Η σύγχρονη Ιστορία έχει δείξει πως η ουτοπία είναι η μητέρα κάθε δικτατορίας. Jacques Attali, 1943- , Γάλλος διανοούμενος & τραπεζίτης

Τα SwissLeaks δείχνουν «μόνο την κορυφή του παγόβουνου»

10 Φεβρουαρίου, 2015

Οι δημοσιογράφοι που αποκάλυψαν το σκάνδαλο φορολογικής απάτης της HSBC Ελβετίας δεν είχαν πρόσβαση παρά μόνο «στην κορυφή του παγόβουνου», υποστηρίζει ο βασικός πληροφοριοδότης, Ερβέ Φαλσιανί.

Ο Φαλσιανί, σε βάρος του οποίου η Ελβετία έχει εκδώσει διεθνές ένταλμα σύλληψης για παραβίαση του τραπεζικού απορρήτου της, υπογραμμίζει πως οι δημοσιογράφοι δεν είχαν πρόσβαση παρά σε «ένα μέρος» των πληροφοριών τις οποίες εκείνος διαβίβασε στο γαλλικό κράτος. «Η φορολογική διοίκηση έχει πολλές περισσότερες ακόμη» προσθέτει, μιλώντας στη Parisien.

Ερωτηθείς σχετικά με τους 106.000 ιδιώτες πελάτες που η Monde λέει πως εντόπισε, ο Φαλσιανί υποστηρίζει: «Δεν είναι παρά η κορυφή του παγόβουνου… Υπάρχουν ακόμη περισσότερα απ’ αυτά που έχουν οι δημοσιογράφοι. Πολλές εκατομμύρια συναλλαγές (σ.σ.: μεταξύ τραπεζών) καταγράφονται επίσης στα έγγραφα που διαβίβασα. Οι αριθμοί αυτοί μπορούν να δώσουν μια ιδέα για το τι μπορεί να είναι το κάτω μέρος του παγόβουνου».

Η ελβετική θυγατρική της τράπεζας HSBC βρίσκεται στο επίκεντρο της υπόθεσης, καθώς πολλές εφημερίδες διαβεβαιώνουν πως βοήθησε ορισμένους από τους πελάτες της, κυρίως πλούσιους βιομηχάνους και πολιτικές προσωπικότητες, να κρύψουν δισεκατομμύρια δολάρια για να αποφύγουν να πληρώσουν φόρους.

Σύμφωνα με τον Φαλσιανί, «είναι αδύνατον (αυτό το σύστημα φορολογικής απάτης) να μην αφορά τις μεγάλες γαλλικές τράπεζες… Μιλάμε για μια βιομηχανία».

Ερωτηθείς σχετικά με την αποτελεσματικότητα των νοιμοθεσιών κατά της φοροδιαφυγής που εφαρμόσθηκαν στη Γαλλία μετά την υπόθεση Καϊζάκ και στις ΗΠΑ, προειδοποίησε πως «οι κανονιστικές ρυθμίσεις αφορούν κυρίως τους ιδιώτες πελάτες που δηλώνουν έναν λογαριασμό στο όνομά τους. Αυτοί είναι οι μικροί, στο βάθος του καλαθιού. Το πάνω μέρος του καλαθιού χρησιμοποιεί εταιρείες, που μερικές φορές δημιουργούνται με δόλιο τρόπο».

Ο Φαλσιανί δηλώνει πως τάσσεται υπέρ μιας «οικονομικής προστασίας των κατόχων πληροφοριών δημοσίου συμφέροντος» ώστε να «προχωρήσει η δημοκρατία». Σύμφωνα με τον Φαλσιανί, η φοροδιαφυγή είναι «ένα ουσιώδες θέμα, το οποίο ακόμη σήμερα δεν έχει επαρκώς προβληθεί».

«Κατ’ αναλογία, μιλάμε πολύ για τρομοκρατία», λέει, προσθέτονας πως «αυτοί όμως που κάνουν τους ανθρώπους να πεινάνε, οι αληθινοί τρομοκράτες, αυτοί που πλήττουν εκατοντάδες εκατομμύρια ανθρώπους, είναι ο κόσμος των οικονομικών».

Read previous post:
Μειωμένος κατά 3,8% ο Δείκτης Βιομηχανικής Παραγωγής τον Δεκέμβριο

Στις 83 μονάδες διαμορφώθηκε ο Γενικός Δείκτης Βιομηχανικής Παραγωγής τον Δεκέμβριο του 2014, μειωμένος κατά 3,8% σε σχέση με τον...

Close