Είναι ευκολότερο να ληστέψεις ιδρύοντας μια τράπεζα παρά απειλώντας έναν ταμία. - Μπέρτολ Μπρεχτ

Τα σχέδια για το Champions League από τη σεζόν 2024/25

3 Δεκεμβρίου, 2020

H μία μετά την άλλη εφημερίδα στην Ευρώπη «αποκαλύπτουν» τα σχέδια για το νέο Champions League, από την σεζόν 2024/25. «Times», «Telegraph», «Marca» και φυσικά άλλες εφημερίδες και ΜΜΕ σε Ιταλία, Γαλλία, Αγγλία, Ισπανία και Γερμανία δημοσιεύουν το πλάνο για τη νέα εικόνα της κορυφαίας διοργάνωσης.
Όπως σημειώνεται, το σχέδιο για το νέο Super Champions League πρόκειται να βρεθεί στο τραπέζι της συζήτησης της Ευρωπαϊκής Ένωσης Συλλόγων (ECA) αλλά και της UEFA, με στόχο να μπει για μία ακόμα φορά στη γωνία η ιδέα για τη δημιουργία της Super League.
Έχοντας πουλήσει για την επόμενη τριετή περίοδο (21-24) τα οπτικοακουστικά δικαιώματα, στα κεντρικά γραφεία της Νιόν, όπου βρίσκεται η έδρα της UEFA, έχουν αρχίσει να εξετάζουν διάφορες επιλογές για να κάνουν το Champions League πιο ελκυστικό από το 2024, όπως αναφέρει σήμερα η ισπανική εφημερίδα Marca.
Το σχέδιο μεταρρύθμισης του Champions League, το οποίο θα τεθεί σε ισχύ από τη σεζόν 2024-2025, προβλέπει την επέκταση της διοργάνωσης από 32 σε 36 ομάδες και τη δημιουργία μιας πρώτης φάσης με έξι ομίλους των 6 ομάδων.
Αυτή η αλλαγή, σύμφωνα με τους «Times», έχει την έγκριση της ECA. Εάν συμβεί κάτι τέτοιο, οι δύο φιναλίστ θα παίζουν -τουλάχιστον- 17 παιχνίδια συνολικά.
Επίσης, μια σκέψη είναι μία δεύτερη φάση ομίλων, κάτι που είχε συμβεί και στο παρελθόν, δίνοντας την επιλογή στις ομάδες που προκρίθηκαν να παίξουν ακόμα έξι αγώνες και όχι μόνο δύο ματς νοκ-άουτ.
Η προτιμώμενη επιλογή από την UEFA, πάντως, είναι αυτή των 36 ομάδων που χωρίζονται σε έξι ομίλους των 6, με τις πρώτες δύο από κάθε όμιλο να προκρίνονται, συν τις τέσσερις καλύτερες τρίτες. Έτσι, κάθε ομάδα στο νέο Champions League θα έχει εγγυημένους τουλάχιστον 10 αγώνες.
Επίσης, σε αυτό το σχέδιο δεν θα υπήρχε κλήρωση για την φάση των «16». Θα δημιουργείται μία βαθμολογία και η πρώτη θα αντιμετωπίζει την 16η και ούτω καθεξής, όπως συμβαίνει στην μπασκετική Euroleague. Αυτή η κατάταξη θα προέρχεται από τους βαθμούς και τα γκολ που θα επιτύχει κάθε ομάδα στους ομίλους.

 

Αντ. Βαζογιάννης