Υπάρχουν στους ανθρώπους περισσότερα πράγματα να θαυμάσουμε παρά να περιφρονήσουμε. Albert Camus, 1913-1960, Γάλλος συγγραφέας

Συνέδριο για Δημογραφικό: Στις δράσεις της κυβέρνησης και του υπ. Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας για την ανάσχεση της μείωσης του πληθυσμού, αναφέρθηκε η Σ. Ζαχαράκη

23 Μαΐου, 2024

Στις σημαντικές παρεμβάσεις και πρωτοβουλίες της κυβέρνησης και του υπουργείου Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας, για το δημογραφικό ζήτημα και ειδικότερα για τα στεγαστικά προγράμματα, τη γυναικεία ενδυνάμωση και την απασχόληση, καθώς και την ενεργή υγιή γήρανση και την επιστροφή των ηλικιωμένων στην εργασία, αναφέρθηκε η Σοφία Ζαχαράκη, μιλώντας στο συνέδριο για το Δημογραφικό, που διεξήχθη στο Μουσείο της Ακρόπολης.

   Η υπουργός Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας Σοφία Ζαχαράκη, συμμετέχοντας στο πάνελ με θέμα «Δημόσιες Πολιτικές και ο ρόλος του Ιδιωτικού Τομέα», μαζί με τον διευθύνοντα σύμβουλο της Eurobank Φωκίωνα Καραβία και συντονιστή τον δημοσιογράφο Νίκο Χατζηνικολάου, επισήμανε ότι ο στόχος που τέθηκε από την κυβέρνηση ήταν η ανάσχεση του φαινομένου της μείωσης του πληθυσμού, με μέτρα, που έχουν μία ολιστική προσέγγιση για το ζήτημα του δημογραφικού. Σημειώνεται, ότι νωρίτερα ο πρωθυπουργός, στο ίδιο συνέδριο, είχε αναφερθεί στις 60 πολιτικές που έχουν ήδη εφαρμοστεί για τη στήριξη των οικογενειών από την κυβέρνηση και ιδίως από το υπουργείο Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας.

   Η κ. Ζαχαράκη, τόνισε ότι, παρότι θα ήταν άκρως υπερβολικό, με τα σημερινά δεδομένα, να μιλήσουμε για αναστροφή του φαινομένου, η κυβέρνηση εφαρμόζει ήδη πολλά προγράμματα για την ενίσχυση των νέων οικογενειών, ενώ ειδικότερα για το ζήτημα του στεγαστικού, έπειτα και την αύξηση των ενοικίων, κάλεσε τις τράπεζες να συνεχίσουν να συνεισφέρουν στη στεγαστική διευκόλυνση των οικογενειών, προκειμένου αυτές να αποκτήσουν το δικό τους σπίτι.

   Επίσης αναφέρθηκε στις παρεμβάσεις του υπουργείου Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας για το στεγαστικό, που αποτελεί κι έναν πυλώνα για το Εθνικό Σχέδιο Δράσης για το Δημογραφικό, κάνοντας γνωστό ότι ήδη έχουν δοθεί 6.049 δάνεια προς τούτο, ύψους 500 εκατ. ευρώ, μέσω του προγράμματος «Το Σπίτι Μου», ενώ το συνολικό ποσό που θα διατεθεί θα αυξηθεί στο ένα δισ. ευρώ. Ακόμη σημείωσε ότι προχωρά το πρόγραμμα «κοινωνικής στέγασης» για τις πλέον ευάλωτες ομάδες πληθυσμού, με τη συνεργασία των δήμων, ενώ παρατήρησε ότι το πρόγραμμα «Ανακαινίζω – Νοικιάζω» δεν πάει καλά -μέχρι στιγμής μόλις 1.200 αιτήσεις- και αναζητούνται τρόποι και λύσεις προκειμένου να βελτιωθεί.

