Το αληθινό είναι πάντα υπερβολικά απλό. Πρέπει να φτάνεις σ΄αυτό πάντα μέσα από το πολύπλοκο. George Sand, 1804-1876, Γαλλίδα συγγραφέας

Συναντήσεις Δένδια με ομολόγους του από Ινδονησία, Γεωργία και Ανδόρα, στο περιθώριο της ΓΣ του ΟΗΕ για το κλίμα

23 Σεπτεμβρίου, 2019

Με την υπογραφή συμφωνίας οικονομικής συνεργασίας μεταξύ της Ελλάδας και της Ινδονησίας, άνοιξε ο κύκλος των επαφών του υπουργού Εξωτερικών Νίκου Δένδια στο περιθώριο των εργασιών της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη.

Ο Έλληνας ΥΠΕΞ υπέγραψε με την ομόλογό του της Ινδονησίας, Ρέτνο Μαρσούντι συμφωνίες οικονομικής συνεργασίας και πολιτικών διαβουλεύσεων, οι οποίες ανοίγουν το δρόμο για την ενίσχυση του διμερούς εμπορίου και των επενδυτικών σχέσεων.

Από τη συνάντησή μου με την ΥΠΕΞ Ινδονησίας R.L.P. Marsudi στο περιθώριο της ΓΣ του ΟΗΕ και την υπογραφή μνημονίου οικ. Συνεργασίας & πολιτικών διαβουλεύσεων #UNGA #Indonesia pic.twitter.com/7ZKAuKVoKS
– Nikos Dendias (@NikosDendias) September 23, 2019

Σε αυτό το πλαίσιο, προβλέπεται η στενότερη συνεργασία σε θέματα ενίσχυσης μικρο-μεσαίων επιχειρήσεων, καθώς και η βελτίωση της συνεργασίας σε θέματα που σχετίζονται με τις υποδομές και τις μεταφορές. Επιπλέον, οι συμφωνίες στοχεύουν στην ενίσχυση της διμερούς συνεργασίας σε ένα ευρύ φάσμα θεμάτων, που καλύπτει τομείς όπως η βιομηχανία, η έρευνα και η τεχνολογία, οι υπηρεσίες υγείας, η ναυτιλία, η ενέργεια, η γεωργία, ο τουρισμός, η εκπαίδευση και η προστασία του περιβάλλοντος.

Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, πρόκειται για ένα σημαντικό οικονομικό και εμπορικό «άνοιγμα» της Ελλάδας σε μια από τις πλέον ταχέως αναδυόμενες οικονομίες της Νοτιοανατολικής Ασίας. Η συγκεκριμένη κίνηση εκτιμάται ότι παρουσιάζει αξιόλογη δυναμική για την ανάπτυξη ενός ευνοϊκού επενδυτικού κλίματος, αλλά και για την ενίσχυση των επαφών μεταξύ των οικονομικών φορέων των δύο χωρών.

Στο πλαίσιο αυτό, οι συμφωνίες ενθαρρύνουν, όχι μόνο την ανταλλαγή οικονομικών και εμπορικών πληροφοριών, αλλά και την ανάληψη δράσεων για την προώθηση εμπορικών και επιχειρηματικών πρωτοβουλιών, όπως για παράδειγμα η διοργάνωση εκθέσεων και συμποσίων.

Η συγκεκριμένη πρωτοβουλία εντάσσεται στο πλαίσιο της προσπάθειας που καταβάλλει το υπουργείο Εξωτερικών για την προώθηση της εξωστρέφειας της ελληνικής οικονομίας, ενώ από την ελληνική πλευρά καταγράφεται ως σημαντικό κέρδος η δημιουργία μιας μεικτής επιτροπής Ελλάδας-Ινδονησίας για την οικονομική συνεργασία, η οποία θα διασφαλίζει την εφαρμογή των συμφωνηθέντων.

Συναντήσεις με ομολόγους της Γεωργίας και της Ανδόρας

Ο υπουργός Εξωτερικών είχε επίσης συναντήσεις με τους ομολόγους του της Γεωργίας και της Ανδόρας, κατά τις οποίες οι συνομιλίες επικεντρώθηκαν στην υποψηφιότητα της Ελλάδας για τη θέση μη μονίμου μέλους στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ για τη διετία 2025-26, στις διμερείς σχέσεις, αλλά και στις σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών και της ΕΕ.

Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, πέραν του αιτήματος στήριξης στην ελληνική υποψηφιότητα, βασικά αντικείμενα των συνομιλιών αποτέλεσαν η ενίσχυση των οικονομικών σχέσεων, καθώς και η ετοιμότητα της χώρας μας να σταθεί αρωγός και σύμβουλος στην προσπάθεια για περαιτέρω σύσφιξη των σχέσεων των δύο αυτών χωρών με την ΕΕ.

Ειδικότερα, κατά τη συνάντηση με τον Γεωργιανό ΥΠΕΞ, ο κ. Δένδιας επανέλαβε την πάγια θέση της χώρας μας υπέρ της εδαφικής ακεραιότητας της Γεωργίας.

Στη συνάντησή μου με τον ομόλογό μου της Γεωργίας @DZalkaliani, στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη, επιβεβαιώθηκε το άριστο επίπεδο των διμερών σχέσεων. @GreeceMFA #Georgia #UNGA pic.twitter.com/p1v9onwcRZ
– Nikos Dendias (@NikosDendias) September 23, 2019

Στο επίκεντρο η διμερής συνεργασία στη συνάντηση με την Υπουργό Εξωτερικών της Ανδόρρας @mubachfont στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη. @UN @GreeceMFA #UNGA #Andorra pic.twitter.com/N6ddDeHUyE
– Nikos Dendias (@NikosDendias) September 23, 2019

Σε λίγη ώρα, ο υπουργός Εξωτερικών, ο οποίος συνοδεύει τον πρωθυπουργό Κ. Μητσοτάκη στις εργασίες της ΓΣ, θα έχει συνάντηση με τον υπουργό Εξωτερικών της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκο Χριστοδουλίδη, ενώ αμέσως μετά θα παρακολουθήσει την ομιλία του πρωθυπουργού στη Σύνοδο Κορυφής του ΟΗΕ για το κλίμα. Τέλος, το απόγευμα θα συμμετάσχει στην συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ.

Read previous post:
Συνάντηση του Κ. Μητσοτάκη με τον πρωθυπουργό της Αλβανίας Έντι Ράμα

Σε εξέλιξη είναι αυτή την ώρα συνάντηση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη με τον πρωθυπουργό της Αλβανίας Έντι Ράμα στο περιθώριο...

Close