Όσο πιο πρωτότυπη είναι μια ανακάλυψη, τόσο πιο προφανής φαίνεται μετά. Arthur Koestler, 1905-1983, Ουγγροβρετανός συγγραφέας

Τις πολιτιστικές διαδρομές της Μακεδονίας που θα δημιουργηθούν τα επόμενα χρόνια ανακοίνωσε ο Α. Τζιτζικώστας

12 Δεκεμβρίου, 2019

      Τις πολιτιστικές διαδρομές της Μακεδονίας που θα δημιουργηθούν τα επόμενα χρόνια, με χρηματοδότηση ύψους δέκα εκατομμυρίων ευρώ, που εξασφάλισε από το ΕΣΠΑ η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, ανακοίνωσε ο Περιφερειάρχης, Απόστολος Τζιτζικώστας. Νωρίτερα ο κ. Τζιτζικώστας είχε συνάντηση με την υπουργό Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη και μετείχε σε σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στην Περιφέρεια με τη συμμετοχή των εκπροσώπων από τις εφορίες αρχαιοτήτων προκειμένου να ελεγχθεί απολύτως η ωριμότητα των έργων.
      Σε δηλώσεις του κατά τη διάρκεια της σύσκεψης, ο κ. Τζιτζικώστας τόνισε ότι η Περιφέρεια έχει καταφέρει να διασφαλίσει στην τρέχουσα προγραμματική περίοδο σημαντικούς πόρους για έργα σε κάθε γωνιά της Κεντρικής Μακεδονίας.
‘Αλλωστε, σε συνεργασία με τις περιφερειακές διευθύνσεις της αρχαιολογικής υπηρεσίας αποφασίστηκε το πού θα κατευθυνθούν οι πόροι αυτοί ενώ παράλληλα εξετάστηκε και η πορεία των έργων που ήδη “τρέχουν” στο ΕΣΠΑ. Συζήτηση έγινε και για τους βασικούς άξονες της νέας προγραμματικής περιόδου. “Θα δούμε τι άλλες ανάγκες θα προκύψουν στα επόμενα χρόνια προκειμένου να πιέζουμε και να διεκδικούμε είτε από εθνικά είτε από ευρωπαϊκά κονδύλια να βρίσκονται οι πόροι προκειμένου να ξεκινούν και να προχωρούν εργασίες γύρω από τον πολιτισμό” σχολίασε ο Περιφερειάρχης.
      Ειδικά για την Αμφίπολη υπογράμμισε ότι τα έργα για την ανάδειξή της είναι σε απόλυτη προτεραιότητα και επανέλαβε ότι η Περιφέρεια εξασφάλισε πόρους που θα ενισχύσουν την προσπάθεια για την ανάδειξη του μνημείου.

     Πιο συγκεκριμένα, τα δεκαεπτά έργα στα οποία θα κατευθυνθούν οι πόροι που εξασφαλίστηκαν για τη δημιουργία πολιτιστικών διαδρομών είναι ανά περιοχή:

-ΗΜΑΘΙΑ:
1.Κατασκευή Μουσείου για τον Απόστολο Παύλο στη Βέροια.
2.Συνοδά έργα στην Παλαιά Μητρόπολη Βέροιας.
-ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ:
1.Παρεμβάσεις στον Ιερό Ναό Αγίας Σοφίας και Αγίου Ιωάννη.
2.Παρεμβάσεις στον Ιερό Ναό Σωτήρος στο Χορτιάτη.
3.Παρεμβάσεις στον Ιερό Ναό Αχειροποιήτου.
4.Παρεμβάσεις στη Ροτόντα.
5.Παρέμβαση στην Ιερά Μονή Αγίας Αναστασίας Βασιλικών.
6.Παρεμβάσεις στην Πλατεία Διοικητηρίου.
-ΚΙΛΚΙΣ:
1.Αποκατάσταση δύο τάφων στην Τούμπα Παιονίας.
2.Έργα γεωθερμίας στον Ιερό Ναό Αγίου Γεωργίου Γουμένισσας.
-ΠΕΛΛΑ:
1.Διαμόρφωση εισόδου και υποδοχής επισκεπτών στο Ανάκτορο Πέλλας.
-ΠΙΕΡΙΑ:
1.Παρέμβαση στο Τετράγωνο Αρχαίας Αγοράς στο Δίον.
2.Ανακατασκευή δύο τάφων στην είσοδο της Κατερίνης.
-ΣΕΡΡΕΣ:
1.Β’ φάση αποκατάστασης στην Ιερά Μονή Τιμίου Προδρόμου.
2.Πολιτιστικές Διαδρομές Αμφίπολης.
-ΧΑΛΚΙΔΙΚΗ:
1.Β’ φάση ανάδειξης Σπηλαίου Πετραλώνων.
2.Αποκατάσταση Ιερού Ναού Μεγάλης Παναγίας Χαλκιδικής.

Στη σύσκεψη συμμετείχαν ο Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Γιώργος Διδασκάλου, η Τομεάρχης Πολιτισμού της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας Κατερίνα Περιστέρη, στελέχη του Υπουργείου και της Περιφέρειας, αλλά και οι Προϊστάμενοι των Εφορειών Αρχαιοτήτων της Κεντρικής Μακεδονίας.

Π.Γ.

Read previous post:
Ανακοινώθηκε η ημερομηνία πρεμιέρας του νέου Matrix – Νέα ημερομηνία για το Flash – Τέλος το Akira

Το 2019 σε λίγες ημέρες θα είναι παρελθόν και η Warner Bros, προχώρησε σε ανακοινώσεις για τον προγραμματισμό που κάνει...

Close