Ο μεγαλύτερος κίνδυνος σε μια περίοδο αναταραχής δεν είναι η αναταραχή. Είναι να ενεργείς με βάση τη λογική του χθες - Peter Drucker, 1909-2005, Αυστριακός γκουρού του management

«The Dawn Project», ο πρώτος χάρτης του κόσμου με χορωδίες πουλιών την αυγή

1 Ιουνίου, 2020

Το «λουκέτο» μείωσε την ηχορύπανση από την ανθρώπινη δραστηριότητα και έτσι αναδείχθηκε το τραγούδι της φύσης: επιστήμονες και καλλιτέχνες αξιοποίησαν τα χαμηλά επίπεδα ηχορύπανσης καθώς «κατέβηκαν τα ρολά» για να εμποδιστεί η περαιτέρω διάδοση του ιού και δημιούργησαν τον πρώτο παγκόσμιο ηχητικό χάρτη των χορωδιών της αυγής. Όλον τον Μάιο, άνθρωποι από όλον τον κόσμο ανέβασαν στον ιστότοπο Dawn Chorus (https://dawn-chorus.org/en/the-chorus/) περίπου 3.000 ηχογραφήσεις πουλιών που τραγουδούσαν το πρωί, υποδεχόμενα την αυγή.
 
Πηγή έμπνευσης αυτού του ηχοτοπίου ήταν η πρωτοπόρα εργασία του Αμερικανού ειδικού βιοακουστικής Bernie Krause. Στο πρότζεκτ, επικεφαλής είναι ο καθηγητής Michael Gorman, ιδρυτής και διευθυντής του μουσείου Biotopia στο Μόναχο, ο οποίος εξήγησε ότι η ιδέα γεννήθηκε γρήγορα μετά το λουκέτο σε όλον τον κόσμο που επιβλήθηκε λόγω της Covid-19. «Ξαφνικά, μπορούσαμε να ακούμε όλον τον κόσμο πιο καθαρά. Είναι μια στιγμή να σταματήσουμε και να ακούσουμε, να ηχογραφήσουμε και να μοιραστούμε αυτό το μοναδικό ακουστικό αποτύπωμα των πουλιών στην περιοχή σας» είπε, στην εφημερίδα The Guardian.
 
Στο κατώφλι της προσωρινής οικίας του Krause -συγγραφέα του βιβλίου «The Great Animal Orchestra» και ιδρυτή του Wild Sanctuar – στη Σονόμα της Καλιφόρνιας, ένας βόρειος ατριχόρνις (mocking bird, μίμος ο πολύγλωσσος) και ένας μυγοχάφτης χαιρετίζουν την ανατολή του ήλιου. Το προηγούμενο σπίτι του κάηκε στις ανεξέλεγκτες πυρκαγιές του 2017, μαζί με τις 15.000 ηχογραφήσεις ήχων της φύσης που είχε κάνει (ευτυχώς, είχε προνοήσει για back up των ηχητικών αρχείων).
 
«Ελπίζουμε να ενθαρρύνουμε τον κόσμο, σε αυτούς τους εξαιρετικούς και όλο προκλήσεις καιρούς στους οποίους η ανθρώπινη δραστηριότητα έχει δραστικά μειωθεί, ακόμη και από τα παράθυρα και τα μπαλκόνια να κάνουν ηχογραφήσεις της “χορωδίας της αυγής” και να τις μοιραστούν» λέει ο διευθυντής του μουσείου Biotopia.

 

Read previous post:
Τι αναφέρει η ΕΛΑΣ για τα χθεσινά επεισόδια στη Μαλακάσα

Ανακοίνωση για τα επεισόδια που σημειώθηκαν χθες το μεσημέρι στην περιοχή της Μαλακάσας, κατά τη διάρκεια των οποίων συνελήφθησαν πέντε...

Close