Ένα λάθος που επαναλαμβάνεται περισσότερο από μία φορά είναι μια απόφαση. Πάουλο Κοέλο, 1947-, Βραζιλιάνος συγγραφέας

Συνάντηση Σταθάκη-Πέτκοβα στη Σόφια, για τον αγωγό IGB

Το ερχόμενο φθινόπωρο θα πραγματοποιηθεί το τελικό market test για τον ελληνοβουλγαρικό αγωγό φυσικού αερίου IGB, η χρηματοδότηση του οποίου έχει εξασφαλιστεί από τα ΕΣΠΑ των δύο χωρών.

 

Αυτό προέκυψε από τη συνάντηση που είχε σήμερα στη Σόφια ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Γιώργος Σταθάκης, με την ομόλογό του, Τεμενούσκα Πέτκοβα, στο πλαίσιο της οποίας πραγματοποιήθηκε ενημέρωση από τους διευθύνοντες συμβούλους της διαχειρίστριας ελληνοβουλγαρικής εταιρείας, Θεοντόρα Γκεοργκίεβα και Κωνσταντίνο Καραγιαννάκο.

 

Οπως επισημάνθηκε και από τις δύο πλευρές, η αδειοδότηση του έργου βρίσκεται σε ώριμο στάδιο και εκκρεμούν οι ρυθμιστικές αποφάσεις. Οι δύο υπουργοί κατέληξαν στην κοινή διαπίστωση ότι «η διαφοροποίηση των πηγών εφοδιασμού φυσικού αερίου στην περιοχή της Νοτιοανατολικής Ευρώπης είναι πλέον γεγονός χάρη στην εξαιρετική συνεργασία μεταξύ Ελλάδας και Βουλγαρίας στον ενεργειακό τομέα. Έχει ωριμάσει το ενδιαφέρον, και στις δύο χώρες, για την κατασκευή του διασυνδετηρίου ελληνοβουλγαρικού αγωγού IGB, καθώς και του πλωτού τέρμιναλ LNG στην Αλεξανδρούπολη. Τα δύο έργα σχεδιάζεται να λειτουργήσουν συμπληρωτικά και με την ολοκλήρωσή τους θα δημιουργηθεί μία ανταγωνιστική αγορά, με θετικές επιπτώσεις στις τιμές φυσικού αερίου στην περιοχή».

 

Στο περιθώριο της συνάντησης, ο κ. Σταθάκης και η κ. Πέτκοβα άνοιξαν τις εργασίες πολυμερούς συνάντησης για το έργο του πλωτού τέρμιναλ LNG, στην Αλεξανδρούπολη.

 

Όπως επισημαίνεται από το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, οι δύο υπουργοί είχαν την ευκαιρία να ενημερωθούν για την πρόοδο και αυτού του έργου και συμφώνησαν ότι ο ορίζοντας ολοκλήρωσής του θα πρέπει να συμπίπτει με την έναρξη της εμπορικής λειτουργίας του IGB, που τοποθετείται στις αρχές του 2020. Προς τούτο, οι εμπλεκόμενες εταιρείες παρουσίασαν οδικό χάρτη για την τεχνική και επενδυτική ωρίμανση του έργου.

Read previous post:
ΑΝΕΛ για Noor1: Ας αφήσουμε τη Δικαιοσύνη να κάνει το έργο της

«Αυτοί που είχαν ξεχάσει την υπόθεση του NOOR1 είναι η αξιωματική αντιπολίτευση και το θυμήθηκε σήμερα».

Close