Μη φοβάσαι να κάνεις ένα μεγάλο άλμα. Δεν μπορείς να περάσεις ένα χάσμα με μικρά πηδηματάκια. David Lloyd George, 1863-1945, Βρετανός Πρωθυπουργός

Τα ασυνόδευτα που μετεγκαταστάθηκαν στην Ελβετία θα επισκεφθεί αύριο ο Γ. Κουμουτσάκος

1 Ιουλίου, 2020

Αποστολή στην Ελβετία, προκειμένου να επισκεφθεί δομή που φιλοξενούνται ασυνόδευτα παιδιά που μετεγκαταστάθηκαν από την Ελλάδα, θα πραγματοποιήσει αύριο ο αναπληρωτής υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου Γιώργος Κουμουτσάκος.

   Πηγές του υπουργείου ανέφεραν στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ότι η δομή βρίσκεται στην πόλη Βαλόρμπ και εκεί διαμένουν από τις 16 Μαΐου 23 παιδιά και από τις 26 Ιουνίου 25 παιδιά. «Τι οφείλει να κάνει η ελληνική Πολιτεία; Δεν πρέπει να δει τη συνέχεια αυτής της μετεγκατάστασης; Πώς μετεγκαταστάθηκαν αυτά τα παιδιά;», εξήγησε σε συνέντευξή του στο ραδιοφωνικό σταθμό Real Fm ο αναπληρωτής υπουργός.

   Επίσης, κατά την επίσκεψή του, ο κ. Κουμουτσάκος θα συναντηθεί με τον Ύπατη Αρμοστή του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες Φίλιπο Γκράντι, και με τον γενικό διευθυντή του Διεθνούς Οργανισμού Μετανάστευσης Αντόνιο Βιτορίνο. Τα θέματα που αναμένεται να συζητηθούν είναι η επέκταση του προγράμματος μετεγκατάστασης ασυνόδευτων παιδιών και οι ελληνικές θέσεις ενόψει της διαπραγμάτευσης για το νέο ευρωπαϊκό σύμφωνο Μετανάστευσης. Επίσης, με τον Αντόνιο Βιτορίνο θα συζητηθεί η επιτάχυνση του προγράμματος εθελούσιων επιστροφών, ενώ, όπως ανέφερε ο κ. Κουμουτσάκος στη ραδιοφωνική του συνέντευξη, μέσα στον Ιούλιο περίπου 140 Ιρακινοί θα επιστρέψουν εθελοντικά στην πατρίδα τους.

   «Αδιανόητο να μιλάμε για απομονωμένα τμήματα της ελληνικής επικράτειας»

   Εξάλλου, στη συνέντευξή του στον Real FM ο κ. Κουμουτσάκος σχολίασε και τις δηλώσεις του προέδρου του Επιστημονικού Συμβουλίου του υπουργείου Εξωτερικών Χρήστου Ροζάκη, ότι το Καστελόριζο είναι απομακρυσμένο από τη Ρόδο και πολύ κοντά στις τουρκικές ακτές.

   Ο κ. Κουμουτσάκος απάντησε λέγοντας πως «όταν πρόκειται για εθνική ακεραιότητα, για κυριαρχία ή για κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας, είναι αδιανόητο να μιλάμε για “απομονωμένα” τμήματα της ελληνικής επικράτειας» και πρόσθεσε ότι «η υπεράσπιση της έσχατης γωνιάς της πατρίδας μας είναι αυτονόητη και θεμελιώδης υποχρέωση του ελληνικού κράτους και του κάθε Έλληνα. Αυτή η υποχρέωση γίνεται ακόμη πιο πιεστική και μεγαλύτερη, όταν μιλάμε για τις ακριτικές περιοχές της χώρας μας. Και αυτό ισχύει απόλυτα είτε αφορά ξηρά, νησί ή τη θάλασσά μας».

   Επίσης, ο αναπληρωτής υπουργός επισήμανε ότι «όταν μιλάμε για κυριαρχικά δικαιώματα ή για εδαφική ακεραιότητα και κυριαρχία της χώρας, αυτή δεν τεμαχίζεται, ούτε διαχωρίζεται. Είναι ενιαία και δεν υπάρχει λογική απομονωμένων τμημάτων της ελληνικής επικράτειας». Και κατέληξε λέγοντας ότι «λόγω της πολιτικής που ακολουθεί ο γείτονας, αυτή είναι η ώρα αρραγούς, σκληρής εθνικής ενότητας σε συγκεκριμένες θέσεις. Είναι το μόνο μήνυμα που μπορεί να εκπέμψει η χώρα».

   Μ.Κουζινοπούλου

Περισσότερα στη κατηγορία Ειδήσεις
Μεγάλη πυρκαγιά στη Χίο

Μεγάλη πυρκαγιά εκδηλώθηκε σήμερα, γύρω στις 10:00, από άγνωστη μέχρι στιγμής αιτία, στην περιοχή των Βαβύλων της κεντρικής Χίου.

Close