Η σωστή κρίση είναι προϊόν εμπειρίας και η εμπειρία είναι προϊόν λανθασμένης κρίσης. Walton Wriston, Βρετανός τραπεζίτης

Τα φετινά βραβεία Βορρά-Νότου του Συμβουλίου της Ευρώπης

6 Δεκέμβριος, 2018

Η Γιάχα Μαπέντζι-Ντούκουρε, ιδρύτρια και διευθύντρια της οργάνωσης «Safe Hands for girls» (Ασφαλή χέρια για τα κορίτσια) και ο Ν. Καρέμ, δήμαρχος της Γραντ Σαντ, τιμήθηκαν με το βραβείο Βορρά-Νότου του Συμβουλίου της Ευρώπης για τα εξαιρετικά επιτεύγματά τους και την προσωπική δέσμευση τους για την προώθηση της αλληλεγγύης και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων: Η πρώτη για τον αγώνα της κατά του ακρωτηριασμού των γυναικείων γεννητικών οργάνων και ο δεύτερος για την προώθηση της ιδέας των βιώσιμων πόλεων.  

Μέσα από την οργάνωσή «Safe Hands for girls» η Γιάχα Μαπέντζι-Ντούκουρε στηρίζει γυναίκες και κορίτσια από την Αφρική που επιβιώνουν από ακρωτηριασμό των γυναικείων γεννητικών οργάνων και αντιμετωπίζουν αρνητικές σωματικές και ψυχολογικές επιπτώσεις. Σημειώνεται ότι η ίδια υπέστη ακρωτηριασμό των γυναικείων γεννητικών οργάνων και αναγκάστηκε να παντρευτεί σε ηλικία 15 ετών. Η προσωπική ιστορία της αποτέλεσε αντικείμενο ενός ντοκιμαντέρ το 2017, «Η υπόσχεση της Γιάχα » και αφορμή τον Φεβρουάριο του 2018, να διοριστεί από τις γυναίκες του ΟΗΕ πρώτη περιφερειακή πρέσβη καλής θέλησης σε περιοδεία για την Αφρική.

Ο Ν. Καρέμ, Γάλλος πολιτικός και δήμαρχος της Γκραντ-Σαντ στις παρυφές της Ντανκέρκ στη Βόρεια Γαλλία και ισχυρός υπέρμαχος της κοινωνικής ισότητας και της οικολογίας, είναι υπεύθυνος μεταξύ άλλων, για τη δημιουργία του εγχειρήματος «Κοινωνικοί κήποι» και την εισαγωγή 100% βιολογικών προϊόντων στα σχολικά κυλικεία. Σημειώνεται ότι το 2010, η Grande-Synthe έχει ψηφιστεί «Πρωτεύουσα της βιοποικιλότητας» και έχει λάβει το βραβεία Golden Zero Phyto City και το «βραβείο Ενέργειας του Πολίτη». Γνωστός επίσης ως «δήμαρχος των μεταναστών» για τη δέσμευσή του προς τους πρόσφυγες σε όλη την διάρκεια της θητείας του, ανέλαβε το 2017, την οικοδόμηση ενός ανθρωπιστικού στρατοπέδου, για 2500 χιλιάδες μετανάστες που περίμεναν να διασχίσουν τα γαλλο-βρετανικά σύνορα.

Το βραβείο Βορρά-Νότου του Συμβουλίου της Ευρώπης, απονέμεται κάθε χρόνο από το 1995 σε δύο υποψηφίους, οι οποίοι διακρίνονται για την εξαιρετική δέσμευσή τους για την προώθηση της αλληλεγγύης Βορρά-Νότου. Οι υποψήφιοι, κατά προτίμηση ένας άνδρας και μια γυναίκα, διακρίνονται στους τομείς της προστασίας των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, της υπεράσπισης της πλουραλιστικής δημοκρατίας και της ευαισθητοποίησης σε θέματα παγκόσμιας αλληλεξάρτησης και αλληλεγγύης. Ανάμεσα στους βραβευμένους συγκαταλέγονται ο Κόφι Ανάν, η Σιμόν Βέηλ, η Βασίλισσα Ράνια της Ιορδανίας και η Ντανιέλ Μιτεράν.

Ο πλήρης κατάλογος των προηγούμενων νικητών, αναρτάται στον παρακάτω σύνδεσμο: https://bit.ly/2zDigrL

 

Πηγή φωτο: @JahaENDFGM

Read previous post:
Κοινό σχέδιο δράσης κατασκευαστικών φορέων για την ανάκαμψη του κλάδου

Μνημόνιο συναντίληψης και συνεργασίας με στόχο την από κοινού κατάστρωση, προώθηση και υλοποίηση ενός σχεδίου δράσεων και πρωτοβουλιών για την...

Close