Δεν θεωρούμε ντροπή την φτώχεια. Ντροπή είναι να μην την αποφεύγει κανείς δουλεύοντας. Θουκυδίδης, 460-394 π.Χ., Αθηναίος ιστορικός

Συνεχίζονται οι έρευνες στην Ιαπωνία για να βρεθούν 10 επιβαίνοντες στο στρατιωτικό ελικόπτερο που εξαφανίστηκε

7 Απριλίου, 2023

Το ιαπωνικό υπουργείο Άμυνας ανέφερε σήμερα πως είναι αποφασισμένο να βρει τους 10 επιβαίνοντες σε στρατιωτικό ελικόπτερο που εξαφανίστηκε χθες κοντά σε νησί στο νότιο τμήμα της χώρας.

Δυο χειριστές, δυο μηχανικοί κι έξι μέλη πληρώματος επέβαιναν στο UH-60JA του ιαπωνικού στρατού ξηράς όταν εξαφανίστηκε λίγο πριν από τις 16:00 (τοπική ώρα· 10:00 ώρα Ελλάδας), κοντά στο νησί Μιγιάκο, στη νομαρχία Οκινάουα.

Η ιαπωνική ακτοφυλακή εντόπισε διάφορα συντρίμμια που πιστεύεται πως προέρχονται από το ελικόπτερο, ανάμεσά τους μια πόρτα, τμήμα πτερυγίου και σωστική λέμβο, ακόμα μέσα στον περιτύλιγμά της.

«Διεξαγάγαμε επιχειρήσεις έρευνας και διάσωσης στην περιοχή όλη τη νύχτα, αλλά δεν έχουμε βρει ακόμη τον στρατηγό (Γιουίτσι) Σακαμότο της 8ης Μεραρχίας του στρατού ξηράς, ούτε τους άλλους εννέα επιβαίνοντες», είπε ο υπουργός Άμυνας Γιασουκάζου Χαμάντα, με εμφανή συναισθηματική φόρτιση.

«Θα κάνουμε τα πάντα (…) για να βρούμε τους δέκα αγνοούμενους», πρόσθεσε.

Οι αρχές δεν έχουν κάνει ακόμη δημόσια ουδεμία εκτίμηση για τα αίτια της εξαφάνισης του ελικοπτέρου κατά τη διάρκεια αποστολής αναγνώρισης.

Στο παρελθόν, η Ιαπωνία έχει βιώσει σοβαρά αεροπορικά δυστυχήματα, όπως ιδίως η συντριβή στη θάλασσα τον Ιανουάριο του 2022 στο κεντρικό τμήμα της χώρας μαχητικού F-15, οι δυο χειριστές του οποίου σκοτώθηκαν.

Το 2019, μαχητικό F-35A κατέπεσε επίσης στη θάλασσα στο βορειοανατολικό τμήμα του αρχιπελάγους. Οι έρευνες με σκοπό να βρεθούν το πτώμα του χειριστή και το κουφάρι του αεροσκάφους, που είναι γεμάτο τεχνολογικά μυστικά, τελικά εγκαταλείφθηκαν.

Το υπουργείο Άμυνας εκτίμησε κατόπιν πως ο πιλότος ο οποίος χάθηκε στο δυστύχημα πιθανόν είχε υποστεί αποπροσανατολισμό.