Μη λογομαχείτε ποτέ, δεν πρόκειται να πείσετε κανέναν. Οι γνώμες είναι σαν τις πρόκες: όσο πιο πολύ τις χτυπάμε, τόσο πιο βαθιά μπαίνουν - Αλέξανδρος Δουμάς υιός, 1824-1895, Γάλλος συγγραφέας

Θ.Γκοτσόπουλος: Αναγκαία η δημιουργία μητροπολιτικής διοίκησης στην Αττική

8 Μαΐου, 2019

Η πολυπλοκότητα των προβλημάτων της Αττικής απαιτεί την καθιέρωση της μητροπολιτικής διοίκησης-Αυτοδιοίκησης που θα συντονίζει τις πολιτικές της περιφέρειας και θα έχει πρόσθετες αρμοδιότητες που σήμερα ασκεί το κεντρικό κράτος, τονίζει σε συνέντευξή του στο Αθηναϊκό – Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, ο διευθύνων σύμβουλος της Ελληνικής Εταιρείας Τοπικής Ανάπτυξης και Αυτοδιοίκησης (ΕΕΤΑΑ), Θεόδωρος Γκοτσόπουλος, ο οποίος είναι υποψήφιος περιφερειακός σύμβουλος Ανατολικής Αττικής με τον συνδυασμό της Ρένας Δούρου.

Ο κ. Γκοτσόπουλος χαρακτηρίζει άδικη την κριτική που ασκείται στην νυν περιφερειάρχη Αττικής για τις τραγωδίες στη Μάνδρα και στο Μάτι και για τη διαχείριση των απορριμμάτων, ενώ αποτιμώντας το έργο της επισημαίνει ότι επί θητείας της αντιμετωπίζονται χρόνιες ελλείψεις στις υποδομές όπως το αποχετευτικό δίκτυο στην Ανατολική Αττική και τα έργα αντιπλημμυρικής θωράκισης.

Για την απλή αναλογική εκτιμά ότι σε πρώτη φάση ίσως να δημιουργηθούν προβλήματα κυβερνησιμότητας στους ΟΤΑ, αλλά προοπτικά οι συνεργασίες που θα προκύψουν θα οδηγήσουν σε ένα νέο μοντέλο διοίκησης προς όφελος των πολιτών. «Η απλή αναλογική δεν οδηγεί σε συγκολλήσεις, προϋποθέτει προγραμματικές συμφωνίες», προσθέτει χαρακτηριστικά.

Τέλος, ζητεί από τους πολίτες της Ανατολικής Αττικής πριν αποφασίσουν για την επόμενη διοίκηση της περιφέρειας να ενημερωθούν για τα έργα που υλοποιούνται από τη σημερινή διοίκηση και «να μην πέφτουν θύματα εύκολων καταγγελιών και εντυπωσιακών φραστικών ρουκετών, οι οποίες περισσότερο αποσκοπούν στη δημιουργία εντυπώσεων και λιγότερο σε έναν ουσιαστικό διάλογο».

Το πλήρες κείμενο της συνέντευξης του Θεόδωρου Γκοτσόπουλου στο Αθηναϊκό – Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων και στον δημοσιογράφο Απόστολο Μιχαλούδη είναι το ακόλουθο:

– Τι σας οδήγησε να θέσετε υποψηφιότητα για περιφερειακός σύμβουλος Ανατολικής Αττικής;

Το γεγονός ότι επί 25 συναπτά χρόνια ασχολούμαι με την αυτοδιοίκηση σε όλες τις βαθμίδες και σε όλα τα επίπεδα. Ήμουν δημοτικός σύμβουλος, νομαρχιακός σύμβουλος, δήμαρχος Παλλήνης, μέλος του ΔΣ της ΚΕΔΕ, μέλος του ΔΣ της ΤΕΔΚΝΑ, είμαι από το 2010 μέλος της Επιτροπής Περιφερειών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, τώρα είμαι διευθύνων σύμβουλος της ΕΕΤΑΑ. Η περιφέρεια είναι ένας νέος θεσμός και πιστεύω ότι μπορώ να τον υπηρετήσω με βάση την εμπειρία και τις γνώσεις που έχω αποκτήσει.

