Δεν υπάρχουν συγκρούσεις που δεν μπορούν να διευθετηθούν, εκτός αν ο υπαίτιος παραμένει κρυμμένος - L.Ron Hubbard

Θ. Πετραλιάς: Η κυβέρνηση τηρεί αυτά που έχει πει για τα αιτήματα των εργαζομένων στηγ ΛΑΡΚΟ στο βαθμό του ρεαλισμού και του εφικτού

20 Ιουνίου, 2024

«Η κυβέρνηση τηρεί ακριβώς αυτά που έχει πει και κατέθεσε την τροπολογία για τη ΛΑΡΚΟ, για να ικανοποιηθούν όλα τα αιτήματα των εργαζομένων στο βαθμό του ρεαλισμού και του εφικτού. Το νούμερο ένα που εξασφαλίζει αυτή η τροπολογία είναι η διαμονή των εργαζομένων της ΛΑΡΚΟ στον οικισμό που δεν ήταν αυτονόητη, πριν από μερικούς μήνες», δήλωσε ο υφυπουργός Οικονομικών Θάνος Πετραλιάς, σε παρέμβασή του στην Ολομέλεια. Ο κ. Πετραλιάς απάντησε για την ουσία των ρυθμίσεων της τροπολογίας για τη ΛΑΡΚΟ.

«Οι εξελίξεις στη ΛΑΡΚΟ, τα τελευταία έτη, δεν είναι ευχάριστες για κανένα. Μαγικές λύσεις δεν υπάρχουν. Πρώτη μέριμνα πρέπει να είναι οι εργαζόμενοι να έχουν εισόδημα και να μην επηρεαστεί η ζωή τους στον οικισμό. Αυτά τα έχουμε ζητήσει επανειλημμένως με τους εργαζόμενους, σε τακτά χρονικά διαστήματα που συναντιόμαστε. Πριν από δύο έτη σταμάτησε η παραγωγική λειτουργία του εργοστασίου. Από τότε οι 800 περίπου εργαζόμενοι αμείβονται χωρίς να παράγει το εργοστάσιο […] Ο διαγωνισμός έγινε το 2023 αλλά εκκρεμεί η προσφυγή ενός από τους συμμετέχοντες στο ΣτΕ. Ξέρουμε ότι ακόμα και όταν ολοκληρωθεί η διαδικασία προσφυγής στο ΣτΕ και γίνει η μεταβίβαση, απαιτείται πολύς χρόνος για την επαναλειτουργία, διότι απαιτούνται επισκευές στο εργοστάσιο. Εν τω μεταξύ η Ελλάδα έχει καταδικαστεί από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο, για παράνομες κρατικές ενισχύσεις, και πληρώνει κάθε χρόνο, τα τελευταία χρόνια, 20 εκατομμύρια, μέχρι να γίνει η μεταβίβαση. Μετά τη συνάντηση που είχαμε με τους εργαζόμενους ανακοινώθηκαν τα επόμενα βήματα, για την κάλυψη των εργαζομένων, μέχρι την επαναλειτουργία της. Αυτά κατά γράμμα εφαρμόζονται», είπε ο υφυπουργός Οικονομικών Θάνος Πετραλιάς και πρόσθεσε ότι το υπουργείο δεσμεύτηκε και υλοποιούνται τα εξής:

– Οι εργαζόμενοι συνεχίζουν να αμείβονται, όσο διαρκεί η προσωρινή διαταγή.

– Για να μην έχουν χρηματοδοτικό κενό, άνοιξαν οι προσκλήσεις απασχόλησης από τη ΔΥΠΑ, όπου οι φορείς δηλώνουν τις θέσεις που επιχειρούν να καλύψουν. Το πρόγραμμα απασχόλησης, εξασφαλίζει την αμοιβή των εργαζομένων για δυο έτη, σε όσους είναι έως 54 ετών. Σε όσους είναι 55 ετών εξασφαλίζεται απασχόληση έως επτά έτη μέχρι τη συνταξιοδότηση. Στο πρόγραμμα θα συμπεριληφθούν Περιφέρειες, Δήμοι, Κέντρα Υγείας, ο e-ΕΦΚΑ, οι διοικητικές υπηρεσίες των υπουργείων, οι δασικές υπηρεσίες και τη αρχή γεωλογικών και μεταλλευτικών ερευνών.

– Η κυβέρνηση έχει δεσμευτεί για τη δυνατότητα διαμονής των εργαζομένων στον οικισμό.

Με τη σημερινή τροπολογία, είπε ο κ. Πετραλιάς, εξασφαλίζεται η διαμονή των εργαζομένων στον οικισμό, η υδροδότηση, ηλεκτροδότηση και συντήρηση του δικτύου βιολογικού καθαρισμού, η λειτουργία των ιατρείων και η ανανέωση των συμβάσεων εργασίας του ιατρικού προσωπικού, η κάλυψη των συμβολαίων υγείας. «Δεχθήκαμε όλα τα αιτήματα των εργαζομένων στο πλαίσιο που είχαμε συζητήσει», είπε ο υφυπουργός Οικονομικών και πρόσθεσε ότι η αμοιβή των εργαζομένων θα πληρωθεί από το ποσό των κρατικών ενισχύσεων που διαθέτει ο επενδυτής, δηλαδή τα 18 εκατομμύρια, που ήταν πάγιο αίτημα των εργαζομένων. Η τροπολογία λέει ότι όσο διαρκεί η προσωρινή διαταγή, θα καλυφθούν από τα 18 εκατομμύρια οι αμοιβές των εργαζομένων, τα ιατρεία, οι ανάγκες του οικισμού, τα ασφαλιστήρια συμβόλαια. Ακριβώς δηλαδή αυτά που είχαμε συζητήσει με τους εργαζόμενους», είπε ο υφυπουργός Οικονομικών και πρόσθεσε ότι αν δεν ψηφιστεί τώρα η τροπολογία, οι εργαζόμενοι δεν θα μπορούν να πληρωθούν ενώ τώρα αποδεσμεύονται τα χρήματα για πληρωθούν οι υποχρεώσεις προς τους εργαζόμενους.