Λένε ότι η εξουσία διαφθείρει, αλλά το πιο σωστό είναι ότι η εξουσία προσελκύει τους διεφθαρμένους. Οι υγιείς συνήθως έλκονται από άλλα πράγματα παρά από την εξουσία. - David Brin

Συμμετοχή υφυπουργού Υγείας, Β. Κοντοζαμάνη, στο Συμβούλιο υπουργών Υγείας της ΕΕ

9 Δεκεμβρίου, 2019

Την Ελλάδα εκπροσώπησε στο Συμβούλιο Υπουργών Υγείας της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που πραγματοποιήθηκε σήμερα στις Βρυξέλλες, ο υφυπουργός Υγείας, Βασίλης Κοντοζαμάνης. Τα θέματα συζήτησης της ημερήσιας διάταξης αφορούσαν στην οικονομία της ευημερίας και τη συμβολή του τομέα της υγείας, ιδίως μέσω των πτυχών της ψυχικής υγείας, της υγιούς γήρανσης και της ψηφιακής υγείας και στη φαρμακευτική πολιτική στην ΕΕ και ειδικότερα της πρόσβασης στα φάρμακα. Κατά τη διάρκεια του γεύματος, οι υπουργοί συζήτησαν το θέμα της ενίσχυσης του ρόλου της ΕΕ στα παγκόσμια φόρουμ υγείας.

Όσον αφορά στη συμβολή του τομέα της υγείας στην οικονομική ευρωστία, ο κ. Κοντοζαμάνης τάχθηκε υπέρ της οικοδόμησης μιας νέας μακροχρόνιας στρατηγικής για τη ψυχική υγεία και τόνισε την ανάγκη μετατόπισης των συστημάτων υγείας σε προληπτικά και συμμετοχικά σχήματα που συμβάλλουν στην υγιή γήρανση του πληθυσμού.

Αναφορικά με τη ψηφιακή υγεία, ο υφυπουργός Υγείας υπογράμμισε τη σημασία του ψηφιακού αλφαβητισμού και της ενεργούς συμμετοχής των ασθενών στη χρήση ψηφιακών εργαλείων και τόνισε την ανάγκη ενίσχυσης της διαλειτουργικότητας των πληροφοριακών συστημάτων στην Ευρώπη.

Για την αντιμετώπιση του ζητήματος της πρόσβασης των ασθενών σε αποτελεσματικά και οικονομικά φάρμακα, ο κ. Κοντοζαμάνης τάχθηκε υπέρ της ενίσχυσης της συνεργασίας των κρατών μελών σε ευρωπαϊκό επίπεδο με πιο δομημένο και στοχευμένο τρόπο.

Επιπλέον, σε ό,τι αφορά στην ενίσχυση του ρόλου της ΕΕ στα παγκόσμια φόρουμ υγείας, επισημάνθηκε η ανάγκη καθορισμού μιας μακροχρόνιας στρατηγικής προσέγγισης στα διάφορα ζητήματα, ο καλύτερος συντονισμός μεταξύ των κρατών-μελών, καθώς και η διαμόρφωση μίας ατζέντας για την παγκόσμια υγεία από την πλευρά της ΕΕ.

Κατά τη διάρκεια των εργασιών του Συμβουλίου, ο κ. Κοντοζαμάνης είχε συναντήσεις με τη νέα επίτροπο Υγείας, Στέλλα Κυριακίδου, με τον αντιπρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, αρμόδιο για την προώθηση του ευρωπαϊκού τρόπου ζωής Μαργαρίτη Σχοινά, με τον Ιταλό υπουργό Υγείας Roberto Speranza και με τον υπουργό Υγείας της Κυπριακής Δημοκρατίας, Κωνσταντίνο Ιωάννου.

Read previous post:
Ο πληθυσμός της Ελλάδας αναμένεται να φτάσει τα 8 εκατ. το 2050 εάν δεν υπάρξει στήριξη της μητρότητας και της γονιμότητας

Σε έντονο καθοδικό ρυθμό μείωσης του πληθυσμού της βρίσκεται η Ελλάδα από το 2011, οπότε και καταγράφηκε αρνητικό ισοζύγιο γεννήσεων...

Close