– Κατεβαίνετε με τον συνδυασμό της Ρένας Δούρου, η οποία έχει στοχοποιηθεί, μεταξύ άλλων, σε σχέση με τις φονικές καταστροφές στη Μάνδρα και στο Μάτι και για την πολιτική της στη διαχείριση των απορριμμάτων. Είναι δίκαιη ή άδικη η κριτική αυτή;

Αυτή η στοχοποίηση είναι άδικη. Όσον αφορά στο Μάτι είναι γνωστό σε όλους ότι αρμόδια για να την αντιμετώπιση μιας πυρκαγιάς είναι η Πυροσβεστική Υπηρεσία. Κατά συνέπεια, οι όποιες παραλείψεις, τα όποια λάθη των δήμων ή των περιφερειών έχουν να κάνουν με την προτέρα κατάσταση. Δηλαδή το πώς έχει διαμορφωθεί η περιοχή, το τι δυνατότητες πρόσβασης έχουν τα πυροσβεστικά οχήματα, το τι δυνατότητες υπάρχουν για να εκκενωθεί σε περίπτωση ανάγκης. Γι΄ αυτό είναι αδιανόητο να φορτωθούν όλα αυτά σε μια περιφερειακή αρχή με μόλις 4 χρόνια στη διοίκηση. Για τη διαχείριση των απορριμμάτων έγιναν σημαντικά βήματα όμως χρειάζεται να γίνουν περισσότερα. Ανατράπηκε ο προηγούμενος σχεδιασμός που προέβλεπε τη δημιουργία τεσσάρων μεγάλων εργοστασίων σύμμεικτων απορριμμάτων και υιοθετήθηκε ένας νέος σχεδιασμός, που προβλέπει τη διαλογή στην πηγή και τη δημιουργία ΧΥΤΥ, άρα τη μείωση των απορριμμάτων και την ενίσχυση της ανακύκλωσης. Στόχος είναι πάνω από το 50% των απορριμμάτων να μην θάβετε. Όμως απαραίτητη προϋπόθεσή για την επιτυχία του σχεδιασμού είναι η συμμετοχή των δήμων, που είναι στην πρώτη γραμμή της συλλογής απορριμμάτων και της διαλογής στην πηγή με τους Τοπικούς Σταθμούς Μεταφόρτωσης και τα Πράσινα Σημεία. Υπάρχουν κάποιοι πρωτοπόροι αλλά δυστυχώς οι περισσότεροι δήμοι έχουν μείνει πίσω. Είμαι σίγουρος ότι ο σχεδιασμός και η υλοποίηση για τη διαχείριση των απορριμμάτων θα υλοποιηθεί αυτήν την τετραετία.

– Πως αποτιμάτε τη θητεία της κ. Δούρου;

Πρώτον, η περιφέρεια λειτούργησε άψογα όσον αφορά στις σχέσεις της με την τοπική αυτοδιοίκηση, κάτι που δεν είναι αυτονόητο ακόμα στην Ελλάδα. Ως έμπειρος αυτοδιοικητικός, η εκτίμησή μου δεν είναι καλή για τις σχέσεις των δύο μορφών αυτοδιοίκησης. Σε αρκετές περιοχές της χώρας υπάρχουν αντιπαραθέσεις μεταξύ του περιφερειάρχη και των δημάρχων για κατανομή κονδυλίων, για έργα ΕΣΠΑ κ.λπ. Όλο αυτό αναδεικνύει ένα έλλειμμα συνεννόησης μεταξύ των δύο βαθμών αυτοδιοίκησης. Μία από τις εξαιρέσεις στον γενικό κανόνα είναι η περιφέρεια Αττικής. Με όποιον δήμαρχο και αν μιλήσετε θα σας πει -ανεξάρτητα από την πολιτική του προέλευση- ότι είχε μια πάρα πολύ καλή συνεργασία με την περιφέρεια. Ότι όταν έκανε πρόταση στην περιφέρεια με συγκεκριμένες μελέτες και η πρόταση υπήρχε στον σχεδιασμό του ΕΣΠΑ ή στον σχεδιασμό που έχει η περιφέρεια με το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων υπήρχε άμεση ανταπόκριση. Δεν μπορεί να πει κανείς δήμαρχος ότι η κα. Δούρου αγνόησε κάποιους ή ευνόησε άλλους. Αυτό δείχνει ότι με την διοίκησή της υπήρξε μια δίκαιη κατανομή των πόρων στους δήμους. Δεύτερον, υπάρχει ένα εξαιρετικά σημαντικό έργο σε όλους τους τομείς, που δεν προβλήθηκε όσο έπρεπε από την διοίκηση της περιφέρειας. Στις υποδομές, μπορεί η τραγωδία στη Μάνδρα να χαρακτήρισε την χρόνια έλλειψη αντιπλημμυρικής θωράκισης στην Αττική, όμως η περιφέρεια εκτελεί μια σειρά από αντιπλημμυρικά έργα, ύψους 500 εκατ. ευρώ. Ενίσχυσε τα κοινωνικά παντοπωλεία και τις κοινωνικές δομές των δήμων, προσπάθησε να αντιμετωπίσει το πρόβλημα με την έλλειψη βρεφονηπιακών και παιδικών σταθμών (αυτή τη στιγμή χρηματοδοτείται από τη περιφέρεια η κατασκευή 30 τέτοιων σταθμών, προϋπολογισμού 46 εκατ. ευρώ.). Επίσης, έλυσε το πρόβλημα με την μεταφορά των μαθητών, ενώ ενίσχυσε την επιχειρηματικότητα και την καινοτομία.

