Το αυτοκινητοδρόμιο Σερρών ανοίγει τις πόρτες του σε μαθητές Γυμνασίου και Λυκείου με το πρόγραμμα «Κάν’ το Σωστά» του ΙΟΑΣ «Πάνος Μυλωνάς». Η συγκεκριμένη πρωτοβουλία αποτελεί την αφετηρία συνεχόμενων δράσεων της νέας διοίκησης του αυτοκινητοδρομίου με το Ινστιτούτο για την ανάπτυξη της καλλιέργειας της οδικής ασφάλειας στο νομό των Σερρών.
Η χώρα μας κατέχει μία από τις χειρότερες θέσεις στην Ευρώπη σε θανάτους και σοβαρούς τραυματισμούς, με τα τροχαία να πλήττουν κατ΄ εξοχήν τους νέους, αποτελώντας σύμφωνα με την Έκθεση του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας την πρώτη αιτία θανάτου για τις ηλικίες 5-29 ετών.
Για το λόγο αυτό η αναγκαιότητα εκπαίδευσης των εφήβων και αυριανών οδηγών είναι εμφανής, με ζητούμενο την πρόληψη των τροχαίων συμβάντων, την υιοθέτηση υγιών συμπεριφορών και την καλλιέργεια παιδείας οδικής συμπεριφοράς.
Το εκπαιδευτικό πρόγραμμα οδικής ασφάλειας «Κάν’ το Σωστά» είναι εγκεκριμένο από το Ινστιτούτο Εκπαιδευτικής Πολιτικής του υπουργείου Παιδείας και έχει σχεδιαστεί από έμπειρους εκπαιδευτικούς και ειδικούς συγκοινωνιολόγους. Υλοποιείται από εκπαιδευμένο προσωπικό του ΙΟΑΣ, διαρκεί 4 διδακτικές ώρες και περιλαμβάνει θεωρητική και πρακτική εκπαίδευση.
Η θεωρητική ενότητα περιλαμβάνει ομιλία με προβολή videos και φωτογραφιών για τις κύριες αιτίες πρόκλησης τροχαίων δυστυχημάτων και ασφαλούς μετακίνησης τα οποία δίνουν βήμα στους μαθητές για σκέψη και εποικοδομητική συζήτηση.
Η πρακτική εκπαίδευση περιλαμβάνει βιωματικές δραστηριότητες για τις οποίες χρησιμοποιείται προσομοιωτής ανατροπής αυτοκινήτου. Όχημα φυσικού μεγέθους το οποίο περιστρέφεται 360ο γύρω από το διαμήκη άξονά του. Παρόλο που η ταχύτητα ανατροπής είναι χαμηλή, ο προσομοιωτής περνά με μεγάλη αμεσότητα, μηνύματα για την αξία της χρήσης ζώνης. Υπάρχει και προσομοιωτής πρόσκρουσης. Η κατασκευή προσομοιώνει εμπρόσθια σύγκρουση με μικρή ταχύτητα. Παρόλα αυτά, η δύναμη που ασκείται στο σώμα των χρηστών κάνει τους περισσότερους να πιστεύουν πως η σύγκρουση ήταν με πολύ μεγαλύτερη ταχύτητα. Αποτελεί εξαιρετικό εργαλείο για τη συζήτηση σχετικά με τη χρήση ζώνης ασφαλείας.
Τέλος, θα υπάρξουν γυαλιά προσομοίωσης μέθης. Αυτά αλλοιώνουν το οπτικό πεδίο του χρήστη, προσομοιάζοντας πώς βλέπει όταν είναι υπό επήρεια αλκοόλ. Ο χρήστης καλείται να ολοκληρώσει απλές διαδικασίες φορώντας τα, όπως το να περπατήσει με μικρά βήματα γύρω από κώνους. Προβλέπεται να εκπαιδευθούν περισσότεροι από 400 μαθητές της περιοχής.
Κυριάκος Παρασίδης