Αναδρομική έκθεση με «έργα τέχνης-βιβλία» (artist’s books) του Γιάννη Ψυχοπαίδη, εγκαινιάζει στις 14 Νοεμβρίου η Ελληνοαμερικανική Ένωση, σε επιμέλεια Λουίζας Καραπιδάκη. Η έκθεση παρουσιάζει αποκλειστικά τα artist’s books που φιλοτέχνησε ο ζωγράφος από το 1979 έως σήμερα.
Ο Γιάννης Ψυχοπαίδης είναι από τους πρώτους Έλληνες καλλιτέχνες που παρουσίασαν στην Ελλάδα, τη Γερμανία, το Βέλγιο και την Ιταλία, artist’s books. Παράλληλα με την τεράστια εικαστική του διαδρομή και την εικονογράφηση πλήθους λογοτεχνικών και ποιητικών έργων που κυκλοφορούν σε ειδικές εκδόσεις περιορισμένου αριθμού αντιτύπων, ο Γιάννης Ψυχοπαίδης εμπνεύστηκε και από τη δομή των leporello. Τα leporello προσφέρονται για μια εκτεταμένη αφηγηματική διήγηση, για να αναπτύξει εικονογραφικά αγαπημένα του θέματα. Σ’ αυτές τις επιφάνειες ενσωματώνει με τις εικαστικές του επεμβάσεις συλλογισμούς, απόψεις, αμφισβητήσεις και άλλους συνειρμούς της κριτικής του σκέψης πάνω σε κοινωνικά και πολιτικά θέματα. Επίσης φιλοτεχνεί και ένα μεγάλο αριθμό πολυμορφικών έργων-βιβλίων, που δεν έχουν ποτέ παρουσιαστεί στο κοινό.
Όπως χαρακτηριστικά σημειώνει η επιμελήτρια της έκθεσης, Λουΐζα Καραπιδάκη, «τα artist’s books είναι μια κατηγορία τέχνης, ένα αυτόνομο είδος και κυρίως μια ακόμη μορφή καλλιτεχνικής έκφρασης και εικαστικού πειραματισμού, όπως είναι οι περφόρμανς ή οι εικαστικές εγκαταστάσεις. Ένα artist’s book είναι ένα έργο εικαστικής τέχνης και συνάμα συλλεκτικό αντικείμενο με αποκλειστικό δημιουργό τον ίδιο τον καλλιτέχνη, αντίθετα με ένα βιβλίο τέχνης, ένα εικονογραφημένο βιβλίο, μία βιβλιοφιλική έκδοση ή ένα καλλιτεχνικό βιβλίο, όπου δημιουργοί μπορεί να είναι πολλοί άνθρωποι διαφορετικών ειδικοτήτων, ο καλλιτέχνης, ο συγγραφέας, ο ποιητής, ο βιβλιοδέτης, ο γραφίστας, ο τυπογράφος κά. Τα χαρακτηριστικά της ζωγραφικής μανιέρας του Ψυχοπαίδη παραμένουν αναλλοίωτα στα artist’s books με τις οργανωμένες ρεαλιστικές αναφορές μιας αποσπασματικής απόδοσης να παραπέμπουν σε μια ιδιότυπη πνευματικότητα με διαλογιστικές προεκτάσεις».
Η έκθεση στην Ελληνοαμερικανική Ένωση (Μασσαλίας 22, Αθήνα) θα διαρκέσει έως και τις 22 Δεκεμβρίου 2023.
O Γιάννης Ψυχοπαίδης γεννήθηκε στην Αθήνα το 1945. Από το 1963 μέχρι το 1968 σπούδασε στην Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών στην Αθήνα, στο εργαστήριο της Χαρακτικής. Έκανε μεταπτυχιακές σπουδές με υποτροφία του γερμανικού κράτους (DAAD) στην Ακαδημία Καλών Τεχνών του Μονάχου (1971-1976), στο εργαστήριο ζωγραφικής με καθηγητή τον K.F. Dahmen. Ήταν μέλος της καλλιτεχνικής ομάδας «Α» την δεκαετία του ’60 και μέλος της εικαστικής ομάδας του περιοδικού «Επιθεώρηση Τέχνης», καθώς και ιδρυτικό μέλος της ομάδας «Νέοι Έλληνες ρεαλιστές» (1971-73). Ήταν ιδρυτικό μέλος του Κέντρου Εικαστικών Τεχνών (ΚΕΤ, Αθήνα 1974-76), συμμετείχε στην καλλιτεχνική ομάδα 10/9 του Μονάχου (1975) και ήταν προσκεκλημένος του καλλιτεχνικού προγράμματος του Δυτικού Βερολίνου DAAD (1977-78). Από το 1977 μέχρι και το 1986 έζησε και εργάστηκε στο Βερολίνο και από το 1986 μέχρι και το 1992 έζησε και εργάστηκε στις Βρυξέλλες. Το 1994 εκλέχτηκε καθηγητής στην Ανώτατη Σχολή Καλών Τεχνών στην Αθήνα και το 2013 εκλέχτηκε ομότιμος καθηγητής. Έχει κάνει πολλές ατομικές παρουσιάσεις του έργου του και έχει λάβει μέρος σε πολλές σημαντικές ομαδικές εκθέσεις, στην Ελλάδα και το εξωτερικό, σε γκαλερί, πινακοθήκες και μουσεία, στη Γαλλία, Δυτική και Ανατολική Γερμανία, Λουξεμβούργο, Ισπανία, Γιουγκοσλαβία, Ιρλανδία, Αλβανία, Ιαπωνία, Βέλγιο, Αλγερία, Κύπρο, Αμερική, Σουηδία, Ισραήλ, Ιράν, Τουρκία, Αγγλία, Καναδά, Ρουμανία, Αίγυπτο, Ολλανδία, Ιταλία, Κίνα.