Η ίδια η απελπισία, αν συνεχιστεί για πολύ καιρό, μπορεί να γίνει ένα είδος καταφυγίου όπου μπορεί κανείς να βολευτεί και να αισθάνεται άνετα. Charles-Augustin Sainte-Beuve, 1804-1869, Γάλλος κριτικός

Τεχνογνωσία από το Τμήμα Χημείας του ΑΠΘ για την παρακολούθηση της δημόσιας υγείας

Για την τεχνογνωσία που μπορεί να παρέχει η ομάδα επιδημιολογίας λυμάτων του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (Α.Π.Θ.), την οποία συντονίζει το Τμήμα Χημείας, στην παρακολούθηση της δημόσιας υγείας, μέσα από την καταγραφή της συγκέντρωσης παθογόνων οργανισμών στα λύματα, ενημέρωσε ο Πρόεδρος του Τμήματος, καθηγητής Θεόδωρος Καραπάντσιος, τον Υφυπουργό Εσωτερικών (Μακεδονίας-Θράκης) Κωνσταντίνο Γκιουλέκα.

Στη συνάντηση που πραγματοποιήθηκε στο Διοικητήριο, ο κ. Καραπάντσιος σημείωσε ότι η εμπειρία που έχει αποκτήσει το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, από την περίοδο του κορωνοϊού, μπορεί να αξιοποιηθεί στη μελέτη εποχιακών ή χρόνιων παθήσεων, καθώς και στην έρευνα για την ανθεκτικότητα των μικροβίων στα αντιβιοτικά. 

Επίσης, αναφέρθηκε στην ερευνητική διαδικασία παρακολούθησης της ποιότητας των πόσιμων και επιφανειακών υδάτων στη Μακεδονία και τη Θράκη, ενώ πρότεινε τη σύμπραξη ΥΜΑΘ, Α.Π.Θ. και φορέων της πόλης για τη δημιουργία συνεργασιών με χημικές βιομηχανίες που δραστηριοποιούνται στη Βόρεια Ελλάδα.

Από την πλευρά του, ο κ. Γκιουλέκας εστίασε στη σπουδαιότητα της συνεργασίας του Υφυπουργείου με τα Πανεπιστήμια της Μακεδονίας και της Θράκης, που αποτελούν πόλους ανάπτυξης της Βόρειας Ελλάδας.