Αν οι άνθρωποι πιστεύουν ότι η φύση είναι φίλος τους, σίγουρα δε χρειάζονται εχθρούς. - Kurt Vonnegut, 1922-2007, Αμερικανός συγγραφέας επιστ. φαντασίας

Τα έργα υποδομών και το λιμάνι στην ατζέντα της επίσκεψης του υπουργού Οικονομικών της Βουλγαρίας στην Αλεξανδρούπολη

1 Νοεμβρίου, 2023

της ανταποκρίτριάς μας Λ. Παπαδημητρίου

Διαδοχικές συναντήσεις με τον δήμαρχο Αλεξανδρούπολης Γιάννη Ζαμπούκη, το νεοεκλεγέντα περιφερειάρχη Α.Μ.Θ. και πρόεδρο του Επιμελητηρίου Έβρου Χριστόδουλο Τοψίδη και τη διοίκηση του Οργανισμού Λιμένα, είχε σήμερα ο υπουργός Οικονομικών της Βουλγαρίας Assen Vasssiliev, o οποίος επισκέφθηκε την πρωτεύουσα του Έβρου συνοδευόμενος από τον πρέσβη της Βουλγαρίας στην Αθήνα Valentin Poriazov. 

Ο πρόεδρος του Οργανισμού Λιμένα Αλεξανδρούπολης, Κώστας Χατζημιχαήλ σε σχετική με την επίσκεψη ανάρτηση στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης αναφέρει «Διασυνδεσιμότητα, εμβάθυνση και διεύρυνση της διμερούς στρατηγικής συνεργασίας με επίκεντρο το λιμάνι, κάθετοι οδικοί & σιδηροδρομικοί διάδρομοι, περιφερειακή ενεργειακή ασφάλεια & υποδομές υπήρξαν μεταξύ άλλων τα θέματα σημερινής σύσκεψης με τον Υπουργό Οικονομικών της Βουλγαρίας Assen Vassilev, τον CEO του ΤΑΙΠΕΔ, Δημήτρη Πολίτη, τον Υποδιευθυντή Πολιτικών Υποθέσεων Θράκης του Υπουργείου Εξωτερικών, Αθανάσιο Παπαμάργαρη καθώς και τη συμμετοχή βουλγαρικής διπλωματικής & επιχειρηματικής αντιπροσωπείας». 

Στον Δήμο Αλεξανδρούπολης «που αλλάζει και βρίσκεται στο προσκήνιο του διεθνούς ενδιαφέροντος με όλα τα μεγάλα ενεργειακά πρότζεκτ που βρίσκονται σε τροχιά υλοποίησης» επικεντρώθηκε σύμφωνα με τον κ. Ζαμπούκη η συζήτηση με τον κ. Vassilev, ενώ στη συνάντηση με τον κ. Τοψίδη συζητήθηκαν θέματα υποδομών, επιχειρηματικού ενδιαφέροντος και οικονομικών σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών, αλλά και ειδικότερα οι βουλγαρικές επενδύσεις στην ελληνική πλευρά, που αφορούν κυρίως στον ξενοδοχειακό τομέα και το real estate. Σε δήλωσή του μετά τη συνάντηση με τον κ. Τοψίδη ο υπουργός Οικονομικών της Βουλγαρίας επισήμανε το ενδιαφέρον της γείτονος για την αναβάθμιση της οδικής και σιδηροδρομικής σύνδεσης των δύο χωρών, αναφέρθηκε στη συμμετοχή της Βουλγαρίας στο έργο του FSRU και τον διασυνδετήριο αγωγό Ελλάδας-Βουλγαρίας (IGB) και στην πρόθεση διερεύνησης των δυνατοτήτων χρήσης του λιμένα Αλεξανδρούπολης από βουλγαρικές επιχειρήσεις, ενώ εξέφρασε την πεποίθηση ότι μετά την ένταξη της Βουλγαρίας στη Συνθήκη Σένγκεν θα επιλυθεί και το θέμα της διέλευσης τουριστικών λεωφορείων από το μεθοριακό σημείο Νυμφαίας Ροδόπης.