Σε κλίμα βαθιάς συγκίνησης «βαφτίστηκε» σε «Γεώργιος Κατσάνης» το πάρκο που βρίσκεται στην οδό Αγίου Δημητρίου, στο ύψος του ΑΧΕΠΑ στη Θεσσαλονίκη, προς τιμή του Μακεδόνα στρατηγού που θυσιάστηκε το καλοκαίρι του 1976 ως διοικητής της 33ης Μοίρας Καταδρομών στον Πενταδάκτυλο της Κύπρου.
Η σεμνή τελετή τελέστηκε από κοινού από τον δήμαρχο Θεσσσαλονίκης, Στέλιο Αγγελούδη και τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκο Χριστοδουλίδη, παρουσία της γυναίκας, της κόρης, των εγγονών αλλά και συμπολεμιστών του στρατηγού Κατσάνη.
Ο Γεώργιος Κατσάνης, αθλητής στίβου του Ηρακλή, του σωματείου που τον τίμησε δίνοντας το όνομά του στο κλειστό γυμναστήριο Κατσάνειο, έχασε τη ζωή του κατά τη διάρκεια της τουρκικής εισβολής στην Κύπρο την 21η Ιουλίου του 1976. Τα οστά του βρέθηκαν σε ομαδικό τάφο αρκετά χρόνια αργότερα και η ταυτοποίηση των λειψάνων έγινε τον Ιανουάριο του 2020 στο κέντρο ελέγχου DNA των ΗΠΑ, με το οποίο συνεργάζεται η Διερευνητική Επιτροπή Αγνοουμένων.
Ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας κ. Χριστοδουλίδης τόνισε πως «η θυσία του στρατηγού Κατσάνη, στην άμυνα κατά της τουρκικής εισβολής, αποτελεί ένα περίτρανο παράδειγμα ανδραγαθίας στο βωμό της προάσπισης της ανεξαρτησίας της Κυπριακής Δημοκρατίας που έρχεται ως συνέχεια των αγώνων και των θυσιών των Κυπρίων Μακεδονομάχων και Βαλκανιομάχων στις πρώτες δεκαετίες του 20ου αιώνα, στις μάχες και στους πολέμους για την απελευθέρωση της Μακεδονίας. Αυτή η κοινή πορεία αγώνων αλλά και θυσιών θα συνδέουν για πάντα ως “ομφάλιος λώρος” την ιστορική και την βαθιά σύνδεση ανάμεσα στην Κύπρο και στη Μακεδονία».
Συμπλήρωσε, δε, πως με τη σημερινή ονοματοδοσία του πάρκου «ολοκληρώνεται μετά από μακρά, κοινή, προσπάθεια μια ακόμη ψηφίδα οφειλόμενης αναγνώρισης της Κυπριακής πολιτείας στο μεγαλείο της θυσίας του αείμνηστου στρατηγού Κατσάνη. Το παράδειγμά του να είναι φάρος που θα μας καθοδηγεί μέχρι την τελική δικαίωση. Αγωνιζόμαστε μέχρι την απελευθέρωση και επανένωση του τόπου μας».
Από την πλευρά του, σε μια σύντομη ομιλία ο δήμαρχος κ. Αγγελούδης υπογράμμισε πως «ο δήμος τιμά τον Γεώργιο Κατσάνη και στο σεπτό πρόσωπό του, όλους εκείνους που υπερασπίστηκαν μέχρι τέλους τα ιδανικά τους και την ελευθερία της πατρίδας».
Απευθυνόμενος προς τον Πρόεδρο της Κύπρου ο κ. Αγγελούδης πρόσθεσε πως «το Κυπριακό παραμένει ανοιχτή πληγή στο σώμα του ελληνισμού. Η συνεχιζόμενη παρουσία ισχυρών τουρκικών στρατευμάτων στο ψευδοκράτος εξακολουθεί να απειλεί την επιβίωση, φυσική και εθνική του ελληνισμού. Ευχή όλων μας είναι να μπορέσουν επιτέλους οι Ελληνοκύπριοι να επιστρέψουν στα κατεχόμενα εδάφη τους, μέσα σε μια επανενωμένη Κύπρο. Πενήντα χρόνια κατοχής και διαίρεσης της Κύπρου, 50 χρόνια προσφυγιάς, αγνοουμένων, εγκλωβισμένων, 50 χρόνια κατάφωρης παραβίασης ανθρωπίνων δικαιωμάτων και ψηφισμάτων του ΟΗΕ είναι πάρα πολλά».
Φανερή ήταν η συγκίνηση στα πρόσωπα της συζύγου του στρατηγού Κατσάνη, Εριφύλλης, της κόρης του Λίνας που δήλωσε πως «το δικό μας αλφάβητο σταμάτησε στο γράμμα “Π” και στη λέξη “Περηφάνεια”», των εγγονών του και των συμπολεμιστών του στην 33η Μοίρα Καταδρομών, που πλήρωσε βαρύ φόρο αίματος καθώς έπεσαν ή αγνοούνται μέχρι σήμερα 69 αξιωματικοί και οπλίτες καταδρομείς. Στην τελετή παρέστησαν επίσης, μεταξύ άλλων, βουλευτές, αντιπεριφερειάρχες, αντιδήμαρχοι και πλήθος κόσμου ενώ κατά την άφιξη του κ. Χριστοδουλίδη στο χώρο η αδελφή ενός αγνοούμενου, τα οστά του οποίου βρέθηκαν μετά από χρόνια, κάλεσε τον Κύπριο πρόεδρο τον ερχόμενο Μάιο και πάλι στη Θεσσαλονίκη.
Α.Καρυπίδου