Το δικαίωμα να λες τη γνώμη σου δεν συνεπάγεται αυτόματα το δικαίωμα να σε παίρνουν στα σοβαρά, Hubert Humphrey, 1911-1978, Αμερικανός πολιτικός, αντιπρόεδρος ΗΠΑ

Σύμφωνο συνεργασίας μεταξύ Ιατρικών Συλλόγων από τη Θεσσαλονίκη και τη Βόρεια Ρηνανία – Βεστφαλία

1 Ιουνίου, 2023

Σύμφωνο συνεργασίας υπέγραψε στο Ντίσελντορφ ο Ιατρικός Σύλλογος Θεσσαλονίκης (ΙΣΘ) με τον Σύλλογο Ελλήνων και Κυπρίων Ιατρών της Βόρειας Ρηνανίας – Βεστφαλίας «Γένεσις» με σκοπό την επιστημονική υποστήριξη των μελών τους, για την αλληλοενημέρωση σε επαγγελματικά και ασφαλιστικά ζητήματα (σε Ελλάδα και Γερμανία), την υποστήριξη κατά τη διαδικασία επαγγελματικής εγκατάστασης ή μετεγκατάστασης και την ανάπτυξη κοινών κοινωνικών δράσεων αλληλεγγύης.

«Προκειμένου να επιτευχθούν αυτοί οι στόχοι προγραμματίζουμε -μεταξύ άλλων- δράσεις όπως επισκέψεις σε δομές περίθαλψης ή υπηρεσιών υγείας, ενημερωτικά σεμινάρια, έκδοση αναλυτικών ανακοινώσεων (προς διευκόλυνση των μελών μας) και προσπάθεια συντονισμού των δωρεών ιατρικών μηχανημάτων για κοινωνικούς και εκπαιδευτικούς σκοπούς» ανέφερε ο πρόεδρος του ΙΣΘ Νίκος Νίτσας. Ο πρόεδρος του Πειθαρχικού Συμβουλίου του ΙΣΘ , Δημήτρης Τσάμης επισήμανε ότι τα θεμέλια αυτής της συνεργασίας έχουν μπει από το 2011, δηλαδή τότε που υπήρχαν στην περιοχή της Βόρειας Ρηνανίας – Βεστφαλίας 2.000 κενές θέσεις ειδικευόμενων γιατρών.

«Ως Ιατρικός Σύλλογος Θεσσαλονίκης ήρθαμε σε επαφή με τους συναρμόδιους του ομόσπονδου κρατιδίου αλλά και με Έλληνες συναδέλφους για να διευκολύνουμε τους γιατρούς που θα επιλέξουν τη μετεγκατάσταση» πρόσθεσε ο κ. Τσάμης. Παράλληλα ανέφερε ότι στο πλαίσιο αυτής της προσπάθειας, όσοι ετοίμασαν τις βαλίτσες τους κάθισαν πρώτα στα θρανία του «Γκαίτε» για δωρεάν μαθήματα γλώσσας με γερμανική χρηματοδότηση. Ο κ. Τσάμης σημείωσε ότι εκείνη την εποχή απασχολούνταν στα 14 νοσοκομεία του κρατιδίου πολλοί Έλληνες δεύτερης και τρίτης γενιάς, οι οποίοι σήμερα έχουν καταλάβει διευθυντικές θέσεις σε κομβικά σημεία της δημόσιας υγείας.

Ο κ. Νίτσας, από την πλευρά του, πρόσθεσε ότι σήμερα ο ΙΣΘ κάνει προσπάθεια προκειμένου να επιστρέψουν όσοι το επιθυμούν στην πατρίδα ώστε να προσφέρουν τις γνώσεις και τις εμπειρίες τους σε ανάλογες συνθήκες με αυτές της Γερμανίας.

Τι είχαν πει τότε κυβερνητικοί παράγοντες της Γερμανίας

Αξίζει να σημειωθεί ότι η τότε υφυπουργός υγείας της Βόρειας Ρηνανίας – Βεστφαλίας Μ. Μρέντεχορστ είχε συνδράμει την προσπάθεια του ΙΣΘ και με επιτόπιες επισκέψεις σε νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης. Η Βόρεια Ρηνανία – Βεστφαλία εκείνη την εποχή είχε ανάγκη από συνολικά 12.000 γιατρούς, τη στιγμή που στη χώρα μας υπήρχε υπερπληθώρα γιατρών χωρίς δουλειά. Ο δε γενικός πρόξενος της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας στη Θεσσαλονίκη Β. Χέλσερ – Όμπερμάιερ είχε επισημάνει ότι προκειμένου να κάνει ειδικότητα στην Ελλάδα ένας νέος γιατρός θα πρέπει να περιμένει μέχρι και οκτώ χρόνια ενώ στη Γερμανία, μπορούν να κάνουν την ειδικότητά τους χωρίς να χρειαστεί να περιμένουν».

Όπως τόνισε ο κ. Νίτσας, «ο Ιατρικός σύλλογος Θεσσαλονίκης θα συνεχίσει να αναπτύσσει τέτοιες πρωτοβουλίες συνεργασίας και επαφές με τους Έλληνες ιατρούς που δραστηριοποιούνται στο εξωτερικό».