Όταν η εξουσία ακολουθεί την κοινή γνώμη, είναι ισχυρή. Όταν την χτυπάει, τότε πέφτει. Alfred de Vigny, 1797-1863, Γάλλος συγγραφέας

Συνελήφθη 71χρονος στη Ξάνθη για κατοχή αρχαιοτήτων

23 Σεπτεμβρίου, 2023

Στη σύλληψη 71χρονου άνδρα προχώρησαν αστυνομικοί του Τμήματος Πολιτιστικής Κληρονομιάς και Αρχαιοτήτων της Διεύθυνσης Ασφάλειας Θεσσαλονίκης και σε βάρος του σχηματίσθηκε δικογραφία για παράβαση της Νομοθεσίας που αφορά σε «Κύρωση κώδικα νομοθεσίας για την Προστασία των Αρχαιοτήτων και εν γένει της πολιτιστικής κληρονομιάς».

Ειδικότερα, πραγματοποιήθηκε οργανωμένη επιχείρηση σε περιοχή της Ξάνθης, κατά την οποία διενεργήθηκε έρευνα στο σπίτι του συλληφθέντα, παρουσία δικαστικού λειτουργού, όπου βρέθηκε και κατασχέθηκε ένα χάλκινο δακτυλίδι που χρονολογείται στους υστεροβυζαντινούς – μεταβυζαντινούς χρόνους (1204-1830), το οποίο εμπίπτει στις προστατευτικές διατάξεις του Νόμου που αφορά στην «Κύρωση Κώδικα νομοθεσίας για την προστασία των αρχαιοτήτων και εν γένει της πολιτιστικής κληρονομιάς», σύμφωνα με γνωμάτευση της Εφορείας Αρχαιοτήτων Ξάνθης.

Επιπλέον, βρέθηκαν ένα αργυρό νόμισμα βυζαντινών χρόνων, ένα χάλκινο νόμισμα μεταβυζαντινών χρόνων, ένα μεγάλο χάλκινο μετάλλιο, ένα διαβρωμένο χάλκινο νόμισμα μικρών διαστάσεων, τα οποία χρήζουν περαιτέρω διερεύνησης, σύμφωνα με γνωμάτευση της Εφορείας Αρχαιοτήτων Ξάνθης.

Τέλος, κατασχέθηκαν πλήθος εγγράφων και χαρτών, όπου απεικονίζονται τοποθεσίες και σημεία αρχαιολογικού ενδιαφέροντος, δύο ανιχνευτές μετάλλων και τέσσερα βιβλία που αφορούν αρχαία νομίσματα.

Ο συλληφθείς, με τη δικογραφία που σχηματίστηκε σε βάρος του, θα οδηγηθεί στις αρμόδιες δικαστικές αρχές.

Α.Καρ.