Σε κάθε εύστοχη πρόταση, ένας κάποιος βαθμός πρέπει να θυσιάζεται υπέρ της καλής διατύπωσης. Samuel Johnson, 1709-1784, Άγγλος συγγραφέας

Το «Αθηναϊκό Μειδίαμα» του συγγραφέα Θανάση Νιάρχου, παρουσιάστηκε στο Δημαρχιακό Μέγαρο της Αθήνας

7 Απριλίου, 2023

Η γλυκόπικρη γεύση μιας μοναδικής πόλης, της Αθήνας μας, με τις μνήμες, τους ήχους και τις μυρωδιές της, την Πλάκα και τους περιπάτους στον αρχαιότερο δρόμο της Ευρώπης, στην Οδό Τριπόδων. Μιας Αθήνας τόσο ξεχωριστής, όσο η ιστορία της, και η πορεία της στο πέρασμα των χρόνων, ξεδιπλώθηκε σήμερα στην παρουσίαση του ανθολογίου ιστοριών του συγγραφέα Θανάση Νιάρχου, με τίτλο «Αθηναϊκό Μειδίαμα», στο Δημαρχιακό Μέγαρο της Αθήνας, στην πλατεία Κοτζιά.

Μια κιβωτό μνήμης και ελπίδας χαρακτήρισε το έργο αυτό ο δήμαρχος Αθηναίων Κώστας Μπακογιάννης και πρόσθεσε:

«Η Αθήνα είμαστε όλοι εμείς, είναι αυτό που μας κάνει αυτή η πόλη να αισθανόμαστε… είναι μια πόλη δύσκολη, μια πόλη στριμωγμένη, που μας έχει έρθει ο λογαριασμός -για δεκαετίες- πρόχειρων, επιπόλαιων, κακών αποφάσεων, μία τσιμεντούπολη, που πολλές φορές μάς πνίγει και ξαφνικά έχει τον ουρανό, λίγο οξυγόνο… είναι και η πόλη στην οποία έχουμε μάθει να περπατάμε, τρέξαμε για πρώτη φορά, παίξαμε, ερωτευτήκαμε, μεγαλώσαμε, μεγαλώνουν τα παιδιά μας, μεγαλώνουμε σε ηλικία, καθόμαστε στα παγκάκια της…είναι αυτό το στοιχείο που φέρνει τις αναμνήσεις, που προσφέρει τη θαλπωρή, τη γαλήνη στην ψυχή μας». Όπως είπε, «η Αθήνα είναι αυτό το “μαζί”. Το “μαζί” μιας πόλης που στάθηκε όρθια. Το “μαζί” μιας πόλης που λίγο-λίγο αλλάζει μορφή, μιας πόλης δυναμικής, η οποία αναγεννιέται και προχωράει μπροστά», για να καταλήξει με τη ρήση του αείμνηστου Προέδρου της Δημοκρατίας Κωνσταντίνου Τσάτσου «η Αθήνα είναι Ιδέα».

Στο «Αθηναϊκό Μειδίαμα» περιέχονται απολαυστικά διηγήματα με αναφορά στην Αθήνα, σπουδαίων και αγαπημένων Ελλήνων συγγραφέων και ανθρώπων του πνεύματος, όπως ο Παπαδιαμάντης, ο Καραγάτσης, ο Ροΐδης, ο Σαμαράκης, η Δημουλά και πολλοί άλλοι.

Στην παρουσίαση του βιβλίου-ανθολογίου, συμμετείχαν με τις δικές τους ξεχωριστές αναφορές, τοποθετήσεις, μνήμες και βιώματα, οι δημοσιογράφοι Πέπη Ραγκούση και Γιώργος Παπαχρήστος, ο διακεκριμένος καρδιοχειρουργός Στρατής Παττακός και η ηθοποιός, θεατρική συγγραφέας και σκηνοθέτης Μιμή Ντενίση, που διάβασε το γνωστό διήγημα του Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη, «Η Χολεριασμένη».

«Προτιμώ την Αθήνα μου με συννεφιά και βροχή» αποκάλυψε με ιδιαίτερα αισθαντικό τρόπο ο συγγραφέας του «Αθηναϊκού Μειδιάματος» Θανάσης Νιάρχος, ενώ ευχαρίστησε θερμά τον δήμαρχο Κώστα Μπακογιάννη για την κυρίαρχη συμβολή του στην υλοποίηση αυτού του έργου και την έκδοση του ανθολογίου.

Α.Σκουντριδάκη

ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