρας βρίσκεται σε κίνδυνο (2013). Η άμβλωση επισύρει ποινή κάθειρξης 14 ετών στην Ιρλανδία.

Πλήρης απαγόρευση

Η Μάλτα, όπου ο καθολικισμός είναι κρατική θρησκεία, παραμένει η μόνη χώρα της Ευρωπαϊκής Ενωσης που απαγορεύει πλήρως την άμβλωση. Σε περίπτωση  παραβίασης του νόμου, η προβλεπόμενη ποινή φυλάκισης κυμαίνεται από 18 μήνες μέχρι 3 χρόνια.
Η άμβλωση είναι παράνομη στην Ανδόρα και τον Αγιο Μαρίνο, που βρίσκονται στην Ευρώπη, αλλά όχι και στην Ευρωπαϊκή Ενωση,  και στο Βατικανό.
Στον υπόλοιπο κόσμο, η άμβλωση απαγορεύεται σε 15 χώρες: Κονγκό, Αίγυπτος, Γκαμπόν, Γουινέα-Μπισάου, Μαδαγασκάρη, Μαυριτανία, Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό, Σενεγάλη, στην Αφρική. Ονδούρα, Νικαράγουα, Σαλβαδόρ, Σουρινάμ, Αϊτή και Δομινικανή Δημοκρατία στην Αμερική. Φιλιππίνες, Παλάου και Λάος στην Ασία.

Read previous post:
Την επίθεση στον Γ.Μπουτάρη καταδικάζουν με ψηφίσματα τους τα δημοτικά συμβούλια Ωραιοκάστρου και Πυλαίας-Χορτιάτη

Την απρόκλητη επίθεση σε βάρος του δημάρχου Θεσσαλονίκης, Γιάννη Μπουτάρη, καταδίκασαν με ψηφίσματά τους τα δημοτικά συμβούλια των δήμων Ωραιοκάστρου...

Close