Ο φασισμός αρχίζει με τη σκέψη ότι όλοι οι άλλοι είναι ανόητοι - Paul Valery

Το 9ο συνέδριο του ΕΜΠ και του Μετσόβιου Κέντρου Διεπιστημονικής Έρευνας

24 Σεπτεμβρίου, 2019

Μεταξύ 26 και 28 Σεπτεμβρίου διεξάγεται στο Μέτσοβο, στις εγκαταστάσεις του Πολυτεχνείου, το 9ο Συνέδριο του ΕΜΠ και του ΜΕΚΔΕ, με τίτλο: «Όραμα, σχεδιασμός και πολιτικές για την ολοκληρωμένη ανάπτυξη των ορεινών και απομονωμένων περιοχών». Τα Συνέδρια του ΜΕΚΔΕ αποτελούν πια θεσμό για τα θέματα περιβάλλοντος και ανάπτυξης των ορεινών και απομονωμένων περιοχών. Από το 1995, όταν και πραγματοποιήθηκε το πρώτο συνέδριο, και κάθε τρία χρόνια το Μέτσοβο- πατρίδα των ιδρυτών και ευεργετών του ΕΜΠ -γίνεται τόπος συνάντησης και διαλόγου για τους ερευνητές, τους φορείς αυτοδιοίκησης, τις συλλογικότητες και το κοινό που εμπλέκονται με τα ζητήματα των ορεινών και απομονωμένων περιοχών.

Στόχος του Συνεδρίου είναι η διαμόρφωση ενός σύγχρονου, ελκυστικού και ρεαλιστικού οράματος για την ολοκληρωμένη ανάπτυξη των απομονωμένων περιοχών, ορεινών και νησιωτικών, και τη βελτίωση των προοπτικών των κοινωνιών τους. «Ενός οράματος που θα στηρίζεται σε εργαλεία και τεχνολογίες αιχμής και θα μπορεί να εμπνεύσει και να κατευθύνει τοπικά σχέδια ανάπτυξης, με παράλληλο στόχο μια ζωτικής σημασίας προτεραιότητα: τη χάραξη ειδικών πολιτικών για την ολοκληρωμένη ανάπτυξη των απομονωμένων περιοχών, ορεινών και νησιωτικών», όπως τονίζεται σε ανακοίνωση του ΕΜΠ.

Οι 60 εισηγήσεις του Συνεδρίου αγγίζουν πολλές πτυχές της πραγματικότητας των ορεινών και απομονωμένων περιοχών. Επιπλέον, θα γίνουν 16 παρουσιάσεις σε ειδική συνεδρίαση, εστιασμένες στο δήμο Κεντρικών Τζουμέρκων που την ακαδημαϊκή χρονιά 2018-2019 αποτέλεσε περιοχή μελέτης του μεταπτυχιακού προγράμματος «Περιβάλλον και Ανάπτυξη των Ορεινών Περιοχών» του ΕΜΠ, δεύτερη κατεύθυνση του ΔΠΜΣ «Περιβάλλον και Ανάπτυξη». «Ιδιαίτερα σημαντικό στοιχείο αποτελεί το γεγονός ότι στο συνέδριο συμμετέχουν πολλοί νέοι επιστήμονες διαφορετικών ειδικοτήτων, γεγονός που στην πράξη συμβάλει στη διεπιστημονική προσέγγιση των ζητημάτων των ορεινών και απομονωμένων περιοχών», επισημαίνεται στην ανακοίνωση.

Το συνέδριο θα ανοίξει ο χορευτικός όμιλος Μετσόβου, ο οποίος θα παρουσιάσει χορούς της ευρύτερης περιοχής. Στα διαλείμματα μεταξύ των παρουσιάσεων επιστημονικών εργασιών, θα υπάρχει η δυνατότητα περιπάτων στο δάσος και τον οικισμό του Μετσόβου, ώστε οι συμμετέχοντες να γνωρίσουν τη φύση και την παραδοσιακή αρχιτεκτονική της περιοχής. Επίσης, και λαμβάνοντας υπ’ όψιν την ιδιαίτερη σημασία του πολιτισμικού στοιχείου για τις ορεινές περιοχές και τις κοινωνίες τους, θα υπάρξει ειδική συνεδρίαση, στην οποία ο μουσικός παραγωγός ChristopherKingθα παρουσιάσει στοιχεία από τις έρευνές του για τα μοιρολόγια και την παραδοσιακή μουσική της Ηπείρου, σε συνδυασμό με ακροάσεις αυθεντικών μουσικών εκτελέσεων

Read previous post:
Αντίστροφη μέτρηση για την επιστροφή του Μπαπέ

Ημέρες μετρά ο Κιλιάν Μπαπέ, προκειμένου να επιστρέψει στα γήπεδα με την φανέλα της Παρί Σεν Ζερμέν.

Close