Ο σκοπός του νόμου δεν είναι να καταργήσει ή να περιορίσει, αλλά να διαφυλάξει και να μεγεθύνει την ελευθερία. John Locke, 1632-1704, Άγγλος φιλόσοφος.

ΘΕΜΑ: Trend στο Twitter η «ακύρωση των O.Α.»

Η πρωινή δήλωση του γενικού γραμματέα του Φιλελεύθερου Δημοκρατικού Κόμματος (ΦΔΚ), Τοσιχίρο Νικάι, ο οποίος ανέφερε ότι η ακύρωση των Ολυμπιακών Αγώνων είναι μια επιλογή που μπορεί να εξεταστεί, αν η κατάσταση, όσον αφορά την πανδημία του κορονοϊού, επιδεινωθεί πολύ, δημιούργησε… κύμα «τιτιβισμάτων» που τάσσονται υπέρ της ακύρωσης των Αγώνων στο Τόκιο. 

Η περίπτωση αυτή, της ακύρωσης των εφετινών Ολυμπιακών Αγώνων, έγινε αυτόματα μία δημοφιλής ανάρτηση στο Twitter, με σχεδόν 50.000 tweets από Ιάπωνες χρήστες να αποδέχονται μία τέτοια εξέλιξη… 

«Εάν το λέει αυτός ο άνθρωπος, η ακύρωση των Ολυμπιακών Αγώνων μοιάζει με πραγματικότητα», ανέφερε το tweet του χρήστη @marumaru_clm σχετικά με τα όσα δήλωσε ο Νικάι, ο οποίος είναι βασικός υποστηρικτής του πρωθυπουργού, Γιοσιχίντε Σούγκα, και είναι γνωστός για τα ειλικρινά σχόλιά του.

«Ναι! Είναι υπέροχο! Τέλος, ακυρώνονται, ακυρώνονται, ακυρώνονται!», έγραψε ο χρήστης @haruha3156.

Η ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΤΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ
===========================
Ο πρωθυπουργός Σούγκα, πάντως, απάντησε αργότερα σε ερώτημα δημοσιογράφου σχετικά με το αν η ακύρωση ήταν πράγματι μια επιλογή, υπογραμμίζοντας μόνο ότι η κυβέρνηση παραμένει δεσμευμένη για τον έλεγχο της πανδημίας πριν από τους Ολυμπιακούς Αγώνες.

«Δεν υπάρχει αλλαγή στη στάση της κυβέρνησης, θα κάνουμε ό,τι είναι δυνατόν για να αποτρέψουμε την εξάπλωση λοιμώξεων, καθώς κατευθυνόμαστε προς τους Ολυμπιακούς Αγώνες», δήλωσε ο Σούγκα πριν από το ταξίδι του στην Ουάσινγκτον, όπου θα συναντηθεί με τον πρόεδρο των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν.

Η Ιαπωνία αντιμετωπίζει αύξηση κρουσμάτων COVID-19, με τον αριθμό των θετικών να φτάνει στο Τόκιο τους 729 την Πέμπτη (15/4), νούμερο που είναι το μεγαλύτερο από τις αρχές Φεβρουαρίου.

Το Τόκιο, η Οζάκα και αρκετοί άλλοι νομοί τέθηκαν σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης αυτόν τον μήνα, ζητώντας από μπαρ και εστιατόρια να μειώσουν τις ώρες τους, ενώ τέσσερις ακόμη νομοί προστέθηκαν σε αυτά τα μέτρα, όπως ανέφεραν τοπικά ΜΜΕ.

Από την πλευρά της, η Οργανωτική Επιτροπή των Ολυμπιακών Αγώνων του Τόκιο τοποθετήθηκε σχετικά με τις δηλώσεις του Νικάι, τονίζοντας: «Ο πρωθυπουργός Σούγκα έχει επανειλημμένα εκφράσει τη δέσμευση της κυβέρνησης να διοργανώσει τους Αγώνες.

Όλοι οι συνεργάτες, συμπεριλαμβανομένης της εθνικής κυβέρνησης, της μητροπολιτικής κυβέρνησης του Τόκιο, της ΟΕ «Τόκιο 2020», της ΔΟΕ (Διεθνής Ολυμπιακή Επιτροπή) και της IPC (Διεθνής Παραολυμπιακή Επιτροπή) επικεντρώνονται πλήρως στη διοργάνωση των Αγώνων αυτό το καλοκαίρι».

ΟΙ ΑΡΝΗΤΕΣ ΤΩΝ ΟΛΥΜΠΙΑΚΩΝ ΑΓΩΝΩΝ
================================
Ωστόσο, ο κορυφαίος ιατρικός σύμβουλος της Ιαπωνίας, Σιγκέρου Όμι, αναγνώρισε ότι η πανδημία έχει εισέλθει στο τέταρτο κύμα, λόγω των μεταλλαγμένων στελεχών, ενώ ο καθηγητής του Πανεπιστημίου του Κιότο, Χιρόσι Νισιούρα, πρότεινε σε συνέντευξη του την αναβολή των Ολυμπιακών Αγώνων. 

Η νομοθέτης της αντιπολίτευσης με το Ιαπωνικό Κομμουνιστικό Κόμμα, Ακίρα Κόικε, αντέδρασε στα σχόλια του Νικάι στο Twitter λέγοντας ότι η διοργάνωση των Ολυμπιακών είναι ήδη «αδύνατη» και ότι πρέπει να ληφθεί μια γρήγορη απόφαση για ακύρωση.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η προοπτική της ακύρωσης ή μίας νέας αναβολής των Αγώνων πιθανότατα δεν θα πλήξει σημαντικά την οικονομία της Ιαπωνίας, αλλά θα έχει μεγαλύτερο αντίκτυπο στον τομέα των υπηρεσιών του Τόκιο, όπως ανέφερε ανώτερος αξιωματούχος του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου την Τετάρτη.

ΘΟΔΩΡΗΣ ΨΩΜΑΣ