Το γεγονός ότι άλλοι πλανήτες είναι ακατοίκητοι, πολύ πιθανόν να οφείλεται στο γεγονός ότι οι πυρηνικοί τους επιστήμονες ήταν πιο προχωρημένοι από τους δικούς μας - Thorvald Gahlin

Την Πέμπτη τα εγκαίνια της έκθεσης ζωγραφικής του Γιώργου Τσάτσου «Στον Πλανήτη ΕΥΤΟΠΙΑ»

12 Οκτωβρίου, 2021

Τα εγκαίνια της έκθεσης ζωγραφικής του Γιώργου Τσάτσου, με τον τίτλο «Στον Πλανήτη ΕΥΤΟΠΙΑ» πραγματοποιούνται την Πέμπτη, 14 Οκτωβρίου στην Γκαλερί «Contemporary Athens» στο Κολωνάκι. Η έκθεση, που θα διαρκέσει έως τις 13 Νοεμβρίου 2021, αποτελείται από τρεις ενότητες:

Α) Δύο μεγάλα έργα σε καμβά, που φιλοτέχνησε ο ζωγράφος το Καλοκαίρι του 2017 και φέτος το Καλοκαίρι. Το πρώτο, τα «Μυθικά Τοπία» (2017), είναι ένα τρίπτυχο που αποτελείται από τρία πάνελ. Στο αριστερό: Αργοναύτες, o Ηρακλής κόβει τα κεφάλια της Ύδρας κ.τ.λ., στο κέντρο: Ναοί που Ταξιδεύουν. Ένας ναός σαν τελεφερίκ κ.τ.λ. και στα δεξιά Σίσυφος. Διάφορες φιγούρες εμπνευσμένες από την Μυθολογία.

Το δεύτερο, που αποτελεί και τον τίτλο της έκθεσης, είναι το «Στον Πλανήτη ΕΥΤΟΠΙΑ» (2021) και το έργο (150Χ180) είναι σύμφωνα με τον κ. Τσάτσο «μία απεικόνιση ενός πολύχρωμου, φανταστικού κόσμου στον οποίο δεν υπάρχουν δυστυχία, αντιξοότητες ή εχθρότητα. Φυσικά εδώ, ούτε και οι νόμοι της φυσικής ισχύουν».

Η δεύτερη ενότητα, «Μια σειρά έργων με θέμα «Η Σκηνή είναι ένας Κόσμος»» αποτελείται από έργα όπου παρουσιάζονται πλάσματα της φαντασίας, μέσα από τα οποία – σημειώνει ο ίδιος – «Η παρουσίαση μερικών εύθυμων και πολύχρωμων εικόνων ελπίζω ότι μπορεί να έχει ευεργετική επίδραση στην ψυχολογία μας».

Τέλος, η τρίτη ενότητα είναι μια σειρά μικρών έργων σε χαρτί, με θέμα «Οι Ημέρες της Εβδομάδας», έργα που δημιουργήθηκαν κατά την περίοδο του lockdown (Μάρτιος-Μάιος 2021) είναι «αυθόρμητα, ελεύθερα, πολύχρωμα σχέδια, μία σχεδόν καθημερινή άσκηση και ίσως ένας τρόπος να χαλαρώσει κανείς εκείνη τη στενάχωρη περίοδο» όπως σημειώνει ο ζωγράφος τους. Πήραν το όνομά τους από την ημέρα που δημιουργήθηκαν…

Ο Γιώργος Τσάτσος γεννήθηκε στην Αθήνα και σπούδασε πολιτικός μηχανικός στο Πολυτεχνείο της Ζυρίχης. Επί σειρά ετών διετέλεσε Διευθύνων Σύμβουλος της τσιμεντοβιομηχανίας «Ηρακλής», ενώ το 1985 μετοίκησε στο Λονδίνο, όπου ασχολήθηκε με διάφορες επιχειρήσεις οικοδομικών υλικών στην Ανατολική Ευρώπη και διεθνώς. Επέστρεψε στην Ελλάδα το 2009. Ζωγραφίζει πολλά χρόνια, αλλά είναι αυτοδίδακτος. Εξέθεσε στο Λονδίνο για πρώτη φορά το 2002, στη Robert Bowman Gallery. Έχει εκθέσει στη Νέα Υόρκη το 2003 και το 2014, στην Agora Gallery, ενώ τον Φεβρουάριο του 2004 εκθέτει στο Παρίσι στη La Hune – Brenner Gallery. Την ίδια χρονιά εκθέτει στη Βαρσοβία. Στην Ελλάδα, μέχρι σήμερα, έχει εκθέσει ατομικά τέσσερεις φορές. Δύο στην Γκαλερί Σκουφά (2007 & 2010) και δύο στη Iris Gallery (2011 & 2015). Ο ίδιος είναι συλλέκτης σύγχρονης τέχνης, ιδίως ευρωπαϊκής και αμερικανικής.