Και να μην ξεχνάμε τα εμβληματικά έργα της ύδρευσης της Αίγινας, άλυτο πρόβλημα δεκαετιών και τη διαμόρφωση του παραλιακού μετώπου του Φαληρικού Δέλτα.

– Ποια είναι τα σημαντικότερα προβλήματα που αντιμετωπίζει η Ανατολική Αττική;

Η Ανατολική Αττική είναι μια χαρακτηριστική περίπτωση του είδους της ανάπτυξης που έγινε στην Ελλάδα τα τελευταία 30-40 χρόνια με την γρήγορη άναρχη αστικοποίηση. Να υπενθυμίσω ότι τις τελευταίες 4 δεκαετίες ο πληθυσμός της περιοχής τριπλασιάστηκε. Αυτό προκάλεσε σημαντικά προβλήματα έλλειψης υποδομών. Χαρακτηριστικότερο παράδειγμα είναι η απουσία αποχετευτικού δικτύου, με αποτέλεσμα τα λύματα να τρέχουν στους δρόμους. Επιτέλους, μετά από άκαρπες προσπάθειες 30 χρόνων, το συγκεκριμένο πρόβλημα επιλύθηκε με συντονισμένες ενέργειες της κυβέρνησης και της περιφέρειας, με αποτέλεσμα πολύ σύντομα όλες οι περιοχές να έχουν αποχέτευση. Επίσης, τα ρέματα που διασχίζουν την περιοχή όπως ο Ερασινός και το μεγάλο ρέμα Ραφήνας, δεν ήταν οριοθετημένα με αποτέλεσμα όταν είχαμε μεγάλες πλημμύρες να κινδυνεύουμε να θρηνήσουμε θύματα όπως στην Μάνδρα. Να σημειώσω ότι στην Ανατολική Αττική υπάρχουν ενταγμένα δημοτικά έργα (οδοποιία, αντιπλημμυρικά, σχέδια πόλης) συνολικού ποσού 500 εκατ. Ευρώ, όπως και έργα διαδημοτικά ύψους 55 εκατ. ευρώ. ‘Αρα σε μια σειρά από χρόνια προβλήματα της περιοχής δρομολογούνται και υλοποιούνται συγκεκριμένες λύσεις.

– Σε περίπτωση που εκλεγείτε περιφερειακός σύμβουλος που θα δώσετε μεγαλύτερη έμφαση;

Αυτό θα το δούμε τον κατάλληλο χρόνο. Πάντως, λόγω της πείρας και της γνώσης που διαθέτω, πιστεύω θα είμαι χρήσιμος σε ζητήματα κεντρικού πολιτικού σχεδιασμού και εφαρμογής της περιφέρειας, όπως επίσης και στο ζήτημα της ενίσχυσης των αρμοδιοτήτων. Επειδή όλη η Αττική έχει τα ίδια προβλήματα είναι αναγκαία η δημιουργία της μητροπολιτικής αυτοδιοίκησης. Πρέπει να υπάρχει ένας αυτοδιοικητικός θεσμός, ο οποίος θα μπορεί να λύνει συνολικά τα προβλήματα της Αττικής. Και επειδή ο ρόλος της περιφέρειας είναι να προγραμματίζει και να υλοποιεί μεγάλα έργα γι’ αυτό μια σειρά από λειτουργίες και δράσεις όπως οι συγκοινωνίες, η υγεία, η διαχείριση λυμάτων και απορριμμάτων θα πρέπει να είναι στην αρμοδιότητα των μητροπολιτικών περιφερειών. Είναι μια ιδιαίτερη θεσμική μορφή στην οποία θα πρέπει να μετεξελιχθούν οι περιφέρειες Αττικής και Κεντρικής Μακεδονίας σε ό,τι αφορά βέβαια τη Θεσσαλονίκη, που προβλέπει την μεταφορά συγκεκριμένων αρμοδιοτήτων που σήμερα έχει το κεντρικό κράτος. Η δημιουργία μητροπολιτικής διοίκησης θα πρέπει την προσεχή τετραετία να είναι βασικός στόχος προκειμένου σε συνεργασία με τους δήμους να αντιμετωπιστούν πολύπλοκα προβλήματα που αφορούν όλη την Αττική. Σε αυτόν τον τομέα μπορώ να βοηθήσω και φυσικά στην Αν. Αττική, τα προβλήματα της οποίας γνωρίζω πολύ καλά.

