Ποτέ δεν είναι κανείς τόσο ευτυχισμένος ή τόσο δυστυχισμένος, όσο φαντάζεται. Λα Ροσφουκώ, 1613-1680, Γάλλος συγγραφέας

Την ανάκληση της ρύθμισης για τη λειτουργία των ΚΔΑΠ ζητάει η ΠΕΔΚΜ

10 Μαΐου, 2021

Την ανάκληση της ρύθμισης, σύμφωνα με την οποία τίθενται νέοι όροι και προϋποθέσεις για τη λειτουργία των Κέντρων Δημιουργικής Απασχόλησης Παιδιών (ΚΔΑΠ) και ΚΔΑΠμεΑ που είναι ενταγμένα στου δήμους ζητάει η Περιφερειακή Ένωση Δήμων Κεντρικής Μακεδονίας (ΠΕΔΚΜ).

Στην αντίθετη περίπτωση, η ΠΕΔΚ εκτιμά ότι το 80% των Κέντρων Δημιουργικής Απασχόλησης των Δήμων θα οδηγηθούν σε “ λουκέτο”, με ότι αυτό συνεπάγεται για το προσωπικό και τα χιλιάδες παιδιά που απασχολούνται στα προγράμματα των δομών.

Οπως αναφέρει σε ανακοίνωσή της η ΠΕΔΚ στο εξής η στέγαση και η λειτουργία των δομών αυτών σε δημόσια σχολικά κτίρια θα προβλέπεται μόνο κατ΄ εξαίρεση και μόνον κατόπιν κοινής απόφασης (ΚΥΑ) τριών συναρμόδιων υπουργείων Παιδείας και Θρησκευμάτων, Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων και Εσωτερικών.

Με βάση τη νέα ΚΥΑ, οι δήμοι θα χρειαστεί στο εξής να εκδώσουν νέες άδειες για τα ίδια κτίρια, όπου φοιτούν τα ίδια παιδιά, το πρωί στο σχολείο και το απόγευμα στα ΚΔΑΠ.

Παράλληλα, θα πρέπει να διασφαλίσουν ειδικές προδιαγραφές και να εγκαταστήσουν νέα υλικοτεχνική υποδομή που παραπέμπουν στην κατηγορία Δομών Υγείας Πρόνοιας, γεγονός που, σύμφωνα με την ΠΕΔΚΜ, θα αυξήσει το λειτουργικό κόστος των Δήμων και κατά συνέπεια του προγράμματος.

«Η κοινωνική πρόνοια είναι προνομιακό πεδίο της αυτοδιοίκησης και πρέπει να ενισχυθεί. Θα εντείνουμε τις προσπάθειες μας για τη λειτουργία των δημοτικών ΚΔΑΠ. Τα δημόσια σχολικά κτίρια ανήκουν στους δήμους και κάθε ρύθμιση που παρεμποδίζει τη λειτουργία τους ως δημοτικά ΚΔΑΠ είναι ανεπίτρεπτη, δήλωσε για το θέμα ο πρόεδρος της ΠΕΔΚΜ, δήμαρχος Πυλαίας-Χορτιάτη, Ιγνάτιος Καϊτεζίδης.