   Η κ. Ζαχαράκη θέλοντας να μεταφέρει την ιδιομορφία κάθε περιφέρειας στο δημογραφικό και αφού ανέφερε το παράδειγμα της Δυτικής Μακεδονίας, έπειτα από την απολιγνιτοποίηση και της Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης, για τις οποίες υπάρχουν και δημιουργούνται αναπτυξιακά προγράμματα και νέες θέσεις εργασίας, τόνισε ότι το Εθνικό Σχέδιο Δράσης πρέπει να περιλαμβάνει 13 σχέδια δράσης για κάθε περιφέρεια ξεχωριστά, με τη συμμετοχή περιφερειών, δήμων, τοπικών κοινωνιών, επιστημονικών φορέων κλπ. Για την ιδιαιτερότητα κάθε περιφέρειας, συμπλήρωσε και τις πρωτοβουλίες προκειμένου να μην κλείσουν σχολεία, παρότι μειώνεται ο αριθμός των μαθητών και την ενίσχυση των δομών υγείας και ασφάλειας. Ακόμη, σημείωσε τις παρεμβάσεις για τους βρεφονηπιακούς σταθμούς και τη δημιουργική απασχόληση των παιδιών, με προγράμματα vouchers που φτάνουν στα 360 εκατ. ευρώ.

   Για την γυναικεία ενδυνάμωση και απασχόληση, η υπουργός είπε ότι στόχος της είναι η ελευθερία επιλογών στις γυναίκες και όχι η επιβολή και υπενθύμισε τα μέτρα για την επέκταση της άδειας μητρότητας στις αυτοαπαχολούμενες και τις αγρότισσες, καθώς και στους πατέρες. Ακόμη, είπε ότι μέσα από προγράμματα έχουν βρει απασχόληση περίπου 100.000 γυναίκες, ενώ ανακοίνωσε ότι φέτος θα ενσωματωθεί η Ευρωπαϊκή Οδηγία για την μισθολογική εξίσωση ανδρών – γυναικών και η ποσόστωση του 40% γυναικών σε υψηλές θέσεις ευθύνης, διοικητικά συμβούλια κλπ.

   Τέλος, για τη ενεργή υγιή γήρανση και το δικαίωμα των ηλικιωμένων συνταξιούχων να μπορούν να επιστρέψουν στην εργασία και στη δημιουργικότητα, η κ. Ζαχαράκη είπε ότι δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι επιστρέφουν στην εργασία, παρέχοντας έσοδα στο Δημόσιο και στους ίδιους, αλλά και την πολύτιμη εμπειρία τους στο εργασιακό πεδίο. Πρόσθεσε δε, ότι ενισχύεται το πρόγραμμα «Βοήθεια στο Σπίτι» και σύντομα θα προχωρήσει πρόγραμμα «Φροντίδα στο Σπίτι», καθώς περισσότερες από έξι εκατομμύρια γυναίκες στην Ευρώπη, δεν εργάζονται επειδή φροντίζουν ηλικιωμένους.

   Από την πλευρά του, ο διευθύνον σύμβουλος της Eurobank Φωκίωνας Καραβίας, μίλησε για τις προσπάθειες που καταβάλλονται πλέον και από τον ιδιωτικό τομέα για το δημογραφικό και ότι συμβάλει στην προτεραιοποίηση του ζητήματος στην ελληνική κοινή γνώμη, ενώ ανακοίνωσε και ένα νέο στεγαστικό προϊόν για τις ευαίσθητες περιοχές της ακριτικής Ελλάδας, από Έβρο μέχρι Καστελόριζο, με σταθερό επιτόκιο μόλις 1% για όλη τη διάρκεια του δανείου.

   Επίσης, αναφέρθηκε σε δράσεις της Eurobank με παροχή ιατρικών υπηρεσιών, διανομή βρεφικών πακέτων σε νησιά του Αιγαίου, καθώς και θέσεις εργασίας μέσω τηλεργασίας σε γυναίκες, για να μην αφήνουν την οικογένειά τους, ενώ έκανε γνωστό ότι η Eurobank θα δίνει εφάπαξ επίδομα σε εργαζόμενους και εργαζόμενες που αποκτούν τρίτο ή τέταρτο παιδί.