Αυτοί που καθιστούν μια ειρηνική επανάσταση αδύνατη, κάνουν μια βίαιη επανάσταση αναπόφευκτη “Τζων Κέννεντυ (1917-1963) Αμερικανός πρόεδρος”

Το 52% των CEOs θεωρεί ότι το φορολογικό νομοσχέδιο είναι στη σωστή κατεύθυνση, σύμφωνα με έρευνα

14 Ιανουαρίου, 2020

Στις 186 μονάδες παρέμεινε ο γενικός δείκτης οικονομικού κλίματος (ΕΑΣΕ/ICAP-CEO General Index) το 4ο τρίμηνο του 2019, όπως καταγράφηκε από την τριμηνιαία έρευνα που διεξάγεται σε δείγμα 3.020 διευθυνόντων συμβούλων/γενικών διευθυντών των μεγαλυτέρων ελληνικών επιχειρήσεων από την Εταιρεία Ανωτάτων Στελεχών Επιχειρήσεων (ΕΑΣΕ), σε συνεργασία με την ICAP. Η έρευνα πραγματοποιήθηκε την περίοδο 16/12/2019-03/01/2020.

 

Εκτός των βασικών ερωτήσεων που υποβάλλονται κάθε τρίμηνο στους CEOs, ζητήθηκε επιπλέον η γνώμη τους για το φορολογικό νομοσχέδιο και την επίδρασή του στην αναπτυξιακή προοπτική της Ελλάδας. Το 52% των CEOs δίνει θετική απάντηση ότι το φορολογικό νομοσχέδιο είναι στη σωστή κατεύθυνση και υποστηρίζει την αναπτυξιακή προσπάθεια της Ελλάδας, ποσοστό που αυξάνεται στο 60% για τους CEOs των πολύ μεγάλων επιχειρήσεων. Ωστόσο, υπάρχει και ένα αξιόλογο ποσοστό των CEOs (44%) που εκφράζει τις αμφιβολίες του, δηλώνοντας ότι από το συνολικό φορολογικό πλαίσιο ένα μέρος μόνο υπηρετεί την οικονομική ανάπτυξη. Παράλληλα, ένα μικρό ποσοστό των CEOs (4%) θεωρεί ότι το νέο φορολογικό νομοσχέδιο δεν βρίσκεται στη σωστή κατεύθυνση υποστήριξης της αναπτυξιακής προοπτικής.

 

Αναλυτικότερα, όσον αφορά τον γενικό δείκτη οικονομικού κλίματος, αναφέρονται τα εξής: «το τέταρτο τρίμηνο του 2019, ο γενικός δείκτης οικονομικού κλίματος (ΕΑΣΕ/ICAP-CEO General Index) παρουσίασε στασιμότητα στις 186 μονάδες. Η διαμόρφωση του δείκτη στο ίδιο ύψος με το προηγούμενο τρίμηνο αποδίδεται στην σταθεροποίηση της αισιοδοξίας μεταξύ των CEOs σε υψηλό επίπεδο με παράλληλη, ωστόσο, εμφάνιση γεγονότων έντασης στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, που είναι σε εξέλιξη και αξιολογούνται προς το παρόν ότι θα έχουν μικρής έντασης αρνητική επίδραση στην ελληνική οικονομία. Η ανάλυση των αποτελεσμάτων ανά κατηγορία μεγέθους δείχνει μικρή βελτίωση του δείκτη στις μικρές, μεσαίες και πολύ μεγάλες, ενώ, αντίθετα, κάμψη στις μεγάλες. Ο δείκτης τρέχουσας οικονομικής κατάστασης (ΕΑΣΕ-CEO Current status Index), καθώς και ο δείκτης προσδοκιών (ΕΑΣΕ-CEO Expectation Index), σημείωσαν οριακή άνοδο κατά μία μονάδα έναντι του προηγούμενου τριμήνου».

Read previous post:
Φ. Γεννηματά: Η ΝΔ συνεχίζει την συντηρητική λογική των πλαστών αυτοδυναμιών και του τεχνητού δικομματισμού

H πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής, Φώφη Γεννηματά, μιλώντας στο συντονιστικό όργανο της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του Κινήματος Αλλαγής, όπου συζητήθηκε ο...

Close