Όποιο κόμμα ισχυρίζεται ότι έβρεξε κατόπιν ενεργειών του, δεν θα πρέπει να εκπλήσσεται ότι οι αντίπαλοί του το κατηγορούν για την ξηρασία. Dwight Whithney Morrow, 1873-1931, Αμερικανός δικηγόρος

Τέσσερα χρόνια πριν το Μουντιάλ 2022 των 200 δισ δολαρίων, ο Ινφαντίνο πιέζει για 48 ομάδες

20 Νοεμβρίου, 2018

Αύριο θα υπολείπονται ακριβώς τέσσερα χρόνια για την έναρξη του Παγκοσμίου Κυπέλλου στο Κατάρ (21.11 έως 18.12.2022).

 Ένα Μουντιάλ που ο πρόεδρος της FIFA, Τζιάνι Ινφαντίνο, φαίνεται να πιέζει, προκειμένου να διεξαχθεί με 48 ομάδες. Μία αύξηση (από τις 32 ομάδες) που είχε προγραμματιστεί να συμβεί από το Μουντιάλ 2026, που θα φιλοξενήσουν Καναδάς, Μεξικό και Ηνωμένες Πολιτείες από κοινού.

 «Εξετάζουμε το θέμα. Εάν είναι δυνατόν, γιατί όχι;» δήλωσε ο Ινφαντίνο τον περασμένο μήνα. «Συζητούμε με τους φίλους του στο Κατάρ, συζητάμε με τους πολλούς άλλους φίλους μας στην περιοχή και ελπίζουμε ότι αυτό μπορεί να συμβεί».

 Το Κατάρ δεν έχει ακόμη απαντήσει στην ιδέα, αλλά εμφανίζεται επιφυλακτικό σχετικά με την ικανότητα της χώρας να προχωρήσει πέρα από ένα τουρνουά 32 ομάδων.

 Οι διοργανωτές έχουν χτίσει μόνο οκτώ στάδια για το τουρνουά διάρκειας 27 ημερών, που ξεκινά στις 21 Νοεμβρίου 2022 με τον τελικό να είναι προγραμματισμένος στις 18 Δεκεμβρίου.
Οποιαδήποτε επέκταση θα σήμαινε ότι το Κατάρ θα μοιραζόταν πιθανώς μερικούς αγώνες με τους γείτονές του, αλλά η χώρα βρίσκεται σε οικονομικό αποκλεισμό που επέβαλαν τέσσερις από αυτούς.

 Στα μέσα του 2017, η Σαουδική Αραβία, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, το Μπαχρέιν και η Αίγυπτος μείωσαν τις μεταφορές και τις εμπορικές σχέσεις με τη Ντόχα, κατηγορώντας την ότι υποστηρίζει την τρομοκρατία και το Ιράν , κατηγορίες που το Κατάρ αρνείται.

 Το μποϊκοτάζ σταμάτησε τις θαλάσσιες διαδρομές του Κατάρ μέσω του Κόλπου και εμπόδισε τις εισαγωγές στα σύνορά του με τη Σαουδική Αραβία.

 Αυτό σημαίνει ότι το Κατάρ έπρεπε να αναζητήσει εναλλακτικούς εμπορικούς εταίρους και να διατηρήσει τις εργασίες και προετοιμασίες του Παγκοσμίου Κυπέλλου σε καλό δρόμο.

 «Το να πιστεύεις ότι υπάρχουν άνθρωποι στην περιοχή που μπορεί να μην απολαμβάνουν το πρώτο Παγκόσμιο Κύπελλο στη Μέση Ανατολή είναι πολύ απογοητευτικό», δήλωσε ο Χασάν Αλ Ταβαντί, επικεφαλής της οργανωτικής επιτροπής του Μουντιάλ 2022. «Προσβλέπουμε στο θέμα αυτό να διευθετηθεί. Το ποδόσφαιρο είναι για τους ανθρώπους και θέλουμε αυτό το τουρνουά να φτάσει στους ανθρώπους της περιοχής».

 «Προσωπικά, ως πρόεδρος της FIFA, θα ήμουν πολύ χαρούμενος αν κάποιοι αγώνες  θα μπορούσαν να γίνουν με μερικές χώρες στην περιοχή», δήλωσε ο Ινφαντίνο προσθέτοντας ότι το ποδόσφαιρο είχε την εξουσία να σπάσει το αδιέξοδο ενώ οι άλλοι απέτυχαν. «Το ποδόσφαιρο ενώνει, χτίζει γέφυρες, αυτό θα μπορούσε να είναι ένα συγκεκριμένο αποτέλεσμα».

 Το Κατάρ είναι η μικρότερη χώρα που φιλοξενεί τους τελικούς, με την απόσταση μεταξύ των δύο πιο μακρινών πόλεων να είναι μόλις 72 χιλιόμετρα.

 Η χώρα υπόσχεται να παραδώσει τα στάδια της διοργάνωσης ολοκληρωμένα περίπου 24 μήνες πριν ξεκινήσει το τουρνουά.

 Το ένα είναι ήδη έτοιμο: το Διεθνές Στάδιο Khalifa στην πρωτεύουσα της Ντόχα άνοιξε πάλι το Μάιο του περασμένου έτους μετά από ανακαίνιση, συμπεριλαμβανομένης της εγκατάστασης ενός συστήματος ψύξης που μπορεί να διαμορφώσει θερμοκρασία.

 Το Κατάρ θα ξοδέψει το καταπληκτικό ποσό 200 δισεκατομμυρίων δολαρίων για τη διοργάνωση του τουρνουά, αν και ο AΑλ Ταβάντι δήλωσε ότι μόνο οκτώ έως 10 δισεκατομμύρια δαπανώνται στα γήπεδα.

 Τα υπόλοιπα εκτελούνται σε ευρύτερα έργα υποδομής, συμπεριλαμβανομένου ενός σιδηροδρομικού συνδέσμου, ήδη μερικώς ολοκληρωμένου, ο οποίος θα συνδέει όλους τους χώρους.

 Το Στάδιο Al Bayt στο Al Khor θα είναι το πιο βορειότερο μέρος, με χωρητικότητα περίπου 60.000 θέσεις , ενώ είναι καλυπτόμενο από μια γιγάντια δομή τεντών, αλλά τα υπόλοιπα είναι μέσα και γύρω από τη Ντόχα, καθιστώντας ένα Παγκόσμιο Κύπελλο που δεν έχει πολλά κοινά με εκείνα που έχουν προηγηθεί.

Read previous post:
Δύο νέα καινοτόμα προγράμματα έρχονται από τον ΟΑΕΔ στις αρχές του 2019

Τα δύο νέα καινοτόμα προγράμματα του ΟΑΕΔ για τη στήριξη άνεργων νέων έως 29 ετών και πρώην αυτοαπασχολούμενων, προκειμένου να...

Close