Πολλοί ζητούν η κυβέρνηση να προστατέψει τον καταναλωτή. Ένα πολύ πιο επείγον πρόβλημα είναι να προστατευτεί ο καταναλωτής από την κυβέρνηση. - Milton Friedman

Θετική η υποδοχή της Κριστίν Λαγκάρντ στο τιμόνι της ΕΚΤ από τις αγορές

4 Νοεμβρίου, 2019

Με σταθερά υψηλές τιμές και τις αποδόσεις σε χαμηλά δύο εβδομάδων υποδέχονται σήμερα τα ομόλογα της Ευρωζώνης την Κριστίν Λαγκάρντ στην προεδρία της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας. Σε τροχιά ανάκαμψης και οι ευρωπαϊκές μετοχές, με τους επενδυτές να ευελπιστούν ότι η Γαλλίδα θα αξιοποιήσει τις διπλωματικές ικανότητες, που επέδειξε και ως Γενική Διευθύντρια του ΔΝΤ, για να πετύχει ενιαία φωνή στην διχασμένη σήμερα ΕΚΤ.

Ώθηση συνεχίζει να δίνει και η νέα μείωση των επιτοκίων από τη Fed στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού, παρά το γεγονός ότι ο Τζερόμ Πάουελ έστειλε σήμα πως δεν σχεδιάζεται περαιτέρω χαλάρωση- τουλάχιστον στο άμεσο μέλλον. Ωστόσο την προσοχή κλέβει σίγουρα η Λαγκάρντ. «Είναι ξεκάθαρο ότι έχει να ανεβεί ανηφόρα στην προσπάθειά της να προωθήσει την ενότητα που οδηγεί σε ένα συνεκτικό σύνολο πολιτικών που θα κοιτούν μπροστά» σχολίασε ο Philip Shaw, επικεφαλής οικονομολόγος στην Investec στο Reuters για τη διάδοχο του Ντράγκι.

Η Λαγκάρντ προβλέπεται να μείνει σταθερή στη γραμμή του προκατόχου της, αλλά και να διατηρήσει αρχικά τους δικού του συνεργάτες, μεταξύ αυτών και τον προσωπικό του σύμβουλο, όπως μεταδίδει το ειδησεογραφικό πρακτορείο. Αυτό καθησυχάζει σίγουρα τις αγορές.

Oι αποδόσεις των περισσότερων 10ετών ομολόγων της Ευρωζώνης παρουσιάζουν έτσι μικρές μεταβολές, με το γερμανικό 10ετές να διαμορφώνεται στο -0,40%, κοντά στο χαμηλό -0,42% της Πέμπτης. Έχει υποχωρήσει περίπου τέσσερις μονάδες βάσης αυτή την εβδομάδα, ύστερα από αυξήσεις κατά τις τρεις προηγούμενες. Τα 10ετή της Γαλλίας και της Ολλανδίας παρουσιάζουν επίσης την μεγαλύτερη εβδομαδιαία πτώση από τα τέλη Σεπτεμβρίου. H απόδοση του ελληνικού δεκαετούς είναι στο 1,17%.

Στο μέτωπο των μετοχών ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 ενισχύεται 0,4%. Κέρδη από 0,35% έως 0,45% καταγράφουν ο Dax στη Φραγκφούρτη, ο CAC 40 στο Παρίσι, ο FTSE MIB στο Μιλάνο, αλλά και ο FTSE 100 στο Λονδίνο.

Στην Αθήνα ο Γενικός Δείκτης καταγράφει προς το παρόν ελαφρά κάμψη (0,17%), αλλά παραμένει πάνω από τις 880 μονάδες, με την αξία των συναλαγγών στα 11 εκατ. ευρώ.

Read previous post:
Αίγυπτος: Ρεκόρ μηνιαίων εσόδων για τη Διώρυγα του Σουέζ

Τα υψηλότερα μηνιαία έσοδά της κατέγραψε η Διώρυγα του Σουέζ το μήνα Οκτώβριο, δήλωσε ο πρόεδρος του εν λόγω Οργανισμού,...

Close