Ιστορικά, τα πιο τρομερά πράγματα - πόλεμο, γενοκτονία, δουλεία - προέκυψαν όχι από την ανυπακοή αλλά από την υπακοή. Howard Zinn, 1922-1010, Αμερικανός ιστορικός

ΘΕΜΑ: Ενας «μάγος» υπό κράτηση…

19 Ιουνίου, 2019

Στις 21 Ιουνίου 1955, στην περιοχή Ζεφ της βορειοδυτικής Γαλλίας, έρχεται στον κόσμο ένα αγοράκι που για 50 και πλέον χρόνια, θα κοσμεί τα πρωτοσέλιδα του διεθνούς Τύπου, τόσο με θετικό, όσο και με αρνητικό πρόσημο.

    Ο Μισέλ Φρανσουά Πλατινί, άρχισε να κλωτσά την «στρογγυλή θεά» από την ηλικία των 11 ετών στην ομάδα της γενέτειρας του. Το 1972 τον εντόπισαν τα λαγωνικά της Νανσί, με τα «χρώματα» της οποίας αγωνίσθηκε μέχρι το 1979. Εκείνη την χρονιά, ο 24χρονος Γάλλος μέσο, έκανε το πρώτο «άλμα» στην ποδοσφαιρική του καριέρα, υπογράφοντας στην Σεντ Ετιέν. Με τους «στεφανουά» κατάφερε να ξεδιπλώσει το απεριόριστο ταλέντο που του χάρισε η φύση, κυρίως στον τομέα της τεχνικής κατάρτισης, δεδομένου ότι όταν είχε την μπάλα στα πόδια, μπορούσε να κάνει «μαγικά» πράγματα. 

    Ο Πλατινί διέθετε εξαιρετική ποδοσφαιρική ευφυΐα, στοιχείο που δεν μαρτυρούσε, ούτε η σωματοδομή του, αλλά ούτε και η φυσική παρουσία μέσα στο γήπεδο. Εστω και καθ΄ υπερβολήν, θα μπορούσε να χαρακτηρισθεί ακόμη και… ράθυμος ή οκνηρός, όταν η μπάλα βρισκόταν μακριά του. Οταν όμως έφθανε στα πόδια του, ο Πλατινί «μεταμορφωνόταν» και ακόμη και αυτή η ελαφρά κύρτωση του άνω κορμού, εξαφανιζόταν ως «διά μαγείας». Και τα αποτελέσματα ήταν από εντυπωσιακά μέχρι εκπληκτικά ή και απίστευτα. Δεν είναι, άλλωστε, τυχαίο, πως ο διάσημος Γάλλος, ήταν από τους εμπνευστές των φάουλ-μπανάνα. Εκείνων, δηλαδή, των ελεύθερων λακτισμάτων που έστελναν την μπάλα πάνω από το αντίπαλο τείχος και με διαγραφόμενη τροχιά που θύμιζε έντονα το σχήμα του γνωστού φρούτου, η «στρογγυλή θεά» κατέληγε στο βάθος της εστίας.

Διαβάστε επίσης

Ελεύθερος ο Μισέλ Πλατινί

Read previous post:
Εξιχνίαση ένοπλης ληστείας με λεία 300.000 ευρώ

Στην εξιχνίαση ένοπλης ληστείας που έγινε σε κατάστημα γουναρικών σε περιοχή της Καστοριάς τον Μάιο του 2011 με λεία γούνινα...

Close