Οι άνθρωποι απαιτούν ελευθερία λόγου σαν αντιστάθμισμα στην ελευθερία σκέψης που σπάνια χρησιμοποιούν. Σέρεν Κίρκεγκορ, 1813-1855, Δανός φιλόσοφος

Την ταινία του «Τα Παιδιά του Χειμώνα» θα παρουσιάσει στο 64ο ΦΚΘ ο Αλ. Πέιν

3 Οκτωβρίου, 2023

Έχει πάρει δύο Όσκαρ και η νέα του ταινία αποσπά εξαιρετικές κριτικές. Το Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Θεσσαλονίκης όμως παραμένει ξεχωριστό σημείο αναφοράς για τον ελληνικής καταγωγής σκηνοθέτη και σεναριογράφο Αλεξάντερ Πέιν. Ο ίδιος άλλωστε νοιώθει φίλος του Φεστιβάλ και το έχει δείξει ουκ ολίγες φορές που βρέθηκε στη Θεσσαλονίκη είτε ως προσκεκλημένος είτε ως συμμετέχων με ταινία του.

Ο διάσημος δημιουργός θα βρεθεί και πάλι στην πόλη, αυτή τη φορά, για να παρουσιάσει τη νέα του ταινία Τα παιδιά του χειμώνα / The Holdovers, με πρωταγωνιστές τους Πολ Τζιαμάτι, ΝταΒάιν Τζόι Ράντολφ και Ντόμινικ Σέσα, σε σενάριο Ντέιβιντ Χέμινγκσον. 

Η ταινία, ένα ταξίδι αυτογνωσίας, διανθισμένο με το τρυφερό άγγιγμα και το γνώριμο περιπαικτικό χιούμορ του Αλεξάντερ Πέιν, μας μεταφέρει σε ένα διακεκριμένο αμερικανικό κολέγιο, στη διάρκεια των χριστουγεννιάτικων διακοπών, τη δεκαετία του 1970. Ένας δύστροπος καθηγητής είναι αναγκασμένος να παραμείνει στο campus του κολεγίου, επιφορτισμένος με το καθήκον να προσέχει τους λίγους σπουδαστές, οι οποίοι θα περάσουν τις γιορτές ολομόναχοι, μακριά από τις οικογένειές τους. Σε αυτό το σκηνικό απομόνωσης, όπου το κρύο και το χιόνι καταπίνουν τα πάντα, ο καθηγητής θα αναπτύξει μια απίθανη σχέση με έναν απείθαρχο αλλά συγχρόνως ιδιοφυή μαθητή, ο οποίος προέρχεται από ένα ασταθές οικογενειακό περιβάλλον, αλλά και με την αρχιμαγείρισσα του κολεγίου, η οποία θρηνεί για την απώλεια του γιου της στον πόλεμο του Βιετνάμ. Οι τρεις φαινομενικά αταίριαστοι χαρακτήρες, ο καθένας τους φορτωμένος με βαθιές πληγές, θα έρθουν κοντά. 

Αντλώντας υφολογικά και αισθητικά στοιχεία από το αμερικανικό σινεμά των 70s, o Αλεξάντερ Πέιν ξεδιπλώνει μια ιστορία συμφιλίωσης και συνύπαρξης, η οποία ισορροπεί υποδειγματικά ανάμεσα στο δράμα και στην κωμωδία, υπενθυμίζοντάς μας ότι η επαφή και η λύτρωση μπορούν να φυτρώσουν ακόμη και στο πιο άγονο έδαφος, τις πιο ανύποπτες στιγμές.  (Η ταινία Τα παιδιά του χειμώνα θα προβάλλεται στις κινηματογραφικές αίθουσες από τις 25 Ιανουαρίου 2024, από την Tanweer). 

Φωτογραφίες: ΦΚΘ