Ο Κολόμβος όταν ξεκίνησε, δεν ήξερε που πήγαινε και όταν έφτασε, δεν ήξερε που βρισκόταν. Ουίνστον Τσώρτσιλ, 1874-1965, Βρετανός πρωθυπουργός

Την άμεση αντίδραση της ΕΕ για τις προκλητικές ενέργειες της Τουρκίας σχετικά με την Αγ. Σοφία, ζητά η Ελ. Βόζεμπεργκ

29 Μαΐου, 2020

Την άμεση ευρωπαϊκή αντίδραση και καταδίκη «των προκλητικών ενεργειών της τουρκικής κυβέρνησης, που προσβάλλουν τους απανταχού χριστιανούς», ζητά με κατεπείγουσα ερώτησή της προς την Κομισιόν η ευρωβουλευτής της ΝΔ, Ελίζα Βόζεμπεργκ-Βρυωνίδη.

Συγκεκριμένα, η ευρωβουλευτής της ΝΔ υπογραμμίζει ότι η κυβέρνηση Ερντογάν έχει επαναφέρει για ακόμα μια φορά τη συζήτηση για τη μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε μουσουλμανικό τέμενος, καθώς «ο Τούρκος Πρόεδρος ανακοίνωσε την οργάνωση τελετής στο χώρο της Αγίας Σοφίας, με αφορμή τον εορτασμό για την επέτειο από την Άλωση της Κωνσταντινούπολης, αναγγέλλοντας το διάβασμα προσευχής με αποσπάσματα του Κορανίου και την πραγματοποίηση σχετικού προσκυνήματος».

Πρόκεται, αναφέρει στην ερώτησή της η κ. Βόζεμπεργκ, για «μια άκρως προκλητική κίνηση, που αγνοεί εσκεμμένα και για πολλοστή φορά τον διεθνώς αναγνωρισμένο χαρακτήρα της Αγίας Σοφίας ως ιστορικού χώρου και ως μνημείου παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς της UNESCO».

Την ίδια στιγμή -προσθέτει η κ. Βοζεμπεργκ- «η τουρκική κυβέρνηση, κλιμακώνοντας την πρόκληση, θα πραγματοποιήσει υπερπτήση μη επανδρωμένου drone κοντά στα ελληνοτουρκικά σύνορα στον Έβρο με την κωδική ονομασία “ 1453ΤΒ2”, ημερομηνία Άλωσης της Κωνσταντινούπολης».

Η κ. Βόζεμπεργκ ρωτά την Ευρωπαϊκή Επιτροπή εάν έχει λάβει γνώση αυτών των περιστατικών, που αλλοιώνουν το χαρακτήρα της Αγίας Σοφίας, ως παγκόσμιου Συμβόλου της Χριστιανοσύνης, αλλά και εάν «προτίθεται να αντιδράσει άμεσα και να καταδικάσει τις προκλητικές ενέργειες της τουρκικής κυβέρνησης».

 

Περισσότερα στη κατηγορία Πολιτική
Π. Χρηστίδης: Η Φώφη Γεννηματά αποδεικνύεται το δυνατό χαρτί της παράταξης

«Οι δημοσκοπήσεις κάνουν την δουλειά τους και εμείς την δικιά μας.

Close