Το σημάδι του καλού πολιτικού είναι ότι πάντα είναι έτοιμος να μιλήσει, επειδή πάντα περιμένει να του ζητήσουνε να βγάλει λόγο - Richard Nixon

Συνάντηση Κ. Τασούλα με τον Π. Μοσκοβισί

7 Φεβρουαρίου, 2023

Τον πρώτο πρόεδρο του γαλλικού Ελεγκτικού Συνεδρίου, Πιέρ Μοσκοβισί (Pierre Moscovici), υποδέχθηκε στη Βουλή ο πρόεδρος του σώματος, Κώστας Τασούλας. Ο κ. Τασούλας, αποκάλεσε τον κ. Μοσκοβισί «έναν δοκιμασμένο και άξιο φίλο της Ελλάδος και σημαντικό Ευρωπαίο», που με την παρουσία του «υπενθυμίζει τη συνεισφορά του στο ξεπέρασμα της ελληνικής οικονομικής κρίσης».

Όπως επεσήμανε ο πρόεδρος της Βουλής, «τη δύσκολη περίοδο των μνημονίων, ο κ. Μοσκοβισί, ως επίτροπος, δεν επικοινωνούσε τηλεπαθητικά με την ελληνική κοινωνία και την ελληνική κυβέρνηση, αλλά είχε έρθει δεκάδες φορές εδώ, τα δύσκολα χρόνια, για να βρούμε τρόπους ξεπεράσματος της κρίσης και τους βρήκαμε».

Ο κ. Τασούλας χαρακτήρισε «εξαιρετική» τη συνεργασία του ελληνικού Κοινοβουλίου με το ελληνικό Ελεγκτικό Συνέδριο, υπό την προεδρία του κ. Σαρμά, καθώς, όπως είπε, «έχουμε κάνει βήματα που δεν είχαν γίνει πολλές δεκαετίες πριν και κυρίως έχουμε διευρύνει αυτή τη συνεργασία προσθέτοντας στη φαρέτρα μας, εκτός του κοινοβουλευτικού ελέγχου και τον δημοσιονομικό έλεγχο και μπορεί πλέον η Βουλή να συνεννοείται θεσμικά με το Ελεγκτικό Συνέδριο και να δίνει συστάσεις προς αυτό για την πραγματοποίηση ελέγχων, κάτι το οποίο δεν είχε γίνει ποτέ».

Από την πλευρά του, ο πρώτος πρόεδρος του γαλλικού Ελεγκτικού Συνεδρίου, δήλωσε πως με διάφορες ιδιότητες, έχει επισκεφθεί πολλές φορές την Ελλάδα «πάντοτε σαν φίλος», επισημαίνοντας πως «την εποχή της δύσκολης οικονομικής κρίσης θέλησα κι εγώ να συμβάλω με τη σειρά μου στο να ξεπεραστεί». Εξέφρασε παράλληλα τη χαρά του που αυτή τη φορά έρχεται «σε μια Ελλάδα που έχει αφήσει πίσω της την αναγκαστική εποπτεία την οποία άσκησαν τα ευρωπαϊκά όργανα λόγω της κατάστασης, μια χώρα που έχει βγει από τα προγράμματα λιτότητας, μια χώρα που πλέον ατενίζει ισότιμα την Ευρωζώνη και που, παρά τη διάχυτη οικονομική κρίση που διανύει τη στιγμή αυτή ολόκληρος ο κόσμος, στέκεται στα πόδια της και συμμετέχει στην κοινή μας προσπάθεια ώστε να περάσουμε σε πιο γαλήνια νερά σε λίγο».

Ο κ. Μοσκοβισί υπογράμμισε τη στενή συνεργασία που έχουν το ελληνικό με το γαλλικό Ελεγκτικό Συνέδριο. Κλείνοντας, έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στη σημασία της ελληνογαλλικής φιλίας εκφράζοντας παράλληλα την πεποίθηση πως «έχουμε χρέος αυτή η φιλία, που είναι ήδη πολύ ισχυρή, να διατηρηθεί και να ενισχυθεί ακόμα περισσότερο σε όλα τα επίπεδα, οικονομικό, στρατηγικό, πολιτικό».

Στη συνάντηση παρέστησαν επίσης ο πρόεδρος του ελληνικού Ελεγκτικού Συνεδρίου, Ιωάννης Σαρμάς, καθώς και ο πρέσβης της Γαλλίας στην Ελλάδα, Πατρίκ Μεζονάβ (Patrick Maisonnave).

ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