Σε αυτές τις εκλογές θα εφαρμοστεί για πρώτη φορά η απλή αναλογική. Επειδή με αυτό το εκλογικό σύστημα θα είναι δύσκολες οι αυτοδυναμίες, κατά τη γνώμη σας ποιες πρέπει να είναι οι προϋποθέσεις για να υπάρξει συνεργασία με άλλες παρατάξεις;

Η πλειονότητα των χωρών της δυτικής Ευρώπης έχει συστήματα απλής αναλογικής στις εκλογές ανάδειξης των αυτοδιοικητικών αρχών. Στην Ελλάδα εφαρμόζεται με καθυστέρηση και γι’ αυτό δεν έχουμε κουλτούρα συνεργασιών. Μπορεί σε πρώτη φάση να δημιουργηθούν προβλήματα κυβερνησιμότητας, πιστεύω όμως ότι προοπτικά θα κατοχυρώσει και τη δημοκρατία και την αποτελεσματικότητα, διότι οι αποφάσεις που λαμβάνονται από πολλές παρατάξεις έχουν μεγαλύτερη αξιοπιστία και εύκολα υλοποιούνται σε σχέση με μια μονοπαραταξιακή λογική. Η υποχρεωτική συνεργασία πολλών δυνάμεων για την υλοποίηση έργων και δράσεων στους δήμους και στις περιφέρειες πιστεύω ότι θα αποδώσει πάρα πολλά οφέλη στους κατοίκους με ένα διαφορετικό μοντέλο διοίκησης και μια μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα και διαφάνεια των ενεργειών από τους ΟΤΑ. Στην περιφέρεια Αττικής θα μπορούσε να υπάρξει μια τέτοια προοπτική αν είμαστε όλοι σύμφωνοι σε άξονες όπως η μητροπολιτική διοίκηση, η αντιπλημμυρική θωράκιση, η αντιπυρική προστασία, οι κοινωνικές δράσεις, η ενίσχυση της επιχειρηματικότητας κ.λπ. Η απλή αναλογική δεν οδηγεί σε συγκολλήσεις, προϋποθέτει προγραμματικές συμφωνίες.

– Τι μήνυμα θα θέλατε να στείλετε στους πολίτες της ανατολικής Αττικής;

Να συμμετέχουν στη προεκλογική εκστρατεία, να διαβάσουν προσεκτικά τα στοιχεία που τίθενται στη διάθεσή τους, να ενημερωθούν για τα έργα που υλοποιούνται στους δήμους και ποιος τα χρηματοδοτεί, προκειμένου να έχουν μια συνολική εικόνα για το τι έκανε αυτή η περιφερειακή διοίκηση και να αξιολογήσουν τις προτάσεις που γίνονται για την συνέχεια. Να μην πέφτουν θύματα εύκολων καταγγελιών εντυπωσιακών φραστικών ρουκετών και υποσχέσεων, οι οποίες περισσότερο αποσκοπούν στη δημιουργία εντυπώσεων και λιγότερο σε έναν ουσιαστικό διάλογο, πολύ περισσότερο όταν διατυπώνονται από πρόσωπα και παρατάξεις που είναι υπεύθυνοι για την κατάσταση στην Αττική. Κανείς δεν είναι τέλειος, λάθη γίνονται, παραλείψεις υπάρχουν όμως την πενταετία που πέρασε έγινε μία πάρα πολύ σοβαρή δουλειά που θέτει σοβαρές παρακαταθήκες για τη νέα περίοδο.

Περισσότερα στη κατηγορία Ρεπορτάζ
Ν.Ταχιάος:”Η δημοκρατία ούτε τρομοκρατείται, ούτε εκβιάζεται”

«Αν κάποια παιδια που παίζουν τους "επαναστάτες" υπερασπιζόμενα έναν κατά συρροή δολοφόνο πιστεύουν πως εγώ είμαι το μέσο, πλανώνται.

Close