Δεν μπορεί να επιβληθεί σε μια κοινωνία μεγαλύτερο κακό από τη μετατροπή του νόμου σε μέσο αρπαγής. Frederic Bastiat, 1801-1850, Γάλλος οικονομολόγος και κοινωνιολόγος

Τα δικαιώματα του παιδιού στο επίκεντρο διαλόγου

20 Μαρτίου, 2018

Εκπρόσωποι της ακαδημαϊκής κοινότητας, των θεσμών και της κοινωνίας των πολιτών που ασχολούνται με την προστασία των δικαιωμάτων του παιδιού, βρέθηκαν για πρώτη φορά μαζί σε συνέδριο στη Θεσσαλονίκη και παρουσίασαν τις σύγχρονες θεωρητικές και θεσμικές προσεγγίσεις του ζητήματος, αλλά και τις πρακτικές και παρεμβάσεις για την αντιμετώπιση των παραβιάσεων.

Το συνέδριο με θέμα «Τα Δικαιώματα του Παιδιού: Ένας Σύγχρονος Διάλογος μεταξύ της Ακαδημαϊκής Κοινότητας και της Κοινωνίας των Πολιτών» διοργανώθηκε από τον Σύλλογο Εθελοντών Υποστήριξης Ανηλίκων και Νέων «Εντός#Εκτός», με αφορμή τη συμπλήρωση 20 ετών δράσης του και την έδρα UNESCO «Διαπολιτισμικής Πολιτικής για μια Δραστήρια και Αλληλέγγυα Ιθαγένεια» του Πανεπιστημίου Μακεδονίας, σε συνεργασία με την έδρα UNESCO για την «Εκπαίδευση στα Δικαιώματα του Ανθρώπου, τη Δημοκρατία και την Ειρήνη» του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.

Η νομολογία του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Δικαιωμάτων του Ανθρώπου σε ό,τι αφορά παιδιά, περιλαμβάνει υποθέσεις κακοποίησης και βιασμού ανηλίκων, σωματικές τιμωρίες, βιντεοσκόπηση ανηλίκων, κακή συμπεριφορά δασκάλων, παιδοφιλία, προγραμματισμένους γάμους ανηλίκων, δουλεία, βία στο σχολείο, τόνισε ο ομότιμος καθηγητής στο τμήμα Πολιτικής Επιστήμης και Δημόσιας Διοίκησης του Πανεπιστημίου Αθηνών, τ. Αντιπρόεδρος του ΕΔΔΑ του Συμβουλίου της Ευρώπης, Χρήστος Ροζάκης.

Υπογράμμισε ότι η Ευρωπαϊκή Σύμβαση των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου καλύπτει επαρκώς με τις διατάξεις της τον μέγιστο αριθμό των περιπτώσεων που αφορούν ανήλικα παιδιά και νέους. “Οι διατάξεις της και η εφαρμογή τους δεν αποβλέπουν αποκλειστικά στην προστασία των ανηλίκων, αλλά είναι γενικής εφαρμογής, παρά ταύτα υπάρχει από τον δικαστή μία ιδιαίτερη ευαισθησία στην προστασία των ανηλίκων” εξήγησε.

“Το δικαστήριο αναφέρεται ρητά στο νεαρό της ηλικίας του θύματος και στην ανάγκη προστασίας των ευάλωτων κατηγοριών πολιτών. Τα κράτη εμπλέκονται στη δικαστική διαδικασία και μόνο για το γεγονός ότι δεν φρόντισαν εγκαίρως να νομοθετήσουν μία σειρά από μέτρα. Στις περισσότερες φορές το κράτος εναντίον του οποίου κατατέθηκε προσφυγή, όχι μόνο συμμορφώθηκε προς τις επιταγές του δικαστηρίου, αλλά τροποποίησε τη νομοθεσία του για να είναι συμβατή με τη σύμβαση, πράγμα που καταδεικνύει τη δύναμη της” επισήμανε.

Η πιο ολοκληρωμένη σύμβαση δικαιωμάτων του ανθρώπου είναι η σύμβαση του ΟΗΕ για τα δικαιώματα του παιδιού, καθώς προστατεύει τα ατομικά, πολιτικά, οικονομικά, κοινωνικά και πολιτιστικά δικαιώματά τους. Ταυτόχρονα, προσπαθεί να ενσωματώσει όλες τις προηγούμενες διακηρύξεις και ρυθμίσεις που αφορούσαν το παιδί, με στόχο την προστασία αυτών που καλύπτουν σήμερα τον μισό πληθυσμό της γης, τόνισε η καθηγήτρια στο Τμήμα Διεθνών και Ευρωπαϊκών Σπουδών του Πανεπιστημίου Μακεδονίας, Παρασκευή Νάσκου Περράκη.

Ιδιαίτερη αναφορά έκανε στο άρθρο 3 της Σύμβασης που αναφέρεται στο συμφέρον του παιδιού και ορίζει πως σε οτιδήποτε γίνεται για τα δικαιώματα και την προστασία του, πρέπει να λαμβάνεται πάντα το συμφέρον του παιδιού.

Στους δρόμους της Θεσσαλονίκης βρίσκονται 350-450 παιδιά ετησίως

Στους δρόμους της Θεσσαλονίκης κατά μέσο όρο ετησίως βρίσκονται 350-450 παιδιά. Είναι όλα Ρομά και οι χώρες καταγωγής τους είναι Ελλάδα, Αλβανία και Βουλγαρία. Τον Φεβρουάριο του 2018 υπήρξαν 37 νέες καταγραφές παιδιών στον δρόμο. Τα στοιχεία παρουσίασε ο Χρυσοβαλάντης – Κωνσταντίνος Παπαθανασίου, νομικός του Κέντρου Υποστήριξης Νέων της οργάνωσης “Άρσις”.

Τα περισσότερα από τα παιδιά που εντοπίζονται στον δρόμο προέρχονται από οικογένειες οικονομικά αδύναμες, είναι θύματα οργανωμένων κυκλωμάτων και από ευάλωτες κοινωνικά ομάδες όπως η κοινότητα των Ρομά.

Κατά τα τελευταία χρόνια, με την έξαρση της προσφυγικής κρίσης, εντοπίζονται επίσης παιδιά που προέρχονται από χώρες όπως η Συρία, το Πακιστάν και η Αλγερία.

Πρόκειται, σύμφωνα με στοιχεία της Άρσις, για παιδιά που εργάζονται σε καθημερινή βάση από 6 έως και 12 ώρες.

Κ.Γ.

Περισσότερα στη κατηγορία Ρεπορτάζ
Ο καιρός στη Μακεδονία και στη Θράκη

Στη Θράκη αρχικά προβλέπονται νεφώσεις με τοπικές βροχές και σποραδικές καταιγίδες με γρήγορη βελτίωση.

